Nosečnost in zobje

V telesu se med nosečnostjo dogajajo mnoge spremembe in nič drugače ni pri zobeh. V času nosečnosti se lahko tako srečaš z morebitnimi težavami, kot so občutljive dlesni, ki krvavijo (gingivitis) ali pa  nastanek zobne gnilobe.

Med zobozdravniki kroži celo šala “Ena nosečnost, en zob” – vendar naj te pomirimo, z redno skrbjo za zobