Strah pred zobozdravnikom – »Kako ga premagam?«

Vsi se zavedamo, kako zelo pomembno je, da primerno skrbimo za svoje zobe in ustno higieno. Pazimo, da si redno ščetkamo in nitkamo zobe ter se včasih raje izognemo prekomerno sladki ali kisli hrani. Vsekakor pa so za zdravje tvojih zob pomembni tudi redni pregledi pri zobozdravniku. Nemalokrat se stranke ob tem srečajo s strahom pred obiskom zobozdravstvene ambulante.

Strah pred zobozdravnikom še zdaleč ni redek, pač pa se z njim srečujejo številni. V nadaljevanju bomo pojasnili, zakaj so redni obiski pri zobozdravniku tako pomembni ter kako nastane strah pred zobozdravnikom. Navedli pa bomo tudi nekaj koristnih informacij o tem, kako lahko ta strah postopoma premagaš.

Zakaj so redni obiski pri zobozdravniku tako pomembni?

Dobro je, da svojega izbranega zobozdravnika oz. zobozdravnico obiščeš dvakrat letno oz., v kolikor je to potrebno, tudi večkrat. Vsekakor pa je obisk v zobozdravstveni ambulanti potreben vsaj enkrat letno. Pri obisku zobozdravnika ali ustnega higienika ti ta, na letni profesionalni higienski fazi odstrani plak in zobni kamen. S tem lažje poskrbiš, da tvoji zobje in dlesni dolgo ostanejo zdravi, zaradi česar je dobro, da ta obisk opravimo na vsakih šest do osem mesecev. Prav tako pa redni obiski prispevajo k preprečevanju in zgodnjemu odkrivanju kariesa – zobne gnilobe. Razloge za obisk bi še lahko naštevali, vendar lahko ti zvenijo brezpredmetni, ko pa je strah pred zobozdravnikom prevelik, da bi vzeli v roke telefon in se naročili na pregled. Zato si najprej poglejmo, katere razloge za nastanek strahu pred zobozdravnikom poznamo.

Kako nastane strah pred zobozdravnikom?

Veliko ljudi že ob sami misli na to, da mora k zobozdravniku, čuti nelagodje ali pa celo strah. Ta strah ima lahko več različnih vzrokov. Poskusili bomo našteti nekaj glavnih.

Enega izmed vzrokov lahko opišemo na podlagi delovanja zrcalnih nevronov. Zveni nenavadno? To dogajanje mogoče bolje poznamo pod imenom empatija. Zrcalni nevroni se nahajajo v možganski skorji in nam omogočajo, da se povežemo z ljudmi okoli nas, jih posnemamo in predvidevamo njihove namere. Prav tako pa nam pomagajo, da se z ljudmi lažje poistovetimo in jih razumemo – čutimo empatijo. To se lahko zgodi tudi v primeru, ko pri drugih ljudeh vidimo strah pred obiskom zobozdravnika. Ko je nekoga zelo strah zobozdravnika, to opazimo in strah prenesemo na sebe, čeprav za naše občutje nimamo osebnih vzrokov in se to lahko zgodi popolnoma nezavedno. Mogoče nam je kdo opisal svojo neprijetno izkušnjo, ki jo je doživel ob preventivnem obisku zobozdravnika in nas to nato odvrne od odločitve za obisk ambulante.

Drugi razlog za strah pred zobozdravnikom je lahko strankin občutek, da pri posegu nima pregleda in nadzora nad situacijo. Tukaj gre za občutek, da nam nekdo posega v osebni prostor. Ker je pogosto v nas ob tem usmerjena svetilka še toliko manj vidimo, kar lahko v takšnem primeru povzroči dodatno nelagodje. Seveda tudi za takšen občutek obstajajo rešitve, ki blažijo nelagodje.

Strah pa se lahko razvije tudi iz lastne neprijetne izkušnje. Dostikrat izvira iz neprijetne izkušnje iz otroštva. Lahko nastane zaradi neprijaznega zobozdravnika ali zobozdravnice. Ali pa zaradi neprijetnih vonjav in zvokov. Dobra novica ob tem je, da so se razmere od delovanja nekdanjih zobozdravstvenih ambulant do danes precej spremenile. Izpostavimo lahko zasebne ambulante, ki so urejene tako, da poskrbijo za boljše počutje (prijetna glasba v čakalnici, televizorji…). Ob tem seveda ne smemo zapostaviti zdravstvenih domov, ki imajo nemalokrat čisto drugačno podobo kot nekoč.

Razlogov za strah pred zobozdravnikom je seveda še mnogo več. Mogoče je to strah pred tem, kaj bo rekel zobozdravnik, ko bo videl stanje zob. Lahko je to tudi strah pred napačno obravnavo, ki bi vodila do slabega rezultata in še bi lahko naštevali.

Vendar - kako lahko premagaš strah pred zobozdravnikom?

Strah spada med osnovna čustva in nam je kljub temu, da ga neradi čutimo, lahko pomembno pomaga pri prilagajanju na spremembe in pri sprejemanju odločitev. Seveda pa je strah lahko težaven takrat, ko nas ohromi in nam prepreči, da bi ravnali sebi v prid. Zato je dobro, da ta strah prepoznamo in skušamo razmisliti o njegovih vzrokih.

Pomembno je, da svojemu zobozdravniku zaupaš. To je še posebej potrebno izpostaviti ob strahu pred izgubo nadzora. Ob tem naj ti ne bo nerodno povedati svojemu zobozdravniku, da te je strah. Vzemi si dovolj časa in se z zobozdravnikom pogovori o stvareh, ki te težijo v zvezi s pregledom ali posegom. V kolikor te bo pred posegom še karkoli zanimalo, to seveda vprašaj. Občutek je lahko dosti boljši, če ti zobozdravnik pred posegom pojasni postopek. Vedno se lahko s svojim zobozdravnikom ali zobozdravnico posvetuješ tudi o uporabi protibolečinskih sredstev, kot je lokalna anestezija. Tako v večini primerov ne boš čutil/a bolečine, razen pri vbodu injekcije.

Naše poslanstvo je,…

 …da ti pomagamo pri skrbi za zdravje tvojih zob. Zavedamo se, da je strah pred obiskom zobozdravnika precej pogost, zato te razumemo in je vsakršen sram zaradi odlašanja z obiskom odvečen. Trudimo se, da je vsak obisk pri nas čim bolj sproščen in brez bolečin ali drugih neprijetnosti. V sprostitveni sobi si lahko pred posegom vzameš čas in se sprostiš z virtualnimi očali, ki oddajajo posebne svetlobne in zvočne učinke. Vedno pa si za naše stranke vzamemo dovolj časa ter v kolikor je to potrebno pomagamo pregnati ostanke strahu!

3 koraki do popolnega nasmeha

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.