Beljenje zob

Verjetno na tem svetu ni osebe, ki si ne bi želela čudovitega belega nasmeha in s tem tudi popolnih, snežno belih zob. Pomaga ti lahko beljenje zob.
beljenje zob

Beljenje zob. Tisti postopek, ki bo tvoje zobe naredil snežno bele… Tudi ti razmišljaš o tem? No… lahko ti povemo, da je sklenina človeškega zoba vse prej kot snežno bela. Nekateri posamezniki med nami imajo to srečo, da se lahko pohvalijo z zares Hollywoodsko belim nasmehom, spet drugi imajo nekoliko bolj rumene zobe, pri nekaterih pa lahko na zobeh opazimo sivkaste odtenke.

Vendar s tem ni nič narobe. Zob je kljub rahlo rumeni sklenini še zmeraj zdrav. Ljudje imamo namreč precej različne barve zob. Barva tvojih zob pa se lahko spreminja tudi z leti.

Barve zob ne moreš izbrati sam, beljenje zob pa ti lahko pomaga, da bo nasmeh bolj bel

Barve zob ne moramo izbirati sami

To, kakšne barve bo tvoj zob, žal v prvi vrsti ni niti najmanj odvisno od tebe in od tvojih želja. Barvo zob imaš zapisano v genih.

Primarno je barva namreč odvisna od debeline sklenine. Tanjša kot je sklenina, bolj rumeni so zobje videti, saj je bolj viden dentin, ki je značilno rumenkaste barve.

Seveda pa poleg debeline sklenine na barvo zob vplivajo tudi drugi dejavniki. Eden takšnih sta zagotovo hrana in pijača, ki ju zaužiješ. Zobje se zelo radi zabarvajo ob uživanju kofeina, madeži pa se na sklenini pojavijo tudi ob kajenju.

Ločimo lahko torej med zunanjo in notranjo zabarvanostjo zob. Dobra novica je, da lahko za zunanjo zabarvanost sklenine poskrbiš kar sam/a. Seveda s kvalitetno ustno higieno, skrbijo za prehrano …

Nekoliko večjo težavico pa lahko predstavlja notranja zabarvanost zob. Notranjo zabarvanost lahko povzročijo nekateri antibiotiki, poškodbe zob, bolezni živca in še nekateri drugi dejavniki.

Površinske madeže lahko odstranimo s peskanjem in poliranjem zob

Peskanje in poliranje zob

Seveda je povsem jasno, da so madeži ali pretirana zabarvanost zob lahko zelo moteči.

Dobra novica je, da lahko madeže, ki jih sicer ne moreš odstraniti s ščetko, do neke mere odstranimo s peskanjem zob in njihovim poliranjem v zobozdravstveni ordinaciji.

Vendar lahko na tak način odstranimo le površinske madeže, tistih nekoliko globljih pa ne. Zato se veliko ljudi odloča za beljenje zob.

Beljenje zob doma ali v zobozdravstveni ordinaciji?

Beljenje zob doma

Dan danes se lahko odločaš med beljenjem zob doma in med beljenjem zob pri zobozdravniku. Belila v prosti prodaji, ki jih uporabiš za beljenje zob doma, so lahko v različnih oblikah.

Velikokrat jih najdeš v obliki zobne paste, s katero umiješ zobe. Te paste najpogosteje vsebujejo abrazivne delce, ki med ščetkanjem mehansko drgnejo zobno sklenino. Res je, da na ta način bolj ali manj učinkovito odstranijo zunanja zabarvanja zob, vendar velike razlike v belini svojih zob ne boš opazil/a.

Zelo priljubljeni so tudi belilni geli. Odločiš se lahko še za belilne tekočine, trakove, pa celo za žvečilne gumije in belilne pudre.

Problem uporabe takšnih past je tudi v tem, da boš pri pogosti uporabi stanjšal/a zobno sklenino in kasneje lahko zaradi tega občutiš skelenje v zobeh.

Več kot jasno je, da nabor produktov za beljenje zob, ki jih lahko najdeš v prosti prodaji, narašča. Vendar je pri sistemih za beljenje zob, ki so kupljeni v trgovinah, težko oceniti, kako zelo učinkoviti so… no… ali pa niso =), predvsem pa ne moreš biti prepričan/a ali boš svojim zobem s poskusom beljenja tudi škodil/a.

Če se boš kljub temu odločil/a za beljenje zob s sredstvi, ki jih najdeš v prosti prodaji, je vsekakor bolje, da izbereš belila, ki niso tako agresivna, kljub temu, da to pomeni, da jih bo potrebno uporabljati nekoliko dalj časa.

Kaj lahko pričakujem, če se odločim za beljenje zob pri zobozdravniku?

Beljenje zob Maribor

Druga možnost, ki se ti ponuja, je beljenje zob pri zobozdravniku. Gre za relativno kratkotrajen postopek, pri katerem v zobozdravstvu posvetlimo naravne zobe. Barvila, ki so prisotna na površini zoba, pa tudi globlje v njegovi notranjosti, razgradimo s kemičnim procesom oksidacije.

Pri tem ne spreminjamo strukture sklenine in zoba s tem ne poškodujemo. Poleg tega po procesu beljenja zob pod nadzorom zobozdravnika ni trajnih poškodb na zobnih tkivih ali zobnih strukturah. Beljenje je primerno skoraj za vse ljudi, seveda pa so predpogoj zanj zdravi zobje in dlesni.

V zobozdravstvenih ordinacijah se lahko beljenja zob lotimo na dva načina:

  • Beljenje s pomočjo laserske tehnologije: predstavlja najhitrejšo metodo beljenja zob in v celoti poteka v ordinaciji. Pri tem postopku zobozdravnik najprej ustrezno zaščiti dlesen in ostala mehka tkiva v ustni votlini. Nato na zobe nanese belilni gel, ki vsebuje ustrezno koncentracijo peroksida. Zobozdravnik zobe nato osvetli z laserjem, saj se tako delovanje in učinkovitost belilnega gela še ojačata.
  • Beljenje, ki ga stranka pod našim nadzorom izvaja doma: zobozdravnik bo na podlagi tvojega odtisa izdelal individualni nosilec iz umetne mase, ki se bo popolnoma prilegal tvojim zobem in bo tako poskrbel, da bo gel vedno v stiku z njimi. V nosilec boš nato doma sam/a vnesel/la belilni gel, ki sicer vsebuje nekoliko nižjo koncentracijo peroksida ter ga za nekaj ur na dan vstavil v usta.

Za vsa dodatna vprašanja o beljenju zob, s katerimi si morda prav sedaj beliš glavo, smo ves čas na voljo. Rade volje ti prisluhnemo in ti pomagamo pri odločitvi.

3 koraki do popolnega nasmeha

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.