Parodontologija

Vaše dlesni Vam bodo hvaležne.

Kaj sploh je parodontologija?

Parodontologija je veja stomatologije, ki se ukvarja z zdravljenjem dlesni, obravnava vnetne spremembe obzobnih tkiv, ki so lahko blage ali razširjene vnetne ter rakave spremembe.

Vnetne spremembe dlesni imenujemo gingivitis, kar je prvi simptom parodontalne bolezni. Če se gingivitis ne zdravi, se vnetje širi, gingiva oz. dlesen se prične počasi ločevati od zoba, kar privede do parodontalnega žepa, kjer se prične nabirati zobni kamen in bakterije. To posledično privede do parodontitisa.

Parodontitis je torej resna okužba dlesni, kjer bakterije poškodujejo mehko tkivo in uničijo kost. Bakterije, ki so odgovorne za parodontitis, lahko vstopijo v krvni obtok in njihovi toksični (strupeni) izločki lahko vplivajo na srce, pljuča in ostale dele telesa. Tako parodontitis ogrozi naše celotno zdravstveno stanje. Premalo ljudi se zaveda vpliva zdravih dlesni na splošno zdravje posameznika.

Parodontitis ja pogost pojav, ki ga lahko v veliki meri pri zgodnji obliki bolezni pozdravimo in s skrbno ustno higieno preprečimo njegovo napredovanje oz. razvoj same bolezni.

Vnete dlesni – krvavitev dlesni

Statistike pravijo, da dandanes izgubimo več zob zaradi paradentoze kot kariesa. Če ne želite biti del te statistike, Vam priporočamo da berete naprej. 

Vam je kdaj zobozdravnik rekel, da imate občutljive dlesni, saj zakrvavijo že ob najnežnejšem dotiku? Ne se s tem sprijazniti, krvavitev dlesni nikoli ni nedolžna.

- Sowelo

Parodontoza je kronično vnetje dlesni, kosti, korenine in vezivnega tkiva zoba. Povzročijo jo bakterije, ki se prehranjujejo z ostanki zobnih oblog, ki se lepijo na celotno površino zoba. 

Pri neoptimalni ustni higieni se bakterije začnejo nenadzorovano razmnoževati in telo se odzove z vnetjem. V začetni fazi to imenujemo gingvitis – vnetje dlesni, s časom bakterije prodrejo globlje in načnejo podporna tkiva zoba, nastane parodontoza. Bakterije izločajo strupene snovi in lahko povzročijo resne težave v celotnem telesu. 

Ste vedeli, da so najnovejše raziskave odkrile povezavo med parodontozo in demenco? Če to ni dovolj, parodontoza dvakrat do trikrat poveča verjetnost za nastanek infarkta ter drugih težav s srcem in ožiljem. Parodontoza tudi, dokazano, poveča možnost zapletov med nosečnostjo.

- Sowelo

Kako si pozdravim vnete dlesni?

Prvi korak je odstranitev zobnega kamna z vidnih površin zoba in tistih skritimi pod dlesnijo. Zobni kamen odmika dlesen in olajša predor bakterij pod dlesen, dodatno je hrapava površina zobnega kamna idealno zavetišče raznim bakterijam. 

Drugi korak je mehansko čiščenje in glajenje zobnih korenin, v tem delu terapije se odstranijo kolonije bakterij in zgladi površina korenin, da se bakterije nanjo težje zalepijo. 

Tretji korak je ozonska terapija, ki ustvari oksidativni izbruh (uniči preostale bakterije), učinkovito razkuži območje, posledično izboljša pretok krvi, imunski sistem in pospeši celjenje. Ozonsko terapijo je potrebno ponoviti večkrat. 

Če je okužba, ki povzroča parodontozo, pravilno pozdravljena, bodo krvavitve in vnete dlesni stvar preteklosti.

- Sowelo

Vam krvavijo dlesni?

Ni problema, pokličite nas na +386 70 541 945 in se dogovorimo za brezplačen pregled

Zobozdravstvene storitve na enem mestu

Nudimo celovite, brezbolečinske zobozdravstvene storitve. 

Konzervativa

Neboleče ohranjanje obstoječih zob, na primer z belimi plombami.

Več informacij

Paradontologija

Skrb za zdravje Vaših dlesni in s tem ohranjanje splošnega zdravja.

Več informacij

Zdravljenje zob

Ozdravitev prizadetih zob nato priprava le teh na sanacijo.

Več informacij

Protetika

Nadomeščanje izgubljenih zob, na primer z prevlekami in protezami.

Več informacij

Kirurgija

Odstranitev popolnoma uničenih oz. zdravje-ogrožajočih zob.

Več informacij

Implantologija

Kmalu bomo v naši ordinaciji izvajali tudi implantološke posege.

Več informacij

Vse pravice pridržane, ZZ Dolenc 2020