Stara siva plomba lahko povzroči demenco?

Sive plombe so redna praksa že desetletja, vendar se zadnje čase izvaja akcija zamenjave starih sivih plomb z novimi belimi plombami.  Izvedi ZAKAJ jih zamenjujemo ...

Sive plombe in njihov vpliv na zdravje

Ste vedeli, da je posledica sivih plomb lahko demenca in, da prispevajo k razvoju avtizma pri nerojenih otrocih?

Prva slaba lastnost sivih plomb je, da moramo pri izdelavi obrusiti večji del zoba kot pri beli plombi, dodatno siva plomba vsebuje živo srebro, ki dokazano povzroča demenco.

Niti nerojeni otroci niso varni … živo srebro iz sivih plomb potuje po telesu nosečnice in se nabira v posteljici, več kot ima nosečnica sivih plomb, več živega srebra se nabere in negativno vpliva na zdravje nerojenega otroka.

Vas zanima več? Berite naprej

Kaj so sive plombe?

Sive plombe so redna praksa že desetletja, vendar se zadnje čase izvaja akcija zamenjave starih sivih plomb z novimi belimi plombami. 

Samo iz česa sploh so sestavljene sive plombe?

Amalgama! Amalgam je zmes približno 50 odstotkov živega srebra in 50 odstotkov finega prahu, ki ga sestavljajo različne kovine: srebro, kositer, baker in cink. Amalgam se izredno dobro oblikuje in se strdi sam po 30-ih minutah. Dobra obdelava (ni potrebe po tem, da je zob suh) in nizki stroški so glavni razlog, da se je amalgam redno uporabljal.

Kako pride živo srebro iz sive plombe v telo?

Živo srebro lahko na več načinov vstopi v organizem:

  • Prvič: majhni delčki sive plombe se raztapljajo v slini in jih pogoltnemo, nato se preko črevesja absorbirajo v kri in živce.
  • Drugič: določen delež živega srebra izpari iz plombe in se z dihanjem absorbira v pljuča.
  • Tretjič: živo srebro lahko prodre v zob in se preko zobnega živca prenese do ostalih živcev in v možgane, tam se uskladišči.

 

Škodljivost amalgama je znanstveno in jasno dokazana. Znanstveniki so raziskovali poškodbe ledvic in možganov umrlih in njihovo povezanost z vsebnostjo živega srebra v tkivu. Rezultat je jasno pokazal večjo poškodovanost organov pri višjih koncentracijah živega srebra.

Vsebnost živega srebra v organizmu je bila pri posameznikih s sivimi plombami tri do devetkrat višja, v primerjavi s tistimi, ki jih niso imeli.

zobna protetika

Posledice vsebnosti živega srebra v telesu – avtoimunske bolezni?

Živo srebro vpliva celo na transportne procese celičnih membran, kar lahko povzroči odmiranje celic.

Živo srebro lahko vodi do nastanka avtoimunskih bolezni. Imunski sistem se redko loti samega živega srebra. Če pa se živo srebro poveže s sestavnimi deli celice, ga telo prepozna kot strup in začne napadati celico – to je začetek avtoimunskih bolezni.

Domneva se, da telo pomotoma napada zdrave celice, v resnici pa imunski sistem ciljno uničuje celice zastrupljene z živim srebrom. Gre pravzaprav za smiselno reakcijo telesa, ki pa žal vodi do hudih zdravstvenih posledic.

Največ škode povzroča kopičenje živega srebra v živčnih celicah. Živo srebro preprečuje, da bi živec lahko absorbiral nujno potrebne hranilne snovi. Posledica tega je, da dražljaji postajajo počasnejši ali se celo zaustavijo, in živec odmre.

Poskusi so pokazali, da lahko živo srebro uniči živčno ovojnico (multipla skleroza). Novejše študije so pokazale, da zadostujejo že zelo majhne količine živega srebra (veliko manjše, kot so določene mejne vrednosti), da se človekovo obnašanje (psiha) spremeni.

Dodatno živo srebro poveča tvorbo prostih radikalov, poveča potrebo po vitaminih, mineralih in mikroelementih, tudi vpliva na našo dedno zasnovo (DNK). Pripelje do celičnih sprememb, kot na primer pri raku.

Raziskave so potrdile, da bakterije ob prisotnosti živega srebra postanejo odporne na antibiotike.

“Moški, star 65 let, zastrupljen z amalgamom, z velikimi težavami s spominom in ohromelostjo (na invalidskem vozičku), se je odločil, da si bo dal izruvati vse zobe z amalgamskimi zalivkami. Hkrati pa je izvedel tristopenjsko razstrupljanje …. Po šestih mesecih je lahko zopet hodil in govoril cele stavke. Tudi spomin se je začel počasi izboljševati.”

Kako se odstranijo stare sive plombe in zamenjajo z novimi belimi plombami?

Menjava sivih plomb zahteva dodatno previdnost s strani zobozdravstvenega osebja. Sivo plombo je treba najprej izolirati od preostalih zob in ustne votline z uporabo koferdama, šele nato se z uporabo posebnih karbidnih svedrov odstrani.

Po odstranjevanju sivih plomb se le te navadno zamenjajo z belimi plombami ali z v laboratoriju narejeno plombo – porcelanski ali kompzitni oz. zlati inley ali onlay, občasno tudi z zobno prevleko

Priporočljivo je, da sivih plomb ne odstranjujemo med nosečnostjo.

Preventivni ukrepi pred in po odstranjevanju sivih plomb

Svetujemo, da se na odstranjevanje sive plombe pripravite s »kuro« uživanja sladkovodne alge – Chlorella vulgaris, saj imajo odlično lastnost, da nase vežejo težke kovine.

Alge pridejo skupaj s hrano v črevo in nase vežejo živo srebro iz žolča, nato pa ga izločijo z blatom. Del alg se absorbira tudi v kri, kjer vežejo prosto živo srebro in razstrupljajo organizem.

Po odstranitvi sive plombe svetujemo, da vsaj še teden dni redno uživate sladkovodno algo – Chlorella vulgaris.

Med nosečnostjo odstranjevanje sivih plomb ni priporočljivo, saj se lahko težke kovine prenesejo neposredno na zarodek in povzročajo motnje in okvare.

“Pacient, star 54 let, je imel epileptične napade od 15. leta starosti, ki so se ponavljali vsakih pet dni. V ustih je imel amalgamske zalivke. Vse so odstranili. Takoj po odstranitvi zalivk so se intervali med napadi povečevali. Po intenzivnem razstrupljanju, ki je trajalo tri mesece, ni dobil več nobenega epileptičnega napada.”

3 koraki do popolnega nasmeha

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.