Škrtanje z zobmi ponoči ali bruksizem – kaj lahko narediš?

Kaj je bruksizem in zakaj je tako škodljiv?

Bruksizem, beseda, ki opisuje precej neprijetno stanje, ki sicer največkrat zmoti tvojo »boljšo polovico«, saj je sam/a navadno sploh ne boš zaznal/a. Gre namreč za škrtanje z zobmi, ki se dogaja predvsem ponoči, ko posameznik spi.

Pri bruksizmu govorimo o stiskanju čeljusti, ki ni fiziološko in je za tvoje zobe zelo škodljivo. Naj te pomirim, bruksizem je do neke mere prisoten pri vsakem človeku, vendar se ne pojavlja pri vseh z enako intenziteto.

Če se škrtanje z zobmi pri tebi pojavlja pogosto, je težavo potrebno nasloviti, saj se lahko na tvojih zobeh v nasprotnem primeru pričnejo pojavljati poškodbe. Bruksizem lahko povzroči pok protetičnih nadomestkov, velike sile lahko odkrušijo porcelan na kovinsko-porcelanskih nadomestkih in povzročijo poke cirkonijevih nadomestkov.

Kaj privede do bruksizma in ali lahko na njegov nastanek vplivam?

Verjetno se sedaj tudi ti sprašuješ, zakaj do škrtanja z zobmi pravzaprav prihaja? Žal razlog za bruksizem ni povsem znan. V literaturi lahko pogosto najdemo navedenih več dejavnikov, ki naj bi pripeljali do bruksizma. Nekateri izmed vzrokov so povsem psihološke narave, saj se bruksizem velikokrat pojavi pri osebah, ki so napete in pod veliko mero stresa. Velikokrat pa se lahko bruksizem pojavi tudi zaradi previsoke plombe. Nove raziskave osvetljujejo povezavo med uporabo mobilnega telefona pred spanjem in bruksizmom.

Če se ti kdaj dozdeva, da »saj pač malo poškrtam z zobmi v spanju, kaj potem?«, naj ti povemo, da med škrtanjem z zobmi nastajajo zares izredno močne sile. Sile so lahko tudi do 10x večje kot pri normalnem grizenju. Vse skupaj pa seveda zelo močno obremeni celoten mišični sistem, zobe ter sklepe, ki takšnim obremenitvam nikakor niso namenjeni, zato se lahko mišice, zobje in sklepi ob pogostem škripanju z zobmi poškodujejo.

Kako naj vem, če škrtam z zobmi?

Seveda za škrtanje z zobmi najlažje izvemo, če nam partner o tem »poroča«, saj se škrtanje zgodi, ko spimo in se ga ne zavedamo. Prav tako pa moramo pozorni postati, če se soočamo s pogostimi bolečinami v žvečnih mišicah in čeljustnem sklepu. Še posebej nas mora zaskrbeti, če so le-te prisotne zjutraj. Včasih se lahko zaradi bruksizma pojavi tudi glavobol, nespečnost in bolečine v čeljustnem sklepu ali celo ušesu.

Najlepše vidne posledice bruksizma nastanejo na zobeh samih. Ti so na griznih ploskvah obrabljeni. Njihova površina je gladka in svetleča. Če je bruksizem pogosto prisoten, je lahko dentin, ki je nekoliko temnejše rumene barve, že precej viden. Zobje zaradi tega pričnejo skeleti (postanejo občutljivi na toplo, hladno in sladko).

Bruksizem se navadno pojavlja ponoči, a obstajajo izjeme

Te zanima, zakaj se bruksizem navadno pojavi ponoči? Odgovor na to je precej preprost. Ko smo budni, imamo mišice čeljusti pod kontrolo, med spanjem pa to kontrolo prevzame naša podzavest. Kljub vsemu pa se bruksizem pri določenem % ljudi pojavlja tudi podnevi, vendar se ljudje tega, da škripajo z zobmi, sploh ne zavedajo.

Škripam z zobmi – kaj lahko naredim?

Če je vzrok, zaradi katerega do bruksizma prihaja, jasen, se ga seveda skuša odstraniti. Eden takšnih je na primer visoka plomba, ki jo bo zobozdravnik preprosto pobrusil. Prav tako ti svetujemo, da tik pred spanjem ne uporabljaš mobilnega telefona ali tablice.

Kljub vsemu pa na nekatere dejavnike vplivamo nekoliko težje. Takšen je na primer stres, zato o zdravljenju bruksizma velikokrat precej težko govorimo. Kljub temu pa lahko zelo učinkovito ukrepamo! Velikokrat nam lahko pomagajo mišični relaksanti, pomirjevala, pa tudi vaje za sklepe in mišice.

Kljub vsemu pa najpogostejšo rešitev predstavlja bruksistična opornica (vizualno spominja na nevidni zobni aparat), ki jo izdela zobozdravnik. Nosiš jo ponoči, bruksistična opornica pa učinkovito zaščiti tvoje zobe.

3 koraki do popolnega nasmeha

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.