Kako izbrati med številnimi zobnimi prevlekami in kako jih vzdrževati?

Se tudi ti srečuješ z vprašanjem, kako izbrati med kovinsko-keramičnimi, cirkonij ali drugimi zobnimi prevlekami? V Sowelo ti z veseljem svetujemo!
Cirkon zobna prevleka

Zobna prevleka – kaj to pravzaprav je in za katero vrsto prevleke se odločiti?

Verjetno si tudi ti že kdaj slišal/a za zobne prevleke? Zobna prevleka je umetno izdelana “kapica”, ki posnema obliko naravne zobne krone in jo tudi nadomešča. Za protetično oskrbo zobne krone se zobozdravnik odloči v različnih primerih, med drugim tudi, kadar:

 • je naravna zobna krona tako poškodovana, da njena obnovitev s plombo več ni smiselna;
 • ima zobna krona poke, ki bi se lahko nadaljevale v korenino;
 • s prevleko nadgradi implantat;
 • oskrbi zob s koreninskim zdravljenjem;
 • pokrije zob, ki je močno zabarvan in druge metode niso bile uspešne (npr. Notranje beljenje);
 • skuša izboljšati obliko zoba;
 • izdela prevleko na nosilnih zobeh za mostiček, če manjka en ali več zob.

Iz kakšnega materiala naj bo zobna prevleka izdelana?

Zobne prevleke so lahko dan danes izdelane iz različnih materialov. V grobem jih lahko razdelimo na:

 • polnokovinske zobne prevleke,
 • kovinsko-porcelanske zobne prevleke
 • polnokeramične zobne prevleke in
 • cirkonij prevleke.

Seveda se ti pri kopici izbire verjetno dokaj hitro zastavi vprašanje o tem, katero zobno prevleko izbrati? Delno je to odvisno od zoba, na katerem bo prevleka nameščena, delno pa tudi od tvoje izbire.

Da bo izbira enostavnejša, ti spodaj ponujamo opis posameznega tipa prevlek, v primeru dodatnih vprašanj pa ti predlagamo, da nas kar pokličeš ali se naročiš na pregled v našem zobozdravstvu, kjer bomo odgovorili še na druga vprašanja, ki se ti morda zastavljajo.

Polno kovinska zobna prevleka

Polno kovinske zobne prevleke so danes le še redko uporabljene. So namreč skrajno neestetske in si je kot take verjetno v ustih nihče ne želi.

Kot lahko sklepaš že iz imena samega, so polno kovinske prevleke v celoti izdelane iz kovine – lahko jih izdelamo tudi iz zlata.

Zakaj zlato? Zlato je odlično za prevleko, saj s svojimi lastnostmi uničuje bakterije in zaradi mehkosti, s pomočjo griznih sil sam zapolni mikro-razpoke, v katerih se lahko zaredijo bakterije. Ima neprimerljivo življenjsko dobo in je najverjetneje edina prevleka, ki ima iz leta v leto večjo vrednost.

Kovinsko porcelanske zobne prevleke

Kovinsko-keramični zobni mostiček

Ogrodje kovinsko porcelanskih zobnih prevlek je izdelano iz posebne zlitine ali zlata, na katerega se napeče porcelan. Kombinacija kovine in porcelana nam omogoča dober estetski rezultat z dolgo življenjska dobo.

Kovinsko porcelanske zobne prevleke v primerjavi s polno-keramičnimi ali cirkon prevlekami ne dosegajo enake estetike.

Ste kdaj opazili sivi rob pri svoji prevleki? Temen rob rešujemo s tanko plastjo porcelana pod ravnijo dlesni, na takšen način se do določene mere približamo estetiki polno porcelanskih prevlek.

Polno porcelanske zobne prevleke

Cirkon zobna prevleka

Ogrodje polno porcelanskih zobnih prevlek ni izdelano iz kovine, celotna prevleka je izdelana iz porcelana.

Z estetskega vidika so polno porcelanske zobne prevleke tudi najbolj iskane. Gre namreč za material, ki je do neke mere transparenten in prepušča svetlobo v globino zoba, zato deluje veliko bolj naravno.

Prehoda med polno porcelansko zobno prevleko in zobom skoraj ne boš opazil/a, saj je praktično neviden. Poleg tega, da so polno porcelanske zobne prevleke zelo estetske pa so tudi biokampatibilne, kar pomeni, da ne bodo povzročale težav strankam, ki se borijo z različnimi alergijami.

