Puljenje zoba ali ekstrakcija zoba?

Včasih se zgodi, da storimo vse v svoji moči, vendar zob preprosto mora iti ven; lahko, da je še zmeraj prisotno vnetje – bolečina, podira statiko ostalim zobom ali pa morda kaj drugega.
Puljenje zoba ali ekstrakcija zoba?

Kakšni so pogosti razlogi za puljenje zoba ali ekstrakcijo zoba?

Pogosti razlogi za puljenje zoba so naslednji:

 • Zob z napačnim vraščanjem podira statiko drugih zob (pogost pojav pri modrostnih zobeh)
 • Če izraščen zob moti druge zobe
 • Če se zob zlomi in ostane le gnila oziroma vneta korenina
 • Če pride do večkratnega zloma zoba in popravilo ni možno
 • Če sta zoba in obzobno tkivo močno vneta in koreninsko zdravljenje ni mogoče
 • Če je potrebno nujno takojšnje izboljšanje splošnega zdravja

Kakšni so možni zapleti pri puljenju zob? Vnetje?

Splošno velja, da je puljenje zoba eden izmed najpreprostejših postopkov v zobozdravstvu. Vsakega najbolj skrbi bolečina med puljenjem, vendar je strah pred njo odveč, z napredkom tehnologije in tehnik se samo čuti delo, bolečina ni prisotna.

Bolečine ne bo, vendar je pomembno kako Vam bo zobozdravnik izpulil zob. Zaradi napačnega postopka puljenja lahko v zobni kosti ostanejo luknje, ki so idealno gojišče bakterij. Seveda, je obnova kosti odvisna od velikosti luknje pri puljenju in na njo ne moramo vplivati. Lahko pa vplivamo na dejavnike celjenja.

Kako poteka puljenje zoba?

Najprej je potrebna spretnost zobozdravnika, da delcev zoba ne pusti v kosti, ni redek pojav, da zaradi nepreglednosti ostanejo mrtve korenine v dlesni. Pomembno je tudi, da zoba ne vrti (lahko poškoduje čeljustnico) in se ne naslanja na sosednje zobe, saj se lahko premaknejo in celo počijo.

Po puljenju mora zobozdravnik rano temeljito očistiti (toaleta rane) in jo pripraviti do tega, da zakrvavi. Kri odlično spere rano, saj vsebuje aktivne krvničke. Nato je potrebno odstraniti posteljico zoba (ligament) in morebitno vnetišče (granulom). Pri močnejših vnetjih se svetuje tudi odstranitev milimetra kosti, da zdrava kost poskrbi za nemoteno celjenje.

Pri večjih zobeh se velikokrat korenine ločijo in izpulijo posamezno (seperacija korenin), posebej če rastejo v različne smeri. Ločitev korenin zmanjša možnost trganja tkiv in s tem pripomore k boljšemu celjenju.

Puljenje zoba oziroma ekstrakcija zoba in cena

Preprosto ali enostavno puljenje zoba / ekstrakcija zoba pri zobozdravstvu Sowelo stane 70 EUR medtem zahtevno ali zakomplicirano puljenje zoba / ekstrakcija zoba stane 120 EUR.

Do zapletenega puljenja pride, kadar je treba rano zašiti, da proces celjenja ni oviran, lahko se tudi zgodi, da zaradi slabega stanja, zob poči in pride do separacije, takrat je potreben manjši kirurški poseg. Zapletena je lahko tudi ekstrakcija modrostnega zoba.

Vabimo, Vas da si ogledate naš celoten cenik.

Kaj pa po puljenju zoba, celjenje? Kako naj ravnam po puljenju zoba?

Modrostni zob po puljenju

Po puljenju mora rano zaliti kri, ki ustvari strdek – osnovno za celjenje. Rana se v večini primeri po posegu tudi sešije, da šiv drži strdek v luknji. Vpeljana praksa je vstavitev kolagena, saj zmanjša bolečino in pohitri celjenje. 

 1. Po opravljenem puljenju se na rano položi sterilno gazo, v katero ugriznete in jo zadržite na mestu vsaj 30 minut.
 2. Jeste lahko že par ur po posegu, vendar predvsem mehkejšo, mlačno ali hladno hrano in na drugi strani. Izogibajte se hrani, ki se rada dobri npr. prepečenec ali kruh.
 3. Ne izpirajte in ne sesajte rane ter vanjo ne drezajte z jezikom ali zobno ščetko. Redno in natančno si umivajte zobe (razen v predelu rane). V par dneh se bo na mestu puljenja napravila krasta, ne odstranjujte je.
 4. Ravno tako je priporočljivo, da prve 3 dni ne uživate alkoholnih pijač, kadilci pa se izogibajte kajenja. V primeru, da kadite, kadite zelo nežno – vakum pri vlečenju cigareta lahko izsesa strdek iz rane. Odsvetujemo večjo fizično aktivnost.
 5. V primeru bolečin lahko vzamete najljubšo protibolečinsko tableto (npr. lekadol ali nalgesin), vendar ne aspirina, aspirin redči kri in lahko ovira postopek celjenja rane.
 6. V primeru, da se rano zašije se šivi načeloma odstranijo po tednu dni. Bolniško odsotnost z dela vam po potrebi predpiše osebni zdravnik, z naše strani dobite potrdilo o posegu.

3 koraki do popolnega nasmeha

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.