Paradontoza – majavi zobje in gnojne dlesni?

Paradontoza – tihi ubijalec

Paradontoza, prav gotovo si že slišal/a zanjo. In verjetno veš tudi, da je to bolezen dlesni, ki lahko povsem uniči tvoje zobe. Paradontozo velikokrat imenujemo tudi tihi ubijalec. Gre namreč za eno izmed bolezni, ki pride tiho. Zelo tiho. Tako tiho, da je, če redno ne obiskujemo zobozdravnika, največkrat v začetni fazi sploh ne zaznamo.

To je seveda precej velika težava, saj nam lahko paradontalna bolezen tako do dobra načne zdravje ustne votline. Paradontalno bolezen lahko v nekoliko bolj napredni obliki opaziš v obliki gnojnih dlesni. Če boš stanje zanemajral/a še naprej, se bodo s časoma pojavili še majavi zobje.

Vendar lahko danes, zahvaljujoč znanstvenemu napredku, nastanek paradontalne bolezni učinkovito preprečujemo ter ob hitrem posredovanju tudi ob nastanku bolezni stanje saniramo.

Zakaj do paradontalne bolezni sploh pride?

V večini primerov se razvoj parodontoze začne s plakom – lepljivim filmom, sestavljenim predvsem iz bakterij, ki se nabira na tvojih zobeh. Če zobnih oblog ne čistimo pravilno, te kalcificirajo v zobni kamen, ta odmika dlesen in je idelano gojišče bakterij, ki sčasoma povzročijo parodontitis.

Obloge na zobeh se pričnejo tvoriti, ko škrob iz hrane reagira s slino. Te obloge lahko zelo enostavno odstraniš z rednim in temeljitim ščetkanjem in tako paradontozi sploh ne daš možnosti, da bi se razvila. Seveda pri vsem skupaj ne pozabi na uporabo zobne nitke in medzobnih ščetk. Vendar bodi z zobno nitko previden/na, da ne poškoduješ dlesni.

Zobne obloge pod dlesnijo lahko povzročajo več težav, saj jih je težje odstraniti. Če ostanejo na zobeh, se strdijo in nastane zobni kamen, viden na zgornji sliki. Le-ta je poln bakterij, poleg tega pa ga je veliko težje odstraniti – to lahko naredi le zobozdravnik. Prosim ne uporabljaj domačih orodji, ki jih oglašujejo na spletu. Z nepravilnim ravnanjem boš le poškodoval/a dlesen. Dlje kot sta obloga in zobni kamen na zobeh, več škode lahko povzročita.

Zobne obloge lahko povzročijo gingivitis, najblažjo obliko bolezni dlesni. Gre pravzaprav za draženje in vnetje dela tkiva dlesni okoli dna zob (gingiva). Gingivitis se lahko odpravi s strokovnim zdravljenjem in izvrstno ustno nego že doma.

Paradontoza lahko vpliva tudi na tvoj imunski sistem

Stalno vnetje dlesni sčasoma povzroči nastanek žepkov med dlesnijo in zobom. Ti žepki se napolnijo z oblogami, zobnim kamnom in bakterijami. Sčasoma se ti žepki poglabljajo. Zdaj govorimo o že resni paradontozi. V primeru, da je ne zdravimo, povzroči izgubo tkiva in kosti, na koncu pa vodi tudi v majave zobe in izgubo zob. Majave zobe lahko učvrstimo z namestitvijo namenske karbonske mrežice. Ta zobe poveže v celoto, razprši sile in jih utrdi. Nenazadnje pa ne pozabi, da lahko dolgotrajno kronično vnetje obremeni tvoj imunski sistem, kar vpliva na celotno zdravje tvojega telesa.

Pri paradontalni bolezni pa se lahko še dodatno zakomplicira. Ne samo, da lahko parodontoza povzroči izgubo zob. Bakterije, odgovorne za parodontitis, lahko vstopijo v krvni obtok skozi tkivo dlesni in lahko prizadenejo druge dele telesa. Tako paradontozo povezujemo z boleznijo dihal, revmatoidnim artritisom, boleznijo koronarnih arterij in težavami pri nadzoru krvnega sladkorja pri sladkorni bolezni.

Kako lahko preprečim nastanek paradontoze?

Na srečo pa lahko nastanek paradontoze relativno uspešno preprečimo. Kot smo omenili že zgoraj, je najprej govora o kvalitetni ustni higieni. Ščetkaj svoje zobe vsaj dvakrat na dan. Pri tem ne pozabi na uporabo zobne nitke, vendar pri njeni uporabi ne bodi pregrob/a, saj lahko svoje dlesni tako tudi poškoduješ. Svetujemo ti tudi uporabno medzobnih ščetk, če lahko, pa si tu in tam privošči tudi zobno prho, ki bo odstranila zobne obloge, ki so se nabrale med zobmi.

Kaj pa, če se je paradontalna bolezen že razvila?

Tudi, če se je paradontoza že razvila, še ni vse izgubljeno. Zdravljenje paradontalne bolezni je usmerjeno v čiščenje bakterij iz žepkov okoli zob in preprečevanje nadaljnjega uničenja kosti in tkiva.

Zdravljenje paradontoze lahko razdelimo v dva dela – v kirurško in nekirurško zdravljenje. Nekirurškega zdravljenja se posložujemo ob zgodnjih znakih paradontalne bolezni, ko je bolezen dlesni še v fazi gingivitisa. Gre predvsem za tehnike, kot so:

  • Zdravljenje z ultrazvočnim čiščenjem zobnega kamna.
  • Čiščenje obzobnih tkiv in zobnih žepkov z luščenjem in glajenjem zobne korenine, kiretiranjem.

V kolikor je bolezen preveč napredovala, se je potrebno poslužiti kirurških tehnik zdravljenja. Gre predvsem za regeneracijo tkiva, ki stimulira rast kosti in dlesni.

3 koraki do popolnega nasmeha

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.