Kakšen je pravilen postopek vzdrževanja zobnih implantatov?

Kakšen je pravilen postopek vzdrževanja zobnih implantatov in kako za zobne implantate skrbeti prvih nekaj dni po njihovi namestitvi?
zobni vsadki

Zobni vsadki - kako pravilno poskrbeti za njihovo vzdrževanje?

Tehnologija je tudi v zobozdravstvu v zadnjih letih zelo napredovala. Zobni vsadki so izdelani iz kakovostnejših materialov, v ustno votlino so nameščeni z novejšimi tehnikami. Tudi postopek namestitve zobnega vsadka je za stranko vedno manj neprijeten.

Kljub temu pa se je potrebno zavedati, da so zobni vsadki še zmeraj tujki v telesu in kot takšni zahtevajo posebno nego. Nepravilna ali nezadostna ustna higiena lahko namreč privede do vnetij (npr. periimplantitis). V kolikor za zdravljenje le-teh ne boš poskrbel/a, lahko zobni implantat celo izgubiš.

V spodnjem besedilu ti bomo z nekaj nasveti pomagali, da bo vzdrževanje zobnega implantata nekoliko enostavnejše, predvsem pa pravilno.

Že takoj na začetku naj ti povemo, da je za to, da z implantatom ne bo težav, potrebno odstraniti vsaj 85 % zobnih oblog – in to čisto vsak dan. Poleg tega je nujno tudi, da se odločiš za redne kontrole pri zobozdravniku. Zobozdravnik bo namreč pravočasno odkril morebitne škodljive procese in bo zadevo lahko še pravočasno saniral.

Kako poskrbeti za nego zobnega implantata takoj po njegovi vstavitvi?

Takoj po tem, ko je bil zobni vsadek nameščen, se izogibaj alkoholnim ter sladkim pijačam – predvsem takšnim, ki vsebujejo CO2, pač pa raje posegaj po vodi.

Priporočamo ti, da se prvih nekaj dni bolj ali manj odločaš za mehkejšo hrano. Vsekakor jemlji tudi antibiotike, ki ti jih je predpisal zobozdravnik. Ti bodo preprečili morebitno infekcijo, ki bi lahko pripeljala do komplikacij.

Če se po posegu soočaš z večjimi bolečinami, vzemi analgetik. Nima smisla čakati, da se predel do konca razboli in da bolečina postane neznosna. Bolečino namreč veliko lažje preprečujemo kot pa odpravljamo.

Kakšna naj bo ustna nega takoj po vstavitvi zobnega vsadka?

Zobni vsadki - Ustna nega takoj po vstavitvi implantata

Seveda je potrebno že takoj po namestitvi zobnega vsadka poskrbeti za kvaliteten postopek ustne higiene. Pri tem vsaj na začetku uporabljaj ultra mehko zobno ščetko dvakrat na dan – zjutraj in zvečer. Tako boš odstranil/a vse zobne obloge, ki bi lahko tvojim zobem škodovale, poleg tega pa bo možnost za to, da poškoduješ rano okrog vsadka precej majhna. Kljub temu se področju okrog implantata nekaj časa izogibaj in s ščetko nikakor ne drezaj vanj.

Sicer je res, da so ultrasonične in električne zobne ščetke odlične za vzdrževanje ustne higiene, vendar jih ob namestitvi zobnega implantata za približno dva tedna postavi v kot in zobe ščetkaj z navadno in ekstremno mehko zobno ščetko. Medzobne prostore očisti tako kot do sedaj – vsak dan pred spanjem. Vendar izpusti področje ob implantatu.

Skoraj bi pozabili, po vstavitvi implantata ti priskrbimo namensko ustno vodico, Curasept ADS Implant. Uporabljaj jo dvakrat na dan, zjutraj in zvečer. 

Kako za ustno higieno skrbeti na dolgi rok?

Zobni implantati - kako za ustno higieno skrbeti na dolgi rok

Ko so zobni vsadki nameščeni v tvoji ustni votlini, je dobro vedeti tudi, kako jih pravilno vzdrževati na daljši rok, saj ti bo implantat ob nepravilnem vzdrževanju povzročal nadaljnje težave, ki so vse prej kot prijetne.

Tako kot na tvojih zobeh se bodo tudi na implantatu – sploh pa ob njegovem robu – nabirale zobne obloge. Te moraš redno odstranjevati, saj bo v nasprotnem primeru prišlo do vnetja, ki bo vodilo v gingivitis oz. periimplantitis.

Če boš zobne obloge in bakterije redno odstranjeval/a se boš tako učinkovito izognil/a resnim okužbam zob in dlesni, ki lahko pogosto povzročijo izgubo kostne gostote. To je izjemnega pomena tako za tvoje naravne zobe kot tudi za implantate, če jih imaš.

Svoje zobe in dlesni zato redno ščetkaj. Pri vsem skupaj pa ne pozabi na uporabo zobne nitke in medzobnih ščetk.

Ali si moram za nego zobnega implantata kupiti posebne pripomočke?

Zobni vsadki - nega

Zobni vsadki torej zahtevajo nekoliko več pozornosti pri negi tvojih zob. Za higieno okoli implantatov lahko poleg mehke zobne ščetke uporabljaš tudi nitko z odebeljeno čistilno gobico.

Velikokrat pa ti bo prav prišla tudi čopasta ščetka in medzobne ščetke, ki so oblikovane tako, da z njimi lažje dostopaš do težje dostopnih mest.

Poleg ustne higiene opusti škodljive navade in poskrbi za svoje zdravje

Zobni vsadki pa so občutljivi tudi na nekatere “slabe razvade”, ki so ti morda prišle v navado. 

Predlagamo ti, da opustiš slabe navade, ki škodijo zdravju tvojih implantatov. Ena izmed takšnih je šklepetanje ali praskanje z zobmi pa tudi neprevidno grizenje hrane lahko poškoduje zobne implantate ali povzroči dolgoročne težave z njimi.

Tako kot pri nekaterih drugih stanjih in v bistvu pravzaprav nasploh, je nujno, da skrbiš tudi za svoje zdravje. Nekatera druga zdravstvena stanja, kot so na primer diabetes ali težave s srcem, lahko precej upočasnijo postopek celjenja po končani izvedbi postopka zobnih implantatov, kar predstavlja povečano tveganje za razvoj bolezni dlesen.

Kot smo omenili že zgoraj, je nujno, da se dogovoriš za redne zdravstvene preglede pri zobozdravniku. Postopek bo pomagal pri vzdrževanju tvoje ustne higiene, saj lahko zobozdravnik očisti tudi predele, ki jih tvoja običajna zobna ščetka doma ne more doseči.

Če si tudi ti ponosen lastnik zobnega implantata in že dlje časa nisi videl zobozdravnika, ti priporočamo, da se naročiš na kontrolni pregled. Za vsa vprašanja pa smo ti ves čas na voljo tudi po telefonu ali e-pošti.

3 koraki do popolnega nasmeha

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.

Comments are closed.