Amalgamska plomba in njen vpliv na zdravje

V zobozdravstvu poznamo več vrst materialov, iz katerih se izdeluje zalivke oz. plombe. V preteklosti je bila najbolj pogosta amalgamska plomba, ki se postopoma umika drugim materialom, kot so kompozitni materiali, keramika in drugi.

Zakaj se čedalje manj pacientov/pacientk odloča za amalgamske plombe?

Med dobre lastnosti amalgama štejemo njegovo trdnost in obstojnost. Žal ima ta material več slabih lastnosti v primerjavi z belimi plombami iz kompozitnega materiala, ki se dandanes pogosteje uporabljajo tako iz estetskih kot tudi iz funkcionalnih razlogov.

Ena izmed slabih lastnosti amalgamske plombe je vidna že s prostim očesom, saj pri nasmehu hitreje opazimo sivo amalgamsko plombo kot tisto belo, ki se zlije z barvo zoba in je tako rekoč neopazna. Še pomembnejši razlog, zaradi katerega se vse manj odločamo za uporabo amalgamskih plomb, je njihova pomanjkljiva učinkovitost. Bela plomba se kemično veže na zobno strukturo in s tem dodatno utrdi zob. V primerjavi s tem amalgamska plomba le zapolni prostor, zaradi raztezanja kovinskega materiala pa lahko pride tudi do razpok v zobni strukturi. Dodatna prednost belih plomb je, da pri posegu odstranimo le zobno gnilobo, zdravega zoba pa ni potrebno odbrusiti, kar je za pritrditev amalgamske plombe običajno potrebno.

Glavni vzrok, zaradi katerega se čedalje manj ljudi odloča za amalgamske zalivke, je morebitni vpliv materiala na naše zdravje.

Amalgam, škodljiv za naše zdravje

V skladu z uredbo EU iz leta 2018 se lahko amalgam po vsej Evropski uniji uporablja le izjemoma pri otrocih, mlajših od 15 let, nosečnicah in doječih materah. Za vse druge skupine je uporaba tega materiala dovoljena.

Amalgam je zlitina, ki sestoji v 50 % iz živega srebra, ki je škodljivo za zdravje. Ostali elementi, ki jih najdemo v sestavi amalgamske zlitine so težke kovine, kot npr. baker, kositer, cink in srebro. Živo srebro spada med toksične kovine in lahko škoduje človekovemu zdravju, prav tako pa predstavlja ta material nevarnost za naše okolje. V okviru inštituta Robert Koch je bila tako izdana izjava, v kateri navajajo, da amalgamske zalivke poleg uživanja rib predstavljajo največji vir vnosa živega srebra v telo.

Potencialno je lahko amalgamska plomba torej nevarna za naše zdravje zaradi nevarnih hlapov, ki se sproščajo med strjevanjem materiala. Poleg tega naj bi do določene mere lahko živo srebro izhlapevalo iz amalgama tudi po končanem strjevanju. To bi naj bilo najbolj prisotno nekaj mesecev po vstavitvi in, ko se odločimo za zamenjavo plombe.

Okoli te teme potekajo številne razprave in opravljajo se vedno nove študije, ki trenutno nakazujejo k temu, da bi naj od leta 2030 morebiti celo prišlo do prepovedi amalgama kot materiala za zobne plombe v vsej Evropski uniji.

Menjava amalgamskih plomb za bele?

Obsežne študije iz ZDA in Evrope so pokazale, da je živo srebro zaznavno v krvi in urinu bolnikov z amalgamskimi plombami. Vendar ti bolniki niso imeli nobenih simptomov, ki bi kazali na zastrupitev z živim srebrom. Zakaj se torej čedalje več pacientov odloča za menjavo le-teh za bele?

Kot omenjeno je razlogov za menjavo amalgamskih za bele zalivke precej. Zalivke so neestetske, manj učinkovite in nam zaradi neučinkovitosti lahko tudi dodatno otežijo ustno higieno. Ker se kovinski material na hladnem skrči bolj od zoba, lahko med zobom in plombo v nekaj letih nastane špranja. Ker s ščetkanjem težko dosežemo mesto med plombo in zobom, se tja lahko naselijo bakterije in se v skrajnem primeru ponovno pojavi karies.

Raziskovalci opozarjajo tudi, da posledice uporabe amalgama še niso dokončno pojasnjene.

Kako pa je s sproščanjem za zdravje škodljivih plinov med zamenjavo plomb?

Pri postopku zamenjave amalgamske plombe za belo je potrebna dodatna previdnost. Pri menjavi se lahko v ustno votlino sproščajo majhni delci živega srebra, ki jih lahko vdihnemo ali malo večji delci, ki jih lahko celo pogoltnemo.

Zato v zobozdravstvu Sowelo uporabljamo gumijasta opna, s katerim zobe izoliramo od ustne votline in preprečimo vstop delcev amalgama v telo. Poznamo pa tudi inovativno Airnergy tehnologijo, ki pacientu med posegom dovaja svež zrak.

V primeru drugih pomislekov glede amalgamskih zalivk ali menjave le-teh za bele, predlagamo, da se obrnete na svojega zobozdravnika.

3 koraki do popolnega nasmeha

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.