Kirurgija

Sowelo, zobozdravnik, ki je Kul.

Oralna kirurgija je veja v zobozdravstvu, kjer se največkrat ukvarjamo z puljenjem zoba, poleg tega pa zdravimo tudi druga zapletena stanja.

zobna protetika

Oralna kirurgija je zelo pomembna veja zobozdravstva, saj nam pomaga rešiti marsikatero zapleteno stanje v ustni votlini. 

V sklopu oralne kirurgije bomo najpogosteje izvedli ekstrakcijo oz. puljenje zoba. Daleč najpogosteje se oralni kirurgi ukvarjajo s puljenjem tretjih kočnikov, ki jih verjetno bolje poznaš pod imenom modrostni zobje ali pa kar osmice. 

Pogosta vprašanja

Razumljivo. Gre za poseg, ki je neprijeten in malo ljudi pušča ravnodušnih.

Vendar ne skrbi. Naredili bomo naredili vse, da bo tudi ta poseg potekal popolnoma brez bolečin.

Po posegu bomo poskrbeli tudi za to, da ti predpišemo ustrezne protibolečinske tablete, predamo ustrezna navodila in znanje, po potrebi tudi antibiotike, tako da bo možnost za nastanek kasnejših komplikacij kolikor se le da majhna. 

Za puljenje zoba se odločimo v zares skrajnih primerih, saj je naš moto zob ohraniti v ustih, kolikor dolgo je to le mogoče.

Do puljenja lahko pride, če je zob zelo poškodovan in predstavlja nevarnost za tvoje zdravje. Prav tako pa je tu in tam zobe potrebno izpuliti zaradi ortodontskih namenov. 

Več o tem, kdaj je puljenje zoba nujno, si lahko prebereš v naši rubriki zobozdravnik svetuje.

Ni potrebe po tem, da čakaš. Bolečino je veliko enostavneje preprečevati, kot pa odpravljati, zato ti svetujemo, da protibolečinsko tableto (npr. nalgesin ali lekadol) vzameš takoj, ko začutiš, da se bo zadeva razbolela.

Tako si boš prihranil/a kar nekaj neprijetnih ur. Aspirina ne jemlji, redči kri in lahko povzroči težave. 

Vsekakor ne. Strogo odsvetujemo kajenje vsaj 3 dni po posegu. Ne le, da nikotin zoža krvne žile, s tem oteži prihod sveže s kisikom bogate krvi na meso rane. Sesanje med kajenjem cigareta lahko izmakne strdek/krastko in pripomore k vnetju rane.

Krvni strdek bo nekaj dni po puljenju zoba postal rjave barve, to ni razlog za skrb. Je popolnoma normalno. 

Med umivanjem zob morate biti posebej previdni, da žvrkljate vodo nežno in ne drezate s ščetko v rano. Spiranje z ustno vodico je 5 dni prepovedano. 

Odsvetujemo hrano, ki se drobi, npr. kruh in prepečenec, majhni koščki radi zaidejo v rano in povzročijo probleme. Priporočljivo je jesti na sosednji strani, se izogibati slamicam in vroči oz. zelo hladni hrani. 

Oralna kirurgija

Oralno kirurgijo sestavljajo številni kirurški posegi, ki jih zobozdravniki izvajamo z namenom, da v zobni votlini stranke uredimo anatomske in biološke situacije, ki nastajajo. Med postopke, ki jih oralna ali zobna kirurgija zajema, lahko štejemo puljenje zob, komplicirane ekstrakcije neizraslih modrostnih zob, odstranitev korenine ter puljenje zlomljenih korenin zob

Oralna kirurgija zajema tudi kirurgijo dlesni, rekonstrukcijo ustne votline, s katero oralni kirurg odpravi vse nastale nepravilnosti. Poleg že omenjenih posegov pa oralna kirurgija pomembno vlogo odigra tudi pri ortodontskih terapijah in v implantologiji. 

Kirurški posegi brez bolečin

Tudi v našem zobozdravstvu se zavedamo, da ob besedi kirurgija marsikomu stojijo dlake pokonci.

Vendar ti lahko že takoj na začetku zagotovimo, da v našem zobozdravstvu poskrbimo, da so tudi vsi kirurški postopki stranki kar se le da prijazni.