Cirkonij zobne prevleke

Cirkon zobna prevleka

Cirkonij zobne prevleke so zelo podobne svoji polno porcelanski sestri – so izjemnega estetskega videza, mejijo na videz naravnega zoba, prepuščajo svetlobo, v celoti zakrijejo rob med prevleko in dlesnijo ter so biokompatibilne, ne povzročajo alergij.

Vendar imajo veliko prednost – cirkonijevo prevleko izdeluje robot, prevleka je s pomočjo novodobnih CAD-CAM tehnologij izdelana iz enojnega bloka cirkonija, ni možnosti za človeško napako. Morda ste slišali, da prevleke iz cirkonija rade počijo, zagotavljamo ti, da se to ne dogaja.

Kako mi bo zobozdravnik namestil zobno prevleko?

Verjetno te zanima tudi postopek izdelave zobne prevleke, njeno vzdrževanje in tudi njena življenjska doba.

Preden bo zobna prevleka nameščena na tvoj zob, bo zobozdravnik obrusil zob, vzel njegov odtis, sledila pa bo izdelava prevleke v laboratoriju.

Brez skrbi, obrušen zob zaščitimo z začasno zobno prevleko – provizorijem. Provizorij te ne bo motil pri kosilu in/ali govorjenju, ter se do določene mere barvno prilagodi ostalim zobem. Po poliranju in končni obdelavi je, na daljavo, primerljiv naravnim zobem. Zobe pod provizorijem Vam premažemo s posebno tekočino, da niso občutljivi na toplo, hladno in sladko.

Kasneje pride še najprej do začasnega nato končnega cementiranja prevleke na tvoj obrušen zob. V zobozdravstvu Sowelo bomo poskrbeli, da bo celoten postopek popolnoma neboleč in ti zato k nam na obisk ni potrebno priti z nelagodnimi občutki.

Mimogrede, pravilno nameščena prevleka, mora sedeti trdo in se ne majati. Kolikor se maje se nemudoma oglasite pri zobozdravniku, da se odkrije vzrok – popuščanje cementa, poslabšanje stanja pod protetičnim nadomestkom ali drugo. Če se majavost ne popravi, tvegate izgubo zoba pod prevleko.

Ali lahko s kvalitetno nego podaljšam življenjsko dobo zobne prevleke?

Tako kot pri naravnih zobeh je tudi pri zobni kroni zelo pomembno, da poskrbiš za kvalitetno ustno higieno. Redna nega zob namreč preprečuje, da bi ob zobni prevleki zastajali ostanki hrane. Včasih se šalimo, da lahko po ulici hodiš s ščetko v ustih. 

Najbolj ranljivo mesto, kjer se to lahko zgodi, je zobni vrat (tam, kjer se stikata prevleka in dlesen). Nujno je torej, da poskrbiš za redno ščetkanje in nitkanje, svetujemo pa ti tudi uporabo medzobnih ščetk, s katerimi boš lahko dosegel/dosegla težko dostopne prostore, ki bi sicer ostali slabše očiščeni.

Odličen nadomestek medzobnih ščetk in nitke je zobna prha, z vodnim curkom odstrani ostanke hrane v medzobnih prostorih. Je boljša? Vsekakor ne, vendar je hitrejša in lažja za uporabo, odstrani pa večino. Najboljše orodje je tisto, ki ga uporabljamo.

S čiščenjem boš znatno podaljšal/a življenjsko dobo zobnih prevlek. Zobna prevleka ima v povprečju življenjsko dobo več kot 10 let, vendar svetujemo, da se najkasneje po 15 letih zamenja z novo. Same zobne prevleke ne more poškodovati karies, lahko pa prizadene zob pod njo. Seveda je podana življenjska doba le približek, nanjo vpliva mnogo faktorjev in je lahko krajša ali daljša.

Če želiš življenjsko dobo zobne prevleke še nekoliko podaljšati, ti predlagamo, da opustiš nekatere razvade, kot so na primer škrtanje z zobmi (pomagamo lahko z bruksistično opornico) ali grizenje nohtov. Dokazano je namreč, da takšne razvade znatno zmanjšujejo življenjsko dobo zobnih prevlek.

3 koraki do popolnega nasmeha

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.