Implantati - kakšne vrste zobnih vsadkov poznamo?

Na trgu obstaja veliko vrst zobnih vsadkov. V zobozdravstvu uporabljamo biokompatibilne titanske in cirkonijeve vsadke. Ob tem se strokovnjaki za implantologijo (implantologi) v veliki večini primerov odločajo za uporabo tiste vrste vsadkov, ki se vstavijo v kost. Trdno vraščeni v kost predstavljajo dobro podlago za zobne krone, zobne mostičke in zobne proteze.

Kako je sestavljen zobni vsadek - implantat?

Implantati so sestavljeni iz vijaka in t. i. abutmenta oz. opornika. Ob tem vijak, implantat, prevzame vlogo korenine zoba. Na impantat se nato pritrdi poseben element (abutment), ki omogoča nadgradnjo zoba s protetičnim elementom – zobno krono. Alternativa je uporaba lokatorja – mobilna vez med protezo in vsadki za izdelavo proteze na lokatorjih. Poznamo več vrst zobnih kron glede na njihov material – kovinsko-keramične, keramične in cirkonijeve krone. Po vstavitvi implantata počakamo vsaj 3 mesece, da se dlesen po vstavitvi zaceli in šele nato vijak nadgradimo z opornikom.

Kako poteka postopek vstavitve zobnega implantata?

O odločitvi za primeren zobni implantat se najprej pogovorimo s svojim zobozdravnikom, ki bo po vstavitvi zobnega implantata načrtoval primeren postopek rehabilitacije in s kirurgom, ki bo zobni vsadek vstavil.

Pred posegom

Pred posegom je potrebno opraviti rentgensko oceno kosti, v katero se bo vstavilo implantat/e in sestaviti načrt, ob čemer je zelo pomembno, da zobozdravnik, kirurg in pacient med seboj dobro komunicirajo.

Z implantati, ki jih uporabljamo zaradi izgube zob, pride tudi do izgube dlesni in kosti, ki sta manjkajoče zobe obdajali. Vnetja (granulomi, parodontoza) in poškodbe to izgubo še povečajo. Kost tako lahko postane pretanka, nima zadostne višine ali pa je premehka za uspešno vstavitev implantata. V takih primerih jo lahko dogradimo.

Po opravljeni oceni kosti ter posvetu je potrebno izbrati krono, ki bo nameščena na vsadek ter sestaviti načrt za ustno higieno, s katerim si bo pacient lahko pomagal po uspešni vsaditvi implantata.

Poseg vsaditve zobnega vsadka oz. implantata

Poseg traja približno 30–60 minut in poteka pod lokalno anestezijo ter zato ni boleč za stranko. Najprej je potrebno odgrniti dlesen in pripraviti ležišče za implantat v kosti, pri čemer se uporabi posebne svedre in vnaprej pripravljene kirurške šablone. Šablone se napravijo pred posegom in zagotavljajo pravilno lego implantata, za enakomerno razporeditev griznih sil. V ležišče se nato vstavi implantat, dlesen pa se nato zašije.

Zadostna količina zdrave kosti na mestu manjkajočega zoba (ali več njih) je ključna za uspešno vstavitev implantata, saj nudi oporo tako zobnemu vsadku kot dlesni.

Celjenje in vraščanje implantata poteka nekje od tri do šest mesecev. V času celjenja je pacient brez nadgradnje in krone, lahko pa po potrebi nosi začasni protetični nadomestek. V določenih primerih se lahko implantat takoj po vstavitvi obremeni s protetičnim nadomestkom.

Implantati - nadgradnja zobnega vsadka

Po zaključenem celjenju dlesni in obraščanju kosti preidemo na nadgradnjo implantata. Na zobni implantat najprej pričvrstimo nadgradnjo, t. j. opornik oz. abutment, ki bo nosil protetični nadomestek zoba (umetno zobno krono) ali lokator, v kolikor se izdeljuje proteza na implantatih.

Implantati – poznamo več vrst zobnih prevlek oz. kron – med katerimi  lahko izbiramo?

Pri izdelavi zobnih kron je najbolj pogosta uporaba kombinacije materialov kovine in keramike, saj ta kombinacija omogoča stabilnejšo nadgradnjo implantata in lažje prenašanje obremenitev, ki nastanejo pri žvečenju.

Zaradi hitrega razvoja tehnologije in materialov se sedaj uporablja tudi v celoti keramične in pa cirkonijeve prevleke. Keramične krone se uporablja predvsem zaradi lepšega estetskega videza pri sprednjih zobeh. Pri cirkonu gre za izjemno trden material, ki ima prav tako lep naraven videz. Oba materiala sta, v primerjavi s kovino, biokompatibilna in prijaznejša do dlesni.

Kako učinkovit je poseg in katere dejavnike tveganja poznamo?

Implantati so varen in učinkovit način, ki predstavlja zanesljiv način za nadomeščanje posameznih izgubljenih zob ali skupine zob. Z uspešno izvedenim posegom, primerno rehabilitacijo, rednimi obiski pri zobozdravniku ter ustrezno ustno higieno lahko poskrbimo za dolgotrajno zdravje implantata. Implantati zahtevajo izredno higieno, drugače je zelo velika verjetnost za paraimplantitis, vnetje implantata.

Seveda pa moramo ob tem izpostaviti nekatere dejavnike tveganja, ki lahko zmanjšajo trajnost vsadka. Mednje štejemo kajenje, nekatere bolezni, kot npr. parodontozo in sladkorno bolezen, jemanje bioloških zdravil (pri zdravljenju osteoporoze, raka ali avtoimunih bolezni) in drugo. Iz tega razloga je dobro, da se pred odločitvijo za implantatno terapijo o morebitnih dejavnikih tveganja pogovorimo tudi s svojim zobozdravnikom, ki nam bo pomagal poiskati najboljšo možno rešitev.  

3 koraki do popolnega nasmeha

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.