Konzervativa

Sowelo, zobozdravnik, ki je Kul.

Konzervativa je temeljna veja zobozdravstva. Z njeno pomočjo zobozdravniki skrbimo za odlično zdravje tvoje ustne votline in zob. Bela plomba je ena izmed glavnih rešitev, ki se jih posložujemo.

bela plomba

Eden izmed glavnih “krivcev” za to, da se s konzervativo ukvarjamo, je zobni karies. 

Zobni karies največkrat nastane zaradi zobnih oblog, ki niso bile redno in kvalitetno odstranjene. Ker se je s kariesom srečal že skoraj vsak izmed nas, je večina ljudi prepričanih, da gre za relativno običajen pojav v ustni votlini. Vendar temu nikakor ni tako. Zobni karies lahko, če ni zdravljen, uniči celoten zob, pri tem pa posamezniku povzroči nemalo bolečin. 

Pogosta vprašanja

Zobni karies se v začetni fazi kaže kot neboleč, bel, kredast madež. Ko napreduje in prodre v notranjost zoba, boš pričel/a čutiti bolečine. Če ne boš pravočasno ukrepal/a, bo zobozdravnik moral očistiti še koreninske kanale, saj bo prišlo do vnetja, bolečin in morda tudi otekline.

Preprosto, zobozdravnik bo odstranil prizadeti del zoba in izdelal belo plombo. Uporabljamo anestezijo, izdelava bele plombe poteka popolnoma brez bolečin. 

Bela in siva zalivka se zelo razlikujeta. Siva zalivka, ki jo zobozdravniki imenujemo amalgamska plomba, je izdelana iz živega srebra in drugih človeku neprijaznih kovin, medtem ko je bela  plomba izdelana iz umetnih materialov. Bela plomba se kemično veže na zobne strukture, s tem pa poveže in drži skupaj vse zobne ploskve. Amalgamska plomba zgolj zapolnjuje prostor, kovina pa se razteza, s čimer pripomore k odlomu delcev zobne krone in nastanku pok (fraktur) v zobni strukturi. Bela plomba je zato boljša izbira tako z estetskega kot tudi s funkcionalnega vidika.

Ja, res je. V začetni fazi oz. pri površinskem kariesu izdelava plombe v določenih primerih še ni potrebna. Napredovanje kariesa lahko namreč preprečiš z ustrezno ustno higieno in s spremembo prehranjevalnih navad – kar pa žal (sploh če sodiš med tiste sladkosnede 🙂 ) pomeni precej zmanjšan vnos sladkorja.

Če pa je zobni karies že napredoval, se bo potrebno odločiti za plombiranje. V zobozdravstvu bomo odstranili prizadete dele zoba in izdelali belo plombo.

Tako kot pri večini drugih stvari, je tudi pri belih plombah njihova “življenjska doba” odvisna od kvalitete uporabljenega materiala pri njeni izgradnji in veščin zobozdravnika. Obstojnost plombe pa je odvisna tudi od tega, kako je bila površina zoba pripravljena na plombiranje ter seveda natančnosti zobozdravnika. Vse to se odraža v trajni, močni in predvidljivi vezavi belih plomb na zob.

Bela plomba

V konzervativi najpogostejšo metodo zdravljenja zob predstavljajo bele plombe oz. plombe, ki jih zobozdravniki imenujemo kompozitne plombe.

Včasih so se uporabljale sive (amalgamske) plombe, vendar so bele plombe s številnimi prednostmi le-te izrinile. Amalgam je zmes živega srebra, cinka in bakra in kot tak za tvoje telo ne predstavlja najboljše izbire, zato velja razmisliti tudi o zamenjavi amalgamskih plomb. Več o njih si lahko prebereš tukaj. V našem zobozdravstvu izdelujemo izključno bele (kompozitne) plombe, seveda pa lahko poskrbimo tudi za menjavo amalgamske zalivke.

Bele plombe so dan danes zelo priljubljene. Ne samo, da so estetske, saj je barva plombe skoraj enaka barvi zoba, pač pa so tudi zelo kakovostne in se po svoji življenjski dobi lahko brez težav primerjajo s (sicer zelo trajnimi) sivimi (amalgamskimi) plombami. Bele kompozitne plombe so izdelane iz različnih materialov. Sestava teh materialov se ves čas spreminja in izpopolnjuje, kar pomeni, da se tudi bele plombe ves čas spreminjajo in postajajo kvalitetnejše.

Inlay, Onlay ali Overlay

Inlayi, Onlayi ali Overlayi so odlična alternativa prevlekam in belim plombam za tiste, ki dajejo prednost minimalno invazivni terapiji, pri pripravi zoba ni potrebe po obsežnem brušenju kot pri prevleki in do manjše mere tudi beli plombi.

Izdelani so iz porcelana in žlahtnih kovin (zlato). Izdelani so v zobotehničnem laboratoriju, tako sta njihova oblika in barva identični naravni anatomiji zoba.

Griz in stiki s sosednjimi zobmi so popolnoma urejeni. Pri ustrezni higieni imajo dolgo življenjsko dobo; se ne obrabljajo in ne zabarvajo, tako kot bele plombe (zalivke).