Da bolečine ne boš čutil/a, bo poskrbela lokalna anestezija, ki jo bomo aplicirali pred začetkom kirurškega posega. Ko bo kirurški poseg končan pa bomo poskrbeli za protibolečinske tablete, ki jih potrebuješ, da bolečin ne boš čutil/a niti doma, seveda pa bomo po potrebi predpisali tudi antibiotik in/ali hladilne blazinice za hlajenje rane.

Kakšni so možni zapleti po puljenju zoba?

Splošno velja, da je puljenje zoba eden najpreprostejših postopkov v zobozdravstvu.

Pri ekstrakciji, »puljenju«, zoba je potrebna vešča roka. Zobozdravnik zobnih korenin ne sme pretirano vrteti in majati zoba intenzivno v levo ali desno, saj premiki lahko povzročijo poškodbe v kosti in ovirajo proces celjenja. 

Pri večjih zobeh se velikokrat korenine ločijo (seperacija korenin) in izpulijo posamezno, posebej če rastejo v različne smeri. Ločitev korenine zmanjša možnost trganja tkiv in s tem pripomore k boljšemu celjenju. V našem zobozdravstvu v rano vstavimo kolagen. Pomaga pri obnovi vezivnega in podpornega tkiva, tako pripomore k boljšemu celjenju rane.

S pravilnim pristopom je možnost komplikacij minimalna.

Navodila po puljenju zoba

V primeru, da ste preprosto radovedni ali so vam pred kratkim izpulili zob, so celotna navodila po puljenju/ekstrakciji dosegljiva s klikom na desni gumb.

Cenik

Enostavno puljenje zoba

70 €

Odstranitev popolnoma uničenih oz. zdravje-ogrožajočih zob.

Komplicirano puljenje zoba (npr. separacija, šivanje, modrostni zobje)

190 €

Do zapletenega puljenja pride, kadar je treba rano zašiti, da proces celjenja ni oviran, lahko se tudi zgodi, da zaradi slabega stanja, zob poči in pride do separacije, takrat je potreben manjši kirurški poseg. Zapletena je lahko tudi ekstrakcija modrostnega zoba.

Predprotetsko puljenje zoba

70 € 30 €

V primeru, da se, pri nas, odločite za protetične izdelke, Vam nudimo puljenje po znatno ugodnejši ceni. Predprotetsko puljenje se upošteva za škrbine (ostanke korenin zoba) in zelo majave zobe.

Kolagen

30 €

Kolagen se vstavi v rano, ki nastane po puljenju zoba. Pomaga pri obnovi vezivnega in podpornega tkiva, tako pripomore k boljšemu celjenju rane.

Nudimo celovite, brezbolečinske zobozdravstvene storitve. 

Tukaj smo, da Vam uredimo sanjski nasmeh.

Zobozdravstvo Sowelo poskrbi, da niste samo številka, z Vami smo na vsakem koraku – od začetka do konca in tudi po opravljeni storitvi.

Pri svojem delu stremimo k najvišji kakovosti in dolgoročnosti, storitve opravljamo z miselnostjo “napravi enkrat, in izvrstno”. Pri delu uporabljamo anestezijo, da ne čutite bolečin.

Na račun odlične organizacije pri nas ni dolgih čakalnih vrst. 

01.

Konzervativa

Konzervativa je temeljna veja zobozdravstva. Z njeno pomočjo zobozdravniki skrbimo za odlično zdravje tvoje ustne votline in zob.

02.

Paradontologija

Parodontologija se ukvarja z parodontalnimi bolezni ali nekoliko enostavneje – z vnetnimi bolezni obzobnih tkiv. 

03.

Zdravljenje zob

Koreninsko zdravljenje pomeni zdravljenje koreninskih kanalov zoba in odstranitev vsega odmrlega tkiva in bakterij.

04.

Protetika

Z uporabo nadomestkov iz različnih biokompatibilnih materialov, estetsko in funkcionalno nadomestimo manjkajoče zobe. 

05.

Kirurgija

Oralna kirurgija je veja v zobozdravstvu, kjer se največkrat ukvarjamo z puljenjem zoba, poleg tega pa zdravimo tudi druga zapletena stanja.

06.

Implantologija

Implantati nam omogočajo, da na preprost, hiter in finančno ugoden način nadomestimo manjkajoče zobe. Vstavljamo titanske in keramične implantate.