Kaj je podaljšanje klinične krone in v katerih primerih potrebuješ ta poseg?

Zob grobo delimo na krono, ki praviloma sega izven dlesni ter spodnji del zoba, ki ga imenujemo korenina. V zobozdravstvu s pojmom klinična krona označujemo tisti del zoba, ki je nad dlesnijo in nam je med pregledi, posegi in tudi med čiščenjem prosto dostopen. V nekaterih primerih, ko nam vrhnji del zoba ni prosto dostopen je potrebno klinično krono podaljšati. Z manjšim kirurškim posegom znižamo nivo dlesni. Ta poseg je potreben v primeru, da zobni karies ali zlom zobne krone sega pod dlesen, ter tudi v skrajnih primerih, kadar se zob odlomi do korenine. Po opravljenem posegu lažje dostopamo do tistega dela zoba, ki potrebuje zdravljenje.

Kdaj je potrebno podaljšanje klinične krone?

Kot prej omenjeno med najbolj pogoste vzroke za podaljšanje klinične krone štejemo zobno gnilobo, ki sega pod dlesen. To lahko včasih opazimo šele pri izpadu zobne plombe ali pri odstranitvi stare zobne plombe. Prav tako je nivo dlesni potrebno znižati v kolikor ne moremo izdelati prevleke za protetično oskrbo zoba, ker je ta prenizek. Podaljšanje klinične krone je potrebno tudi v primeru, da dlesen prerašča zob, zob ne izraste v celoti (npr. tudi pri modrostnih zobeh), ali pa pride do tolikšne obrabe zoba, da postane ta prekratek.

Podaljšanje klinične krone se lahko izvede tudi v primeru, ko gre za estetski izgled tvojega nasmeha in dlesen prekriva prevelik del zobne krone.

 

Podaljšanje klinične krone - kakšen je postopek?

Kirurški poseg, pri katerem odstranimo del dlesni imenujemo gingivektomija. V nekaterih primerih podaljšanja klinične krone pa je potrebno odstraniti tudi del čeljustne kostnine, kar imenujemo osteotomija. Ob tem lahko v posegu obravnavamo en zob ali več zob hkrati (npr. kadar gre za poseg iz estetskih razlogov).

Pred posegom je potrebno zobe temeljito profesionalno očistiti, za boljši pregled nad situacijo pa potrebujemo tudi lokalno rentgensko sliko. V kolikor med postopkom opazimo karies, ga odstranimo, kar velja tudi za morebitne prevleke, ki bi ovirale sam poseg. Pred podaljšanjem klinične krone ugotovimo tudi, ali je potrebno endodontsko zdravljenje zoba, t. j. zdravljenje zobnih korenin in kanalov. Iz rentgenskega posnetka lahko razberemo, ali imajo tvoji zobje že zdravljene koreninske kanale ali pa v primeru, da je to potrebno (npr. pri granulomu) ponovimo zdravljenje le-teh. V kolikor opazimo, da ima pacient/ka težave z dlesnimi (npr. paradontoza) preložimo poseg podaljšanja klinične krone in najprej zdravimo te.

Ko ugotovimo, da so vsi pogoji za poseg izpolnjeni, te nanj ustrezno pripravimo. Poseg poteka pod lokalno anestezijo, zato ni razloga za strah pred bolečinami med podaljšanjem klinične krone. Čas posega se razlikuje glede na obseg zob, ki jih zajema ter na vrsto posega (gingivektomija z/brez osteotomijo/e). Po posegu dlesen zašijemo s šivi in za tem lahko greš domov.

Kaj lahko pričakuješ po posegu?

Bolečine po posegu se pojavijo v nekaj urah, ko izzveni anestezija in so običajno blage do zmerne ter trajajo le nekaj dni. Zaradi šivov in občutljivosti predela v sledečih dneh po posegu svetujemo uživanje mehkejše hrane in previdno, nežno ščetkanje v tistem predelu. Ob tem nas seveda lahko vprašaš po nasvetu glede uporabe primerne ščetke, ki mora biti mehkejša, da ne bi prišlo do pretrganja šivov.

Po posegu se lahko večkrat pojavi blago krvavenje na področju posega. Morda boš opazila krvavo obarvano slino, vendar ne skrbi, saj je to po takšnem kirurškem posegu popolnoma normalno. Obravnavani zobje so lahko po posegu nekaj časa preobčutljivi na hladno ali vroče, zato preventivna previdnost pri pitju hladnih ali vročih pijač ter uživanju takšne hrane seveda ni odveč. Morebitno bolečino si lahko zmanjšuješ s prosto dostopnimi protibolečinskimi tabletami, pri čemer odsvetujemo uporabo Aspirina, ki zavira strjevanje krvi.

Po nekaj tednih, ko se dlesen zaceli, lahko nadaljujemo z morebitnim nadaljnjim zdravljenjem zoba.

3 koraki do popolnega nasmeha

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.