Potrebuješ menjavo sive plombe?

Še zmeraj zelo pogosto opažamo, da se v ustih naših strank svetlikajo sive (amalgamske) plombe. Če si tudi ti eden/ena izmed takšnih lastnikov sive (amalgamske) plombe, ti svetujemo, da se čim prej odločiš za njeno menjavo. Zdravje ti bo hvaležno.

Cenik

bela plomba

Anestezija in/ali uporaba koferdama

0 €

Anestezija, ključnega pomena za vsak zobozdravniški poseg. Ni potrebe po strahu in bolečinah, sprostite se. Koferdam je opno, ki izolira zob od ustne votline z njim zagotovimo suho delovno okolje in tako dolgo življenjsko dobo zalivke (plombe)

Otroška zalivka / plombica

60 €

Otroške plombice so napravljene iz posebnih barvnih materialov. Na voljo so v različnih barvah tako lahko otrok sam izbere kakšno barvo želi; vse od pinki, rumene, do modre in zelene, ter še odtenki vmes :).

Desenzibilizacija zobnega vrata

50 €

So vaši zobni vratovi občutljivi na toplo, hladno, sladko in/ali slano? Občutljivosti pa niste rešili s premazom ali z zobno pasto za občutljivo zobovje? Ni problema, zobni vrat vam zaščitimo z belo kompozitno plombo.

Bela (kompozitna) plomba

70 - 120 €

Kompozitne (bele) zalivke (plombe) so zlati standard v zobozdravstvu. So izjemnega estetskega videza, imajo izredno stabilnost in večletno življenjsko dobo.

Inlay, Onlay ali Overlay

310 €

Odlična alternativa prevlekam za tiste, ki dajejo prednost minimalno invazivni terapiji, pri pripravi zoba ni potrebe po obsežnem brušenju kot pri prevleki. Izdelani so iz porcelana in žlahtnih kovin (zlato). Izdelani so v zobotehničnem laboratoriju, tako je oblika identična naravni anatomiji zoba. Grizni in stiki s sosednjimi zobni so popolnoma urejeni. Pri ustrezni higieni imajo dolgo življenjsko dobo; se ne obrabljajo in ne zabarvajo, tako kot plombice (zalivke).

Zalitje fisure

30 €

Na površini zob je mnogo zarez in jamic - fisur, ki jih težje očistimo in tako predstavljajo idealno gojišče bakterij, ki povzročajo karies. Da bi se nastanku kariesa izognili, priporočamo preventivno zalitje fisur z belim ali prozornim kompozitnim materialom. Statistično je zalitje fisur eden najboljših preventivnih posegov v zobozdravstvu.

Zobni nakit - kristalček

50 €

Zobni nakit poudari Vaš atraktiven nasmeh in je modna smernica s katero izkazujete Vašo eleganco in lep nasmeh. Postopek pritrditve je popolnoma neboleč in neinvaziven - ne poškodujemo zoba in se lahko odstrani brez vidne sledi.

Notranje beljenje zoba

80 €

Je Vaš zob potemnel in moti drugače popolno zobovje? Oziroma imate črni/temen zob? Ponujamo rešitev, notranje beljenje zoba; povrnite mu bel sijaj. V ceno je vštetih več tretmajev*

Nudimo celovite, brezbolečinske zobozdravstvene storitve. 

Tukaj smo, da Vam uredimo sanjski nasmeh.

Zobozdravstvo Sowelo poskrbi, da niste samo številka, z Vami smo na vsakem koraku – od začetka do konca in tudi po opravljeni storitvi.

Pri svojem delu stremimo k najvišji kakovosti in dolgoročnosti, storitve opravljamo z miselnostjo “napravi enkrat, in izvrstno”. Pri delu uporabljamo anestezijo, da ne čutite bolečin.

Na račun odlične organizacije pri nas ni dolgih čakalnih vrst. 

01.

Konzervativa

Konzervativa je temeljna veja zobozdravstva. Z njeno pomočjo zobozdravniki skrbimo za odlično zdravje tvoje ustne votline in zob.

02.

Paradontologija

Parodontologija se ukvarja z parodontalnimi bolezni ali nekoliko enostavneje – z vnetnimi bolezni obzobnih tkiv. 

03.

Zdravljenje zob

Koreninsko zdravljenje pomeni zdravljenje koreninskih kanalov zoba in odstranitev vsega odmrlega tkiva in bakterij.

04.

Protetika

Z uporabo nadomestkov iz različnih biokompatibilnih materialov, estetsko in funkcionalno nadomestimo manjkajoče zobe. 

05.

Kirurgija

Oralna kirurgija je veja v zobozdravstvu, kjer se največkrat ukvarjamo z puljenjem zoba, poleg tega pa zdravimo tudi druga zapletena stanja.

06.

Implantologija

Implantati nam omogočajo, da na preprost, hiter in finančno ugoden način nadomestimo manjkajoče zobe. Vstavljamo titanske in keramične implantate.