7 naravnih nasvetov pri odmiku dlesni in vnetih dlesnih

7 naravnih nasvetov pri odmiku dlesni in vnetih dlesnih, najprej pa – kaj je odmik, zakaj je škodljiv in kako pride do njega?
Odmik dlesni, od zdravih dlesni do gingivitisa in paradentoze

Kaj je odmik dlesni?

O odmiku (recesiji) dlesni govorimo, ko se rob dlesni (tkivo, ki obdaja zob), povleče nazaj in izpostavi več zoba ali njegove korenine. Do odmika dlesni pride, med drugim, zaradi nepravilne ustne higiene. Z umikom dlesni nastanejo opazne vrzeli, ki lahko kvarijo drugače popolno zobovje in olajša se kopičenje škodljivih bakterij.

Je odmik dlesni škodljiv? Ko se dlesni začnejo umikati, ne zrastejo nazaj.

Če se odmik (recesija) ne zdravi, lahko pride do zelo močnih poškodb podpornega tkiva in kostnih struktur, kar povzroči izgubo zob (paradontoza). Dodatno ob zobu nastanejo žepki, ki so idealno gojišče bakterij.

Odmik dlesni je prekrit, v začetni fazi se kaže le z blago občutljivostjo zob na toplo, hladno, sladko, kislo in ščetkanje.

zdravljenje zob

Zakaj pride do odmika dlesni?

  • Genetska nagnjenost: Genetika je v ozadju večine zdravstvenih stanj in zdravje zob ni nič drugače. Študije kažejo, da več kot 30 odstotkov prebivalstva ogroža odmik dlesni izključno zaradi genetske nagnjenosti.
  • Močno ščetkanje: Močno ščetkanje obrabi sklenino in to vodi do umika dlesni.
  • Neustrezna nega: Nepravilno ščetkanje, nitkanje in izpiranje, vodi do nabiranja biofilma na zobeh, ki se preobrazi v zobni kamen – ki z rastjo odmika dlesen in predstavlja zavetišče za legla bakterij.
  • Hormonski prehodi: Nihanje ravni ženskega hormona npr. med menopavzo, nosečnostjo in puberteto, velikokrat povzroči, občutljivejše dlesni; kar lahko nato privede do odmika dlesni.

7 naravnih načinov za pomoč pri odmikanju dlesni in vnetih dlesnih

1. Spiranje s slano vodo

Preprosto, vendar učinkovito. Spiranje ust z mešanico tople vode in soli je ena najlažjih metod za pomoč pri odmiku dlesni in vnetjih.

Navodila: v topli vodi raztopite žličko morske soli nato napravite požirek ali dva in žvrkljate mešanico vsaj 15 sekund, nato izpljunite. Za najboljše rezultate ponovite 2-3 krat na dan.

2. Kamilični čaj

Cvet kamilice ima antiseptične lastnosti in pomaga zmanjšati vnetje, ki spremlja bolezen dlesni in recesijo.

Navodila: v skodelico vroče vode dodajte 2-3 žličke kamilice. Pustite stari približno 10 minut nato odcedimo in pustimo, da se ohladi. nato napravite požirek ali dva in žvrkljate mešanico vsaj 15 sekund, nato izpljunite. Za najboljše rezultate ponovite 2-3 krat na dan.

3. Kokosovo olje

Žvrkljanje olja je ajurvedska tehnika, s pomočjo katere poskrbimo za ustno zdravje in razstrupljanje celotnega telesa. Olje nase iz ust, zob, dlesni in celo grla povleče bakterije, glive in druge organizme.

Navodila: V usta dajte jedilno žlico kokosovega olja in žvrkljate, vsaj 20 minut. Olja nikar ne pogoltnite, saj bo polno bakterij in drugih škodljivih snovi.

4. Kraljeva zrna

Ne govorimo o kakavu, ampak o brusničnem soku. Nekateri pravijo, da so brusnice čudež narave, drugi, da so zdravilo narave, »super sadje«. Brusnični sok je visoko koncentriran z vitaminom C in predstavlja odličen antioksidant, vsebuje pa tudi druge vitamine kot A, B1, B2, B3 in K. Dobra zgodba se ne zaključi tukaj, vsebuje tudi minerale kot natrij, kalij, kalcij, magnezij in fosfor.

Brusnice so se izkazale za učinkovite pri blaženju simptomov vnetih dlesni, dodatno tudije kažejo, da je nizek vnos vitamina C povezan z večjim tveganjem za parodontalno bolezen.

Navodila: pijte brusnični sok. Ne samo, da Vam bodo zobje hvaležni brusnice učinkujejo kot naravni antibiotik, pomagajo pri obnovi celic zaradi vsebnosti, pospešijo krvni obtok, sproščajo organizem in še bi lahko naštevali. Drugi odlični viri vitamina C so, med drugim, pomaranče, grenivke, limone, jagode, papajo, brokoli in rdečo papriko.

5. Zeleni čaj

Japonski znanstveniki so odkrili povezavo med vnosom zelenega čaja in zdravimi zobmi ter dlesnimi. Z večjim vnosom zelenega čaja se je izboljšalo zdravje dlesni in zob. Študija, objavljena v Journal of Periodontology, je pokazala, da pitje skodelice zelenega čaja vsak dan zmanjša globino parodontalnega žepa, izboljša pritrditev dlesni na zobe in zmanjša krvavitev dlesni.

V bistvu, več kozarcev zelenega čaja zaužijemo, boljši so rezultati, vendar ne smemo pretiravati, svetujemo največ dve skodelici zelenega čaja na dan.

6. Evkalipt

Evkaliptovo olje je zelo cenjeno zaradi antiseptičnega delovanja, s svojimi močnimi protivnetnimi sestavinami je odličen tudi v preprečevanju odmika dlesni. Evkalipt je z zelo učinkovit pri zdravljenju vnetij in obnovi obzobnih tkiv.

Navodila: priporočamo izdelavo ustne vodice iz koraca mlačne vode in dveh žličk eteričnega olja evkalipta. Z ustno vodo izpirajte dvakrat na dan.

7. Omega 3 maščobne kisline

Klinična študija v letu 2014  je prišla od ugotovitev, da 300 miligramov omega 3, na dan, v obdobju 12 tednov, zmanjša vnetje dlesni in sočasno izboljša pritrditev dlesni na zob. Zaključili so, da omega-3 maščobne kisline pomagajo pri preprečevanje kroničnega parodontitisa.

3 koraki do popolnega nasmeha

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.