Paradontologija

Sowelo, zobozdravnik, ki je Kul.

Parodontologija se ukvarja z parodontalnimi bolezni ali nekoliko enostavneje – z vnetnimi bolezni obzobnih tkiv, kamor v prvi vrsti uvrščamo tudi vnetje dlesni. 

vnetje dlesni

Parodontalne bolezni lahko preprečiš s kvalitetno ustno higieno. 

Parodontalne bolezni se razvijejo zaradi zobnih oblog (mešanica bakterij, mrtvih celic, sline in ostankov hrane), ki se nabirajo na zobeh in se ob prisotnosti kalcija iz sline spremenijo v zobni kamen.

Še mehke zobne obloge, lahko z pravilno ustno higieno odstraniš in znatno zmanjšaš možnost za nastanek paradontalne bolezni.

Pogosta vprašanja

Glavni vzrok za nastanek vnetja dlesni je slab(š)a ustna higiena, zato je najpomembneje, da skrbiš za redno ščetkanje in temeljito čiščenje medzobnih prostorov. Če kljub temu do vnetja dlesni pride, obišči zobozdravnika, ki ti bo svetoval in stanje pomagal odpraviti. 

Paradontoza je izjemno pogosta bolezen in glede na zadnje študije prizadane kar 80% prebivalstva. Prav tako statistika nakazuje na to, da ljudje zob večkrat izgubijo zaradi paradontoze kot zaradi kariesa. 

Tako je. V zgodnji fazi parodontalnih bolezni zadostuje tudi nekirurško zdravljenje. Vendar je v vsakem primeru nujno obiskati izbranega zobozdravnik. 

Na razvoj paradontalne bolezni vplivajo naslednji dejavniki: genetska predispozicija, kajenje, nezadostna ustna higiena, nepravilna konzervativna in protetična oskrba zob, starost, način prehranjevanja, zdravstveno stanje posameznika in določena zdravila.

Simptomi paradontalne bolezni so naslednji: Krvavenje dlesni, slab zadah, majavost zob, izpadanje zob, sprememba ugriza, sprememba položaja enega ali več zob, odmik dlesni in posledično skelenje izpostavljenih zobnih korenin

Seveda. Imenujemo ga “tihi ubijalec”. Nikotin zoža krvne žile in zakrinka vnetje dlesni. Vnetje odkrijemo kasneje, ko je mnogokrat že prepozno. 

Kaj moram vedeti o parodontozi, da se ji bom lahko izognil/a?

Vnetne spremembe dlesni (vnetje dlesni) imenujemo gingivitis, kar je prvi simptom parodontalne bolezni. Če se gingivitis ne zdravi, se vnetje širi, gingiva oz. dlesen se prične počasi ločevati od zoba, kar privede do parodontalnega žepa, kjer se prične nabirati zobni kamen in bakterije. To posledično privede do parodontitisa.

Parodontitis je torej resna okužba dlesni, kjer bakterije poškodujejo mehko tkivo in uničijo kost. Paradontalne bolezni so zelo zahrtbne in lahko v primeru, da jih ne zdraviš, pripeljejo celo do izgube zoba.

Bakterije, ki so odgovorne za parodontitis, lahko vstopijo v krvni obtok in njihovi strupeni izločki lahko vplivajo na srce, pljuča in ostale dele telesa. Tako parodontitis ogrozi naše celovito zdravje. Premalo ljudi se zaveda povezave med zdravjem v ustih in splošnim zdravjem.

Parodontitis ja pogost pojav, ki ga lahko v veliki meri pri zgodnji obliki bolezni pozdravimo in s skrbno ustno higieno preprečimo njegovo napredovanje oz. razvoj same bolezni.

Prav zato je izjemnega pomena, da skrbiš za ustrezno ustno higieno – z njo lahko parodontalne bolezni učinkovito preprečiš. Poleg tega pa ti svetujemo tudi, da se na pregled k izbranemu zobozdravniku odpraviš redno. Dober zobozdravnik bo že ob začetnih znakih parodontalne bolezni reagiral in tako situacijo saniral brez večje škode in neprijetnosti.

Od krvavenja in vnetja dlesni do težjih bolezni obzobnih tkiv

1. Vnetje dlesni ali gingivitis

Na začetku so dlesni nabrekle in pordele ter ob ščetkanju krvavijo. Mehke zobne obloge v medzobnih prostorih ter na robu med zobmi in dlesnijo, ki so posledica slabe ustne higiene, povzročijo vnetje dlesni in drugih mehkih obzobnih tkiv.

