Kako čistim zobno protezo?

Če Vam rečemo, da s skrbjo za zobno protezo ni veliko dela, bi nam verjeli? Ščetkajte jo dvakrat dnevno, uporabljajte čistilne tablete in zvečer jo shranjujte v kozarcu vode. Preprosto kot pasulj. Če vam poči? Hja. Ne lepite je sami, pokličite nas.

Zobna proteza je v enem kosu, kako skrbimo zanjo?

Zobne paste NE uporabljajte za čiščenje zobne proteze

Presenečeni boste, saj s skrbjo za zobno protezo ni veliko dela. Priporočljivo jo je sprati po vsakem obroku. Ne pozabite umit zob.

Zobno protezo z navadno milnico ščetkajte vsaj dvakrat dnevno, uporabite mlačno vodo, ker z vročo lahko povzročite deformacije in tega si ne želimo, saj vam lahko “pade ven” med govorjenjem ali jedjo. Za čiščenje NE uporabljajte zobne paste, saj je ta groba in na zobni protezi napravi majne mikroskopske razpoke v katerih se nato nabirajo razne neprijetne stvari, vse od plaka, do kamna in bakterij.

Zobno protezo lahko čistite z navadno zobno krtačko

Pri ščetkanju ni posebnih zahtev, delovati moramo le nežno ter uporabljati mehke ali srednje trde zobne ščetke, saj s trdo lahko poškodujemo površino zobne proteze. Dobrodošle so namenske ščetke za zobno protezo niso pa nujno pomembne, navadna zobna ščetka zadostuje.

Tabletke za čiščenje proteze so super zadeva – v kozarec vržete tabletko, položite vanj tabletko in čakate. Priporočamo pa Vam tabletke z antibakterijskim učinkom. Tabletke so izvrstno orodje za odstranjevanje delcev iz težko dostopnih mest. Po tabletki, jo pred nošnjo, obvezno, zelo dobro sperite pod tekočo vodo.

Z zobno protezo bodite zelo previdni. Pogost pojav je, da nam zobna proteza med čiščenju zleti iz rok in pristane na kopalniških tleh in poči. Iz teh razlogov svetujemo, da zobno protezo med čiščenjem držite nad zloženo brisačo ali umivalnikom, v katerem je malo vode.

Ko zobne proteze ne nosite, čez dan ali noč, jo shranite v kozarec vode ali raztopino za čiščenje zobnih protez

Ko zobne proteze ne nosite, čez dan ali noč, jo shranite v kozarec vode ali raztopino za čiščenje zobnih protez, ker v nasprotnem primeru se Vam lahko izsuši, razpoka ali spremeni obliko.

Če Vam nošenje proteze čez noč ne povzroča težav, jo lahko nosite. Svetujemo pa, da je med spanjem raje ne nosite.

Kaj pa žuljenje zobne proteze?

Žuljenje proteze v prvih tednih je popolnoma normalno – otiščanci. Saj so usta živa stvar in prihaja do stalnih sprememb.

Če začutite žuljenje nas takoj pokličite in Vas naročimo, protezo bomo prilagodili in odpravili težavnost. Preden pa nas obiščete pa nosite zobno protezo vsaj nekaj ur, da bodo težavna mesta lepo vidna.

Poseg je popolnoma neboleč in ne traja več kot 15minut, protezo pa odnesete seboj domov. Prosimo, da se prilagoditve ne letujete sami npr. s pilico za nohte.

Kaj pa če imam počeno zobno protezo in ni v enem kosu?

Kljub vsej previdnosti, smo ob koncu dneva vsi ljudje in imamo svoje nerodne trenutke, se zgodi. Možnost, je tudi, da je pa prišlo do normalne obrabe materiala in so potrebna popravila ali zamenjava. Če pa ste na zobni protezi opazili razpoko, pa ne čakajte, da popolnoma poči.

Svetujemo, da se oglasite v naši ordinaciji in skupaj ocenimo poškodbo, v večini primerov je popravilo zobne proteze možno.

Prosimo Vas, da se popravil NE lotevate sami doma (npr. s sekundnim lepilom), saj niso trajna in otežijo potem vso nadaljnjo delo.

Popravilo zobne proteze v najboljšem primeru traja le nekaj ur v najslabšem pa lahko do dneva ali dveh.

Kdaj je potrebna kontrola pri zobozdravniku za zobno protezo?

Redni obiski zobozdravnika so nuja, vsaj enkrat letno.

Če pa opazite, kakšne težave – žuljenje, slaba stabilnost, poko, bolečine pod protezo… ne odlašajte, nemudoma nas pokličite, da težavo uredimo.

Na pregledu Vam preverimo protezo, zobe (delna zobna proteza) in stanje ustne sluznice ter dlesni. Posebej pozorni pa smo na sledove bakterijskih ali glivičnih vnetij.

3 koraki do popolnega nasmeha

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.