Totalna proteza – kakšna je njena cena in katere so faze namestitve?

Cena totalne proteze je odvisna od materiala iz katerega je izdelana, faze izdelave pa zajemajo predvsem odtis zob in delo tehnika.
zobna proteza

Totalna zobna proteza

Tudi, če sam/a nimaš proteze, si verjetno že slišal/a vsak za nekoga, ki ima v ustih nameščeno zobno protezo. Misel na to, da potrebuješ protezo ni najprijetnejša, kljub vsemu pa je proteza pripomoček, ki nam zagotavlja, da lahko kljub pomanjkanju zob uživamo v polnem in kvalitetnem življenju.

Poznamo več različnih vrst protez, najpogosteje pa boš zasledil/a delitev na totalne in delne proteze. Mi ti bomo danes nekoliko podrobneje predstavili totalno protezo.

Kdaj je čas za prvo misel na totalno zobno protezo?

Za protezo se posameznik mora odločiti, ko se sooči z izgubo večjega števila zob. Zelo pogost razlog, ki privede do tega stanja, je parodontoza, zato ti predlagam, da si več o tem prebereš tukaj.

Ne glede na to, kdaj se posameznik znajde v situaciji, ko potrebuje totalno protezo, je stanje zanj vse prej kot prijetno. Navadno gre za precej velik šok, ki ga mora oseba predelati. Ne samo, da je izgled, ko v ustni votlini nimamo zob, za današnje čase precej neestetski, posameznik se bo soočil tudi s težavami pri žvečenju, ustnice izgubijo podporo. Vse skupaj lahko zato vodi tudi v dokaj spremenjen videz obraza. V zobozdravstvu Sowelo ti lahko zagotovimo, da se tudi, če se trenutno soočaš z izgubo zob, vse skupaj lahko uredi s totalno protezo.

Kljub temu pa je odločitev o izbiri zobne proteze precej zahtevna, saj na trgu dan danes obstaja več vrst različnih protez, med katerimi se mora posameznik odločiti. Ne samo, da je treba izbrati ustrezen tip proteze. Izbrati moramo tudi barvo in obliko zob, ki bo podobna naravnim. Zobna proteza je narejena iz materiala, ki se imenuje akrilat. Pri odločitvi ti bo vsekakor pomagal tudi izbrani zobozdravnik, da bo zadeva vsaj nekoliko enostavnejša.

Kaj je totalna proteza in kdaj jo uporabljamo?

Totalna zobna proteza

Totalno zobno protezo uporabimo, kadar se posameznik sooči z izgubo vseh zob. Gre za snemljivo protezo, ki – ko je nameščena – počiva na čeljustnem loku in nadomešča tako zobe kot tudi izgubljene zobne grebene.

Kako hitro poteka izdelava proteze?

Pri popolni izgubi zob telo doživi neke vrste šok in na novo stanje v ustih se mora privaditi. Čas, ki ga telo za to potrebuje, navadno znaša od 6 mesecev do enega leta. Seveda si ne želimo, da bi bili tako dolgo brez zob, zato se je najbolje dogovoriti za začasno protezo. Začasna zobna proteza se sicer ne bo tako prilegala kot stalna. Hkrati pa ne potrebuje toliko prilagajanja kot stalna totalna zobna proteza. Ko se bo stanje v tvoji ustni votlini umirilo, pa lahko izdelamo stalno totalno protezo, ki jo v popolnosti prilagodimo tvojim potrebam in željam. V določenih pogojih je možno začasno totalno protezo podložiti in predelati v stalno totalno protezo.

Totalna zobna proteza je sestavljena iz rožnatega materiala, ki se dobro prilega dlesnim. V zgornji čeljusti je oblikovana tako, da pokriva tudi nebo. Na drugi strani je spodnja proteza oblikovana po poteku loka tistega dela dlesni kjer so bili včasih zobje. V rožnat material so vgrajeni zobje v obliki in poziciji tako, da lahko hrano čim bolje prežvečiš. Seveda se potrudimo, da vse skupaj  deluje čim bolj naravno, poleg tega pa ti proteza omogoča tudi jasen govor. Seveda se lahko odločiš za nadstandardne – RefLine zobe, ki imajo še naravnejši videz.

Zgornje totalne proteze stranke dobro sprejemajo, saj so narejene tako, da se prisesajo na nebo in ne izpadajo pri odpiranju ust. Večje težave se običajno pojavljajo pri spodnjih zobnih protezah, saj pogosto zaradi izgube čeljustne kosti ni mogoče doseči zadovoljive stabilnosti. Dan danes si pri tem že lahko pomagamo z različnimi kremami in lepili. Če stabilnost spodnje proteze kljub temu ni zadovoljiva, vam v zobozdravstvu svetujemo vstavitev vsaj dveh zobnih implantatov, ki bosta poskrbela za to, da proteza stoji na svojem mestu.

Zobna proteza: faze izdelave

Totalna zobna proteza

Kot smo opisali že zgoraj, je pred samo izdelavo totalne zobne proteze potrebnih kar nekaj faz. Verjetno najbolj neprijetna je faza puljenja zob. Ko smo s tem delom enkrat opravili, izdelava zobne proteze ni več neprijetna. Morda je lahko nekoliko zoprna, če se soočaš s precej izraženim žrelnim refleksom, ki se lahko sproži, ko jemljemo odtis za protezo.

Kljub temu pa te moramo opozoriti na dejstvo, da se lahko po vstavitvi nove proteze v usta in začetnem nošenju pojavijo na ustni sluznici žulji. Ti so lahko precej boleči, sploh ob jedi. Usta so živa stvar in v njih prihaja do stalnih sprememb. Žuljenje proteze v prvih tednih je popolnoma normalno – otiščanci. Čim začutite žuljenje nas takoj pokličete in Vas naročimo, protezo bomo v ordinaciji prilagodili in odpravili težavnost. Preden nas obiščete nosite zobno protezo vsaj nekaj ur, da so težavna mesta lepo vidna. Poseg je popolnoma neboleč in ne traja več kot 15 minut, protezo odnesete s seboj domov.

Ko pa se ustna sluznica enkrat navadi na novo protezo, nošnja proteze ni več povezana z bolečino.

Življenje s protezo – naj bom pozoren na kaj posebnega?

Tudi sicer se stranke na življenje s totalno protezo hitro in dobro privadijo. Življenje ljudi s protezo ni dosti drugačno od življenja ostalih, če so le z izborom in izgledom svojih novih zob zadovoljni in srečni. Tako kot v primeru lastnih zob, je tudi v primeru proteze potrebno poskrbeti za dobro ustno higieno. Zobna proteza je narejena iz materialov, ki omogočajo trpežnost in dolgo uporabo. Ni pa večna in če zanjo ter za dlesni ne boš dobro poskrbel/a, imaš lahko kaj kmalu precej težav.

3 koraki do popolnega nasmeha

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.

Comments are closed.