2. Paradontitis

Vnetje dlesni se razvije v zgodnjo paradontalno bolezen, pri kateri se ob rdeči, nabrekli in krvaveči dlesni poglobi še žep med zobom in dlesnijo. Dlesni se nekoliko odmaknejo od zob.

3. Napredovali paradontitis

Žep med zobom in dlesnijo se še bolj poglobi. Pri napredovali paradontalni bolezni je lahko žep globok tudi do 1 cm (zdrav paradontlani žep je od 0,1 do 0,3 cm). Zobje so občutljivi, prizadeta je zobna kost in zobje nimajo več opore, lahko izpadejo.

Paradontoza - kako jo zdravim?

Poznamo dva načina zdravljenja parodontalne bolezni – kirurškega in ne-kirurškega.

Zobozdravnik bo pred odločitvijo o načinu zdravljenja tvoje zobe in obzobna tkiva natančno pregledal. Pri tem si bo pomagal s kliničnim pregledom tvojih zob in obzobnih tkiv, sondiranjem globine obzobnih žepkov, pregledal pa bo tudi rentgentske slike. V veliko pomoč mu bo tudi pogovor s teboj.

Na podlagi vsega tega, bo zobozdravnik ugotovil, v kateri fazi je parodontalna bolezen, tako pa se bo lažje odločil, kateri način zdravljenja bo najprimernejši zate. 

Čiščenje zobnega kamna: Nekirurško zdravljenje parodontalnih bolezni pričnemo s temeljitim čiščenjem zobnega kamna. V tej fazi bomo veliko pozornosti namenili tudi pravilni ustni higieni.  

Luščenje in glajenje korenin: Sledilo bo luščenje in glajenje korenin. S tem postopkom bomo odstranili zobni kamen iz globljih delov obzobnih žepov ter zagladimo površino korenine,da zmanjšamo možnost ponovnega nastanka zobnega kamna.

Reženjska operacija: S pomočjo te metode bomo zmanjšali  globino obzobnih žepkov. S tem se zmanjša področje, kjer se nabirajo škodljive bakterije in plak.

Vodena tkivna regeneracija: S to metodo bomo stimulirali rast kosti in dlesni na prizadetih mestih.

Natančneje o zdravljenju paradontalne bolezni

Sodobna diagnostika nam zagotavlja, da parodontalne bolzeni dan danes odkrijemo veliko enostavneje in tudi hitreje, kot smo jih zobozdravniki lahko odkrili včasih. Najočitnejši znaki, da v tvoji ustni votlini nekaj ni v redu, so vnete dlesni in vneto obzobno tkivo. Vse to se lahko kaže kot krvavenje iz dlesni, zato le-tega nikakor ne ignoriraj.

S pravilno ustno higieno lahko velik del zobnih oblog očistiš doma. Vendar bodo nekatere zobne obloge ostale. Trde zobne obloge, ki nastanejo nad nivojem dlezni lahko zobozdravniki odstranimo z ultrazvočnim odstranjevalcem zobnih oblog. Prav trde zobne obloge – v kolikor niso odstranjene – lahko povzročijo gingvitis, ki vodi v paradontozo.

Lahko pa se zgodi, da bakterij in zobnih oblog ne odstranimo pravočasno. V tem primeru se ob zobu prične tvoriti zobni žep, baketrije pa se pričnejo v njem kopičiti. To vse se dogaja pod nivojem dlesni.

Po tem, ko smo prostore v okolici zob in v obzobnih žepih mehansko očistili, sledi še protibakterijsko izbiranje teh delov. Prostore bomo očistili z raztopinami, ki delujejo antibakterijsko – na ta način bomo namreč sprali vse ostanke vnetja ter okužbe.

Za kirurško zdravljenje se odločimo, kadar je resnost okužbe visoka, parodontalna bolezen pa je zelo napredovala. Kirurško zdravljenje spremlja tudi zdravljenje z antibiotiki, ki se jim v medicini danes težko povsem izognemo. Največji učinek imajo lokalni antibiotiki, ki delujejo neposredno na mestu pod dlesnijo.

Ti dlesni krvavijo med ščetkanjem?

Si eden izmed “srečnežev” ki mu krvavijo dlesni med ščetkanjem? Brez skrbi, zate smo pripravili članek s 7 naravnimi nasveti za pomoč pri odmiku dlesni in vnetih dlesni.

