Kaj je FRC zatiček, štift in kaj je nazidek?

Si že kdaj slišal/a za zatiček s prevleko? Mogoče ti je bolj znano pogovorno ime zanj, saj le-tega pogosto imenujemo kar »štift«. Poznamo različne vrste zatičkov, najpogostejši pa so keramični, kovinski in kompozitni. V tem besedilu ti bomo predstavili FRC zatiček, kako se ta razlikuje od drugih vrst zatičkov, kdaj ga potrebuješ in kako poteka sam poseg vstavljanja zatička.

Kaj sploh je zatiček in zakaj izbrati FRC zatiček?

V primeru, da zobne krone ni dovolj, da bi lahko na njej naredili zobno prevleko, z zatičkom z nazidkom naredimo podlago, ki jo nato prekrijemo s prevleko. Tako skušamo nadomestiti  izgubljeni del zoba. Zatiček novemu umetnemu zobu zagotavlja trdnost. Ob tem poznamo različne vrste zatičkov, ki se razlikujejo po materialu (kovina, keramika, kompozit). FRC zatiček je estetski kompozitni zatiček, ojačan s steklastimi vlakni, ki ima zaradi svoje sestave naravni videz in zaradi tega med ostalimi zobmi ne izstopa. Kompozit je umetni material iz mešanice smol ter v smolo dodanih polnil, ki nam omogočajo enostavno zapolnitev predhodno izvrtane luknje. Prav tako pa so FRC zatički zaradi kakovostnega materiala, iz katerega so izdelani, tudi trajnejši od kovinskih ali keramičnih zatičkov.

Kovinskih zatičkov se v sodobnem zobozdravstvu iz številnih razlogov ne uporablja več toliko. Med drugim lahko razbarvajo dlesen in zob ter zaradi svoje prekomerne trdote vodijo do razpok zobnih korenin. Prav tako pa njihova namestitev traja dlje, saj sta običajno potrebna dva obiska pri zobozdravniku. Na drugi strani FRC zatičke izdelamo direktno v ustih in jih z zato namenjenimi lepili cementiramo na mesto. Pogosto jih uporabljamo pri zdravljenih zobeh, ki so šibkejši od ostalih.

 

Kdaj potrebuješ zatiček in prevleko?

O uporabi zatička ali štifta se pogovarjamo, kadar je pri zobu močno poškodovana zobna krona in je manjka toliko, da vidimo le še korenino. Najpogostejši vzrok za takšno situacijo je zobna gniloba ali pa nesreča, v kateri pride do odloma zobne krone. Pogosto so takšni zobje že bili deležni endodontskega zdravljenja zob, t. j. zdravljenja zobnih korenin in kanalov. Pri nesreči na živem zobu, v kateri se odlomi zobna krona in ostane le še korenina, je pred posegom na zobu potrebno opraviti še koreninsko zdravljenje, saj zatička na živo korenino ne moremo narediti.

Na kaj smo pozorni pred posegom?

Pred posegom moramo upoštevati dolžino klinične krone, t. j. dela zoba, ki sega iz dlesni med zobozdravstvenim pregledom ali posegom. V našem primeru gre za dolžino korenine, ki sega izven dlesni. V kolikor je to potrebno, predhodno izvedemo postopek podaljšanja klinične krone. S posegom podaljšanja klinične krone odstranimo del dlesni (gingivektomija) in, če je to potrebno, tudi del čeljustne kostnine (osteotomija), da lahko dostopamo do dela zoba, za katerega načrtujemo protetično oskrbo. Ko se dlesen zaceli, lahko nadaljujemo s protetično oskrbo.

Pred posegom ocenimo še obliko korenin, njihovo dolžino in debelost sten korenine. Pozorni moramo biti tudi na to, kakšen ugriz ima naš/a pacient/ka in ali imamo dovolj prostora, da bomo lahko kasneje izdelali prevleko.

Kako poteka poseg?

V kolikor nam oblika, dolžina in debelost sten korenine to dopuščajo, s posebnim svedrom izvrtamo sredino korenine in vanjo vstavimo zatiček. Nad dlesnijo oblikujemo zatiček z nazidkom in nanj cementiramo prevleko. S posebno modro lučko nato strdimo umetno kompozitno maso. Celotni poseg je popolnoma neboleč. V zob lahko vstavimo tudi več kot eden FRC zatiček. Naj ob tem omenimo, da v primeru, da strokovno ugotovimo, da tvoj zob potrebuje več kot en FRC zatiček, tega vstavimo brezplačno.

Puljenje zoba ali ekstrakcija zoba?

Kdaj ne moremo izdelati FRC zatička in prevleke ter kakšne rešitve poznamo v tem primeru?

V nekaterih primerih nam razmere ne dovoljujejo, da bi izdelali FRC zatiček in nato nanj cementirali prevleko. Vzroka za to sta lahko neugoden potek koreninskih kanalov ali pa pretanke stene korenin. V takšnem primeru se lahko odločimo za izdelavo endokrone. Endokrona kombinira tri dele v enem. Sestavljena je iz kombinacije FRC zatička, dograditve zoba in cirkon prevleke.

3 koraki do popolnega nasmeha

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.