Zobni mostiček ali implantat? Za kaj se je bolje odločiti?

Velikokrat naletimo na vprašanje ali se je bolje odločiti za zobni mostiček ali za implantat, v vsebini pa tudi nekaj o ceni mostičkov.
mostiček

Kaj je zobni mostiček in kdaj ga uporabljamo?

Manjkajoč zob – ali pa celo več manjkajočih zob – je precej neprijetno stanje, ki je neestetsko in popolnoma nefunkcionalno, zato je potrebno poskrbeti, da se to stanje v ustni votlini čim prej sanira.

Na srečo, nam dan danes tehnologija in znanje ponuja veliko možnosti, s pomočjo katerih lahko odpravimo nastale težave in manjkajoče zobe nadomestimo z estetsko dovršenim produktom, ki bo opravljal funkcijo naravnih zob – in pri tem ne bo prav nič zaostajal.

Ena izmed zelo pogostih rešitev, ki jih uporabljamo pri nadomeščanju manjkajočih zob, je zobni mostiček. Zobni mostiček je umetno izdelan medicinsko tehnični pripomoček, s pomočjo katerega nadomestimo manjkajoče zobe. To storimo tako, da na vsaj dva nosilca naredimo zobne prevleke, vmes pa umetne zobe – člene v obliki naravne zobne krone. Prevleke in členi so med seboj povezani.

Zobni mostiček je sestavljen iz vsaj dveh zobnih prevlek ter enega ali več vmesnih členov. Poleg estetske funkcije opravlja tudi številne funkcionalne. Med drugim lahko sem prištejemo žvečenje hrane, mostiček pa povečuje tudi razumljivost govora, podpira tkiva ustnic in lic, seveda pa pomaga ohraniti tudi naravno skladnost potez obraza.

Za izdelavo mostička se odločimo, kadar:

 • Manjka en ali več zob zaporedno
 • Kadar manjka več zob, vmes pa so zobje prisotni
 • Pri estetskih rehabilitacijah
 • Z mostičkom nadgradimo implantatno konstrukcijo
 • Pri dvigu ugriza zaradi pretirane obrabe zob
 • Pri napredovali parodontalni bolezni z namenom stabilizacije zob
 • Pri težavah s čeljustnim sklepom zaradi nepravilnega ugriza

Tako kot druga zobna protetika je lahko tudi mostiček izdelan iz različnih materialov. Zobozdravniki lahko izbiramo med kovinskimi mostički, kovinski-keramičnimi ter cirkonijevi zobnimi mostički. Poleg tega nam trg ponuja še porcelansko cirkonijeve mostičke ter polno keramične zobne mostičke.

 • Kovinski zobni mostiček je v celoti izdelan iz kovine.
 • Cirkonijev je v celoten izdelan iz cirkonija.
 • Pri kovinsko-keramičnem mostičku je porcelan napečen na kovino.
 • Pri porcelansko-cirkonij mostičku je porcelan napečen na cirkonij ogrodje.
 • Polno keramični mostiček pa je v celoti izdelan iz keramike.

Kako bo izgledal moj obisk pri zobozdravniku?

Zbrušeni zobje pripravljeni na odtis in protetiko

Od trenutka, ko se izaveš, da zobni mostiček potrebuješ, pa vse do trenutka, ko je le-ta trdno nameščen v tvojih ustih, preteče kar nekaj faz. Ko bo zobozdravnik ugotovil, da potrebuješ mostiček, bosta o vsem podrobno predebatirala in izbrala takšnega, ki bo najbolje zadostil tvojim potrebam in željam. Vsekakor moramo kar nekaj pozornosti nameniti materialu, iz katerega bo mostiček izdelan, pogovorili pa se bomo tudi o njegovem vzdrževanju, ko bo mostiček enkrat že trdno nameščen v tvojih ustih.

Ko se bomo odločili za namestitev mostička, bomo v zobozdravstvu zobne nosilce najprej obrusili. Stanje, ki ga bomo dobili, bomo nato prenesli na odtisno maso, s pomočjo katere bo zobotehnik lahko izdelal željen kos protetike. Po končanem odtisu je zobe potrebno zaščititi pred vplivi iz ustne votline. Zato se izdelajo nadomestne zobne krone za zobni mostiček. Ko bo zobotehnik izdelal ogrodje mostička, bo sledilo preverjanje ustreznosti tega ogrodja. Preveriti moramo namreč, kako ogrodje sedi na zobnih nosilcih. Po tem je potrebno preveriti še ugriz in odstraniti dele porcelana, ki ugriz motijo. Sledi še glaziranje, nato cementiranje, da se zobni mostiček trdo pritrdi na zobe.

Se je bolje odločiti za zobni mostiček ali za implantat in kakšne so pravzaprav razlike?

implantat

V našem zobozdravstvu se velikokrat soočimo z vprašanjem ali se odločiti za zobni mostiček ali implantat.

Gre za dva različne tipa protetike, ki ju uporabljamo glede na stanje v ustni votlini stranke. Vsak produkt se lahko pohvali z določenimi prednostmi in določenimi slabostmi. Tako je cena zobnega mostička nekoliko nižja kot cena zobnega implantata. Zobni mostiček je odlična rešitev takrat, ko so sosednji zobje že bili nekoliko poškodovani in plombirani, saj jih je pri izdelavi mostička potrebno obrusiti. Mostiček se lahko pohvali tudi z izjemno hitro izdelavo.

Čas od tega, ko ti vzamemo odtis do trenutka, ko je mostiček trdno nameščen v tvoji ustni votlini, je namreč le nekaj dni, mostiček pa je nameščen brez bolečin in oteklin. Kljub temu pa zobni mostiček prinaša nekoliko težje čiščenje zob, pod mostičkom pa lahko (ob nepravilni higieni) prihaja do vnetij in gnitja zob, ki ga dolgo ne bomo opazili.

Alternativo mostičku torej predstavlja zobni implantat. Ko nameščamo implantat, sosednjo zobje ostanejo nedotaknjeni, veliko enostavneje pa je tudi čiščenje zob in dolgoročno vzdrževanje kvalitetne ustne higiene. Kljub vsemu ne gre pozabiti, da je zobni implantat tujek v telesu, poleg tega pa je cena implantata precej višja, kot cena mostička. Zobni implantat je potrebno tudi dobro negovati. Več o tem si lahko prebereš v našem prispevku.

3 koraki do popolnega nasmeha

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.