Cenik

vnetje dlesni

Čiščenje zobnega kamna z ultrazvokom + poliranje - lok

50 €

Pri profesionalnem čiščenju zobnega kamna s pomočjo ultrazvoka najprej odstranimo trde zobne obloge ob vsakem zobu, nato sledi poliranje zob s posebno pasto. Poliranje zobem povrne gladko in sijočo površino, na katero se obloge težje prilepijo, kar vam omogoča, da lažje poskrbite za zdravje svojih zob in dlesni.

Čiščenje zobnega kamna z ultrazvokom + poliranje

90 € 80 €

Pri profesionalnem čiščenju zobnega kamna s pomočjo ultrazvoka najprej odstranimo trde zobne obloge ob vsakem zobu, nato sledi poliranje zob s posebno pasto. Poliranje zobem povrne gladko in sijočo površino, na katero se obloge težje prilepijo, kar vam omogoča, da lažje poskrbite za zdravje svojih zob in dlesni.

Luščenje in glajenje zobne korenine, kiretaža - po zobu

25 €

Pri kiretaži luščimo in gladimo zobne korenine, odstranimo vneto tkivo in očistimo žepek. Uporablja se lokalna anestezija, da se kiretaža opravi neboleče. V primerih, ko to ne zadostuje, odgrnemo dlesen od zob in kosti ter natančno očistimo zobne korenine, zagladimo robove in dlesen prišijemo nazaj.

Ozonska terapija

50 €

Ozon omogoča zdravljenje kariesa brez vrtanja in uporabe injekcij. S pomočjo posebnega aparata se ozon sprosti po zobu in uničuje bakterije, ki povzročajo škodo na zobu. Dodatno se ozon pogosto uporablja za razkuževanje tkiva in njegovo oskrbo s kisikom po odstranitvi zob – to zmanjša možnost pojava okužb in bolečin; oskrba s kisikom pa pospešuje regeneracijo tkiva in pospešuje celjenje ran. Terapija je enostavna, brez bolečin in učinkovita. Dodatno z ozonom lahko dosegamo izjemne rezultate pri zdravljenju herpesa in aft.

Stabilizacija majavih zob s karbonsko mrežico - po zobu

35 €

Včasih se nam zgodi, da se zobje zaradi parodontoze začno majati. Takrat Vam svetujemo karbonsko mrežico, ki stabilizira majave zobe. Po namestitvi mrežica brez motenj opravlja svoje delo, nanjo lahko v celoti pozabite. Uporabljamo jo v zgornji in spodnji čeljusti. Na zobe jo namestimo z materiali, ki se uporabljajo za izdelavo plombe (zalivke). Mrežica ne poškoduje zob.

Nudimo celovite, brezbolečinske zobozdravstvene storitve. 

Tukaj smo, da Vam uredimo sanjski nasmeh.

Zobozdravstvo Sowelo poskrbi, da niste samo številka, z Vami smo na vsakem koraku – od začetka do konca in tudi po opravljeni storitvi.

Pri svojem delu stremimo k najvišji kakovosti in dolgoročnosti, storitve opravljamo z miselnostjo “napravi enkrat, in izvrstno”. Pri delu uporabljamo anestezijo, da ne čutite bolečin.

Na račun odlične organizacije pri nas ni dolgih čakalnih vrst. 

01.

Konzervativa

Konzervativa je temeljna veja zobozdravstva. Z njeno pomočjo zobozdravniki skrbimo za odlično zdravje tvoje ustne votline in zob.

02.

Paradontologija

Parodontologija se ukvarja z parodontalnimi bolezni ali nekoliko enostavneje – z vnetnimi bolezni obzobnih tkiv. 

03.

Zdravljenje zob

Koreninsko zdravljenje pomeni zdravljenje koreninskih kanalov zoba in odstranitev vsega odmrlega tkiva in bakterij.

04.

Protetika

Z uporabo nadomestkov iz različnih biokompatibilnih materialov, estetsko in funkcionalno nadomestimo manjkajoče zobe. 

05.

Kirurgija

Oralna kirurgija je veja v zobozdravstvu, kjer se največkrat ukvarjamo z puljenjem zoba, poleg tega pa zdravimo tudi druga zapletena stanja.

06.

Implantologija

Implantati nam omogočajo, da na preprost, hiter in finančno ugoden način nadomestimo manjkajoče zobe. Vstavljamo titanske in keramične implantate.