Občutljivost zob na mraz? Na vroče? Na sladko?

Verjetno se ti je že kdaj zgodilo, da si naenkrat začutil/a skelečo, utripajočo bolečino v zobu. Si se takoj vprašal/a ali je tvoj zob napadel karies? Seveda je to možno, vendar ni tudi nujno. Če si tik pred nastankom bolečine v zobeh in dlesnih zaužil/a kaj hladnega ali zelo toplega, je mogoče, da gre »zgolj« za občutljive zobe. Včasih lahko občutljivost zob povzroči tudi sladka hrana. Takšno živilo je na primer čokolada, ki se ti z največjim veseljem zalepi za zobe :).

Zakaj prihaja do (pre)občutljivosti zob?

Občutljivi zobje so nekaj precej vsakdanjega. Vendar preden se dodatknemo rešitev, ki ti jih lahko znanost danes ponudi, naj ti najprej povemo, zakaj do občutljivih zob sploh prihaja.

Podaljšanje klinične krone se lahko izvede tudi v primeru, ko gre za estetski izgled tvojega nasmeha in dlesen prekriva prevelik del zobne krone.

Da razumemo preobčutljivost zob, moramo poznati zgradbo zoba

Viden del zoba je prekrit s sklenino. Gre za najtršo snov v človekovem organizmu, ki zob učinkovito zaščiti pred različnimi dražljaji. Pod sklenino se nahaja dentin, ki obdaja zobno pulpo. Gre za oživčeno tvorbo, ki prenaša bolečinske dražljaje. Dentin je poln majhnih kanalčkov, ki v primeru, da niso zaščiteni, prevajajo impulze do pulpe. Takrat se pojavi skelenje, občutljivost zob na mrzlo, sladko, kislo…

Občutljivost zob lahko pride in izgine s časom in je običajno posledica izpostavljenega dentina.

Načeta sklenina povzroča občutljivost zob

Sklenina prekriva dele zoba nad dlesnijo. Poškodovana sklenina lahko izpostavi dentin, posledično pa pride tudi do občutljivosti zoba na različne dražljaje.

Tako sklenina kot tudi dentin sta občutljiva na kisline. Le-te lahko v ustno votlino vnesemo s hrano in pijačo. Kljub temu, da so nekatera živila precej kisla (agrumi), niso nujno tudi nezdrava. Vendar takoj po njihovem zaužitju zob nikakor ne umivaj, saj lahko poškoduješ sklenino. Počakaj vsaj uro do dve od užitja ter zobe nato dobro pokrtači.

Vnosa vseh kislin pa žal ne moremo nadzorovati. Kislina lahko v ustno votlino zaide tudi iz želodca. Gre za precej agresivno kislino, ki lahko negativno vpliva na tvoje zobe.

Seveda pa lahko sklenino poškodujemo tudi na druge načine.

Pogosti vzroki za izgubo ali poškodbe sklenine, ki povzročajo nelagodje na toplo, hladno in sladko, vključujejo:

 • Prekomerno umivanje zob.
 • Uporaba abrazivne zobne paste.
 • Kisla prehrana.
 • Refluks kisline.
 • Motnje hranjenja kot je bulimija.
 • Prekomerno beljenje zob.
 • Škrtanje z zobmi.
 • Zobna gniloba.
 • Poškodba zoba, na primer obtolčen zob ali odkrušen zob.
 • Umik dlesni.
 • Okužba zoba.
 • Močno ščetkanje.
 • Kajenje in uporaba tobačnih izdelkov.
 • Slaba ustna higiena.

Dobra novica? Občutljive zobe je mogoče zdraviti!

Če poznamo mehanizem delovanja pri občutljivosti zob, vemo tudi, da za to neprijetno nadlogo obstaja rešitev. Če bomo poskrbeli za stanje v ustni votlini, ki omogoča remineralizacijo zobne površine, se bodo dentinski kanalčki počasi zaprli. Zato moramo v ustni votlini ustvariti okolje, kjer je slina ravno prav kisla in vsebuje ravno prav mineralov. Snov, ki lahko pri tem precej pomaga, je fluorid, ki pospešuje remineralizacijo zobnih površin z minerali iz sline.

Ko zaznaš utripajočo bolečino v zobu ali ugotoviš, da so tvoji zobje boleči, se vsekakor pogovori z zobozdravnikom. Že pred obiskom zobozdravnika skušaj ugotoviti, za kakšno vrsto občutljivosti gre (občutljivost na hladno, toplo, morda sladko). Zobozdravnik ti bo verjetno najprej priporočal uporabo zobne paste za občutljive zobe. Pri hujših primerih občutljivosti zob bo morda potrebna zalivka, presaditev dlesni ali popravilo na kanalu zoba.

Kljub temu pa se moramo ustaviti tudi ob prehrani. Če gre tudi pri tebi za občutljive zobe, razmisli o  spremembi prehrane, kot je izločanje gaziranih pijač z visoko vsebnostjo sladkorja, sadnih sokov in alkohola iz dnevnega vnosa.

Domača zdravila, ki ti lahko pomagajo v boju z občutljivimi zobmi

Znanih je več domačih zdravil za lajšanje občutljivih zob. Ti vključujejo:

 • izpiranje s slano vodo,
 • izpiranje z ustno vodo,
 • izvleček vanilije vpliva pozitivno na sklenino,
 • tudi kurkuma blagodejno vpliva na občutljive zobe.

Kot smo omenili že zgoraj – izogibaj se kisli hrani in pijači. Kisla hrana in pijača obrabita zobno sklenino in lahko povzročita občutljivost, zlasti v kombinaciji s toploto ali mrazom.

Če imaš preobčutljive zobe, se boš morda želel/a izogibati naslednjim živilom in pijačam, dokler ne boš poznal/a osnovnega vzroka občutljivosti zob:

 • gazirane pijače,
 • agrumi,
 • kumarice,
 • brusnice,
 • paradižnik in živila na osnovi paradižnika, kot sta kečap in pekoča omaka,
 • kava.

Kdaj k zobozdravniku?

Če občutljivost ni prehuda in mine hitro po grižljaju, gre najverjetneje za občutljive zobne vratove, zato najprej poiskusi z zobno pasto, ki vsebuje 1500 ppm fluora. To bi najverjetneje moralo rešiti težavo v dveh do treh tednih, če le-ta seveda ni drugačne narave. V nasprotnem primeru pa le obišči zobozdravnika.

Če skelenje opaziš bolj pogosto in le-to moti tvojo sposobnost prehranjevanja, vse skupaj pa traja dalj časa, vsekakor termin pri zobozdravniku rezerviraj takoj. Zobozdravnik bo ugotovil vzrok občutljivosti tvoj zob in sestavil načrt zdravljenja, ki bo vsekakor ublažil nelagodje.

3 koraki do popolnega nasmeha

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.