Koreninsko zdravljenje zob

Sowelo, zobozdravnik, ki je Kul.

Koreninsko zdravljenje zob pomeni zdravljenje koreninskih kanalov zoba in odstranitev vsega odmrlega tkiva in bakterij.

zdravljenje zob

Endodontologija je veda, ki se ukvarja z zdravljenjem zobnih korenih in kanalov. 

O zdravljenju zob, poznano tudi kot zdravljenje koreninskih kanalov ali endodontsko zdravljenje zob, govorimo kadar pride do vnetja ali odmrtja zobnega živca in ta postane okužen z bakterijami, ki lahko povzročijo bolečino, oteklino in negativno vplivajo na splošno zdravje posameznika.

Pogosta vprašanja

Načeloma ne. Če je koreninsko zdravljenje uspešno, bo zob ohranil svojo funkcijo še mnogo let. Res pa je, da moraš biti pri zdravljenem zobu nekoliko bolj previden/previdna, saj se zob hitreje kruši ali celo zlomi. Da preprečimo zlom zoba svetujemo vstavitev FRC zatička in prevleko.

Statistika kaže, da je koreninsko zdravljenje najbolj uspešno prvič. Uspešnost prvega zdravljenja je tudi do 95 %. Vsako ponovno koreninsko zdravljenje pa ima bistveno manjšo uspešnost. Ta se giblje med 65 in 85 %.

Hm… veš, razlogov je pravzaprav zelo veliko in ti jih podrobneje predstavljamo spodaj. Eden izmed izjemno pogostih vzrokov, na katere pa lahko vplivaš tudi sam/a, je globoka zobna gniloba. Če boš svoje zobe torej temeljito čistil/a, bo obstajal en razlog manj za potrebo po endodontskem zdravljenju :). 

Med zdravljenjem občasno pustimo zob “odprt” in vanj vstavimo vatico. Vatica služi kot začasen “čep”, da hrana ne prodre v zob in povzroči bolečin. Če ste vatico izgubili ni razloga za strah, nadomestite jo z vato iz kopalniškega predala. Svetujemo menjavo vatice po vsakem obroku, saj ujeta hrana sčasoma povzroči neprijetne vonjave.

Koreninsko zdravljenje zoba

Da boš lahko podrobno razumel/a, kako poteka endodontsko zdravljenje, moraš najprej vedeti, kako je zgrajen zob. Zob lahko razdelimo na dva glavna dela – na zobno krono in na korenino. Krona notranjost zoba varuje pred poškodbami.

  • Površina zobne krone je sestavljena iz sklenine. Ta je zelo trdna in odporna tako na mehanske kot tudi kemične dražljaje. 
  • Pod sklenino se skriva dentin. Je mehkejši in manj odporen na kisline ter obrabo. 

Ko karies enkrat napreduje preko sklenine do dentina ter naprej do zobne pulpe, se zobna pulpa okuži in tako nastane najprej vnetje, nato granulom.

Kljub vsemu pa za nastanek granuloma ni zmeraj nujno, da karies sega v zobno pulpo. Včasih je dovolj že, da karies sega v bližino zobne pulpe. Bakterije namreč po kanalčkih potujejo v zobno pulpo in tam povzročajo vnetje.

Najprej navadno pride do vnetja zobne pulpe v kronskem delu zoba – pulpni komori, vnetje pa se nato širi po kanalih proti vršičkom korenin. Kadar se vnetje razširi preko odprtin na vršičku korenine ali na izhodih stranskih kanalov v kost in tam dela vnetje kosti temu rečemo kronično periapikalno vnetje ali granulom.

Kadar se tak granulom močno vname in zagnoji ter povzroči otekanje dlesni ali celo dela obraza temu rečemo absces.

Kaj je zdravljenje zoba?

O zdravljenju zob, poznano tudi kot zdravljenje koreninskih kanalov govorimo kadar pride do vnetja ali odmrtja zobnega živca in ta postane okužen z bakterijami, ki lahko povzročijo bolečino, oteklino in negativno vplivajo na splošno zdravje posameznika.

Kdaj je potrebno zdravljenje zoba?

Zdravljenje zoba je potrebno, ko pride do odmrtja zobnega živca. Najpogostejši vzrok za odmrtje je karies, vendar je lahko vzrok tudi udarec v zob ali pok zoba, ki sega do živca. Potemnel, črn zob je jasen znak, da je potrebno zdravljenje zoba.

V primeru, da mrtvega zoba ne zdravimo, lahko nastane boleča gnojna oteklina. Sami lahko prepoznamo, da bo potrebno zdravljenje, kadar imamo hudo bolečino ob uživanju vročih ali hladnih pijač in hrane, močno bolečino ob ugrizu, zob občutljiv na pritisk s prstom ali trkanje, zobobol, ki onemogoči spanje, bolečino, ki se širi ali bulo, iz katere priteče gnoj. 

Nepravilno zdravljen zob je idealno gojišče bakterij – zaprte in zavarovane pred zunanjimi vplivi, se aneorobne bakterije razmnožujejo in negativno vplivajo na vaše zdravje. Raziskave so pokazale, da omenjene bakterije, lahko, povzročijo infarkt. Pri nas si ne dovolimo nepravilnega zdravljenja.

P.S. zdravljenje zoba je, pri nas, popolnoma brez bolečin, prvi korak zdravljenja je anestezija, da med posegom ne čutite ničesar. 

Misliš, da veš vse o zdravljenju zoba?

Za radovedne smo pripravili namenski članek, ki podrobneje razloži postopek endodontskega zdravljenja zoba.

Cenik

zdravljenje zob

Prva pomoč pri bolečem zobu

60 €

Prva pomoč pri bolečini. Vključuje odprtje zoba, začetno čiščenje kanalov in vstavitev zdravila ter začasno zalivko. Vključen je antibiotik.

Revizija zoba, po kanalu / Revizija endodontskega zdravljenja zoba

40 €

Revizija zoba je zelo podobna zdravljenju zoba, le, da se najprej s pomočjo posebne tekočine (Citrosol oz. Eucalyptol) odstrani staro polnilo, nato se izvede tradicionalno koreninsko zdravljenje kanalov.

Koreninsko zdravljenje zoba, po kanalu

100 €

Zdravljenje je potrebno, ko pride do odmrtja zobnega živca, pri nas je popolnoma brez bolečin, prvi korak je anestezija, da med posegom ne čutite ničesar. Najpogostejši vzrok za odmrtje je karies, vendar je lahko vzrok tudi udarec v zob ali pok zoba, ki sega do živca. V primeru, da mrtvega zoba ne zdravimo, lahko nastane boleča gnojna oteklina. Zobje imajo od enega do štiri kanale. Nepravilno zdravljen zob je idealno gojišče bakterij – zaprte in zavarovane pred zunanjimi vplivi, se aneorobne bakterije razmnožujejo in negativno vplivajo na vaše zdravje. Raziskave so pokazale, da omenjene bakterije, lahko, povzročijo infarkt. Pri nas si ne dovolimo nepravilnega zdravljenja.

Zdravljenje koreninskih kanalov z ozonom

30 €

Ozonska terapija, sedaj tudi za koreninske kanale. Ozon temeljito prodre v koreninske kanale in uniči legla bakterij. Nepravilno zdravljen zob je idealno gojišče bakterij – zaprte in zavarovane pred zunanjimi vplivi, se aneorobne bakterije razmnožujejo in negativno vplivajo na vaše zdravje. Raziskave so pokazale, da omenjene bakterije, lahko, povzročijo infarkt. Pri nas si ne dovolimo nepravilnega zdravljenja.

Nudimo celovite, brezbolečinske zobozdravstvene storitve. 

Tukaj smo, da Vam uredimo sanjski nasmeh.

Zobozdravstvo Sowelo poskrbi, da niste samo številka, z Vami smo na vsakem koraku – od začetka do konca in tudi po opravljeni storitvi.

Pri svojem delu stremimo k najvišji kakovosti in dolgoročnosti, storitve opravljamo z miselnostjo “napravi enkrat, in izvrstno”. Pri delu uporabljamo anestezijo, da ne čutite bolečin.

Na račun odlične organizacije pri nas ni dolgih čakalnih vrst. 

01.

Konzervativa

Konzervativa je temeljna veja zobozdravstva. Z njeno pomočjo zobozdravniki skrbimo za odlično zdravje tvoje ustne votline in zob.

02.

Paradontologija

Parodontologija se ukvarja z parodontalnimi bolezni ali nekoliko enostavneje – z vnetnimi bolezni obzobnih tkiv. 

03.

Zdravljenje zob

Koreninsko zdravljenje pomeni zdravljenje koreninskih kanalov zoba in odstranitev vsega odmrlega tkiva in bakterij.

04.

Protetika

Z uporabo nadomestkov iz različnih biokompatibilnih materialov, estetsko in funkcionalno nadomestimo manjkajoče zobe. 

05.

Kirurgija

Oralna kirurgija je veja v zobozdravstvu, kjer se največkrat ukvarjamo z puljenjem zoba, poleg tega pa zdravimo tudi druga zapletena stanja.

06.

Implantologija

Implantati nam omogočajo, da na preprost, hiter in finančno ugoden način nadomestimo manjkajoče zobe. Vstavljamo titanske in keramične implantate.