Vnetje dlesni ob zobnem vsadku lahko preprečimo s pravilno ustno higieno

Kakšen je postopek zdravljenja vnetja ob zobnem vsadku in kako lahko preprečimo, da bo do vnetja ob implantatu sploh prišlo?
Vnetje dlesni ob zobnem vsadku
Avtor: Internationale Implantatstiftung

Vnetje dlesni okrog zobnih vsadkov: zakaj do njega pride in kakšen je postopek zdravljenja?

Tako kot okrog tvojih zdravih zob se tudi okrog implantatov, ki jih imaš morda v ustih, nabirajo zobne obloge.

Če niso pravilno odstranjene, bodo te zobne obloge pod vplivom bakterij v ustih pričele razpadati in v ustni votlini se bodo pričele tvoriti toksične snovi. Te snovi dražijo tvoj imunski sistem. Če toksičnih snovi s pravilnim čiščenjem ne boš odstranil/a, bo v tvoji ustni votlini slej kot prej prišlo do procesa, ki ga imenujemo vnetje (vnetje dlesni).

Žal dan danes statistika kaže na to, da ta težava prizadene kar 70% strank, ki so o higieni zob in ustne votline slabo obveščeni. Zato ti v zobozdravstvu Sowelo priporočamo, da nas v primeru vprašanj kontaktiraš, mi pa ti bomo z veseljem pomagali z odgovori. Tako se ti vnetja ob zobnem vsadku ne bo potrebno bati.

V kolikor ne zdravimo vnetja ob implantatu, le-to napreduje in vnetje dlesni počasi prizadene tudi kost ob implantatu. To stanje imenujemo periimplantitis.

Žepek, ki je nastal med implantatom, okolno sluznico in kostjo se bo poglobil in razširil. Poleg krvavitve bomo v tem stadiju zaznali tudi gnojenje. V kolikor opisanega stanja ne zdravimo, se bo počasi pričel dogajati propad kostnine okrog zobnega vsadka, ki se bo slej kot prej razmajal in izpadel.

Kako periimplantitis razlikuješ od periodontitisa?

Res je, da gre za dve relativno podobni stanji. Podobnosti lahko najdeš tako v samem videzu obolenja kot tudi v patogenezi, ki temelji na oblikovanju patološkega biofilma bakterij na vsadku ali zobu. Vendar med tema dvema obolenjema obstaja tudi razlika.

Glavna razlika se kaže v tem, da je obseg vnetnega infiltrata v periimplantatnem tkivu večji, ob tem pa je tudi bližje kosti. To lahko vodi v hitrejše napredovanje tega stanja. V primeru periodontitisa je med robno alveolarno kostjo in vnetim tkivom nadnjo po navadi nahaja del zdravega tkiva.

Nekaj nasvetov, da bo čiščenje zob enostavnejše in bolj pravilno, vnetje dlesni pa preteklost

Zdrave dlseni s pravilnim ščetkanjem zob

Dobra novica je, da lahko obloge, ki se ti ob implantatu naberejo, v večini odpraviš že s pravilnim in dovolj pogostim ščetkanjem. Da na hitro ponovimo:

Pravilna tehnika ščetkanja poteka tako, da ščetkaš v smeri od dlesni proti zobni kroni. S ščetkanjem nadaljuj sistematsko od ene do druge strani zobne vrste. Pri tem poskrbi, da boš pri ščetkanju poskrbel/a za celotno površino zob.

Vsekakor ne pozabi na jezično površino, na katero je pri vzdrževanju ustne higiene še prevečkrat pozabljeno. Poleg tega pa se je potrebno posvetiti tudi spodnjim kočnikom, ki jih ljudje radi spregledajo.

Če si tudi ti med tistimi “srečneži”, ki imajo med zobmi relativno malo prostora, ti priporočamo uporabo medzobnih ščetk s katerimi boš brez večjih težav dosegel/dosegla težko dostopna mesta in jih tudi kakovostno očistil/a. Seveda lahko takšna nedostopna mesta očistiš tudi z zobno nitko, vendar bodi pri uporabi le-te previden/previdna. Če je nitkanje nepravilno ali sega pregloboko pod rob dlesni lahko poškoduješ nežen pripoj sluznice na površino implantata. Nitkanje naj bo nežno, sega pa naj le kakšen milimeter pod rob sluznice ob implantatu.

Svetujemo ti, da se zares temeljitega čiščenja lotiš vsak večer, zjutraj in 30 minut po obrokih pa opravi “osvežilno” čiščenje, s katerimi boš že takoj poskrbel/a za to, da obloge ne bodo nastajale.

Če imaš v ustih implantat, ti odsvetujemo uporabo vodne prhe. Ta lahko namreč povsem nekontrolirano potisne zobne obloge v globino žepka.

Naj ti povemo še, da občasna uporaba ustnih vod, gelov ali blagih razkužil sicer ne bo škodljiva, a vsekakor ne more predstavljati nadomestka za mehansko čiščenje zob.

Kakšen je postopek zdravljenja vnetja ob zobnem implantatu?

vnetje dlesni - kako poskrbimo za zdrave dlesni

Če je vnetje dlesni nastalo ob zobnem implantatu, ti obisk zobozdravnika ne uide.

Zobozdravnik bo temeljito očistil nastale zobne obloge – navadno najboljši rezultat doseže z ultrazvočnimi pripomočki ter z blagimi raztopinami za dezinfekcijo.

Če pa je tvoje vnetje napredovalo, se bo moral periimlantitis pozdraviti kirurško. Zobozdravnik bo poseg opravil v lokalni anesteziji, tako da ti za bolečine ni potrebno skrbeti.

Pri posegu bo zobozdravnik odmaknil rob sluznice ob zobnem vsadku in najprej z ročnimi instrumenti odstranil vneto tkivo, pa tudi morebitne obilnejše obloge. Nato bo odstranil inficiran rob kostnine in organski sloj (biofilm) na površini implantata. Implantatno površino bo zgladil in s tem poskrbel za zmanjšanje površine prijemališča za bakterije. V nekaterih primerih bo moral zobozdravnik kost tudi dograditi. Sluznico bo nato prilegel nazaj in jo zašil.

Kako vnetje ob zobnem vsadku preprečiti?

vnetje dlesni

Kljub temu pa vnetja ob implantatu ne moremo pripisovati zgolj in samo slabši ustni higieni. Lahko gre namreč tudi za posledico neustrezne protetike ali njenega cementiranja, slabega načrta zdravljenja, neustrezne kirurške tehnike, prisotnosti drugih kroničnih vnetnih žarišč v ustni votlini (na primer nezdravljene parodontalne bolezni) ali slabega implantatnega sistema.

Ne glede na razlog vnetja, si seveda vsi želimo čim manj zapletov v naši ustni votlini, zato je modro, da se izogibaš dejavnikom, ki bi lahko pripomogli k nastanku vnetja ob zobnem vsadku. Vsekakor je eden izmed največjih dejavnikov tveganja slaba ustna higiena. Poleg tega pa lahko k vnetju ob zobnem vsadku pripomore tudi kajenje.

Vsekakor pa se na preglede k zobozdravniku odpravi redno! Zobozdravnik bo odkril vnetje v zgodnjem stadiju in ga tako pozdravil brez večjih in neprijetnih kirurških posegov.

Za zdrave dlesni je potrebno nekaj časa nameniti ustni higieni

Verjetno si tudi ti želiš zdrave dlesni, ki ne povzroča dodatnih preglavic. Svetujemo ti, da svoje zobe ščetkaš vsak dvakrat na dan. Pri ščetkanju bodi temeljit/a. Ne pozabi na medzobne prostore, ki jih najenostavneje očistiš z zobno nitko. Vendar pazi, da dlesni ne poškoduješ. Seveda lahko uporabiš tudi medzobne ščetke, še posebej dobrodošla pa je zobna prha. Tako bodo tvoje dlesni zdrave, zdrave dlesni pa so osnova za zdrave zobe.

3 koraki do popolnega nasmeha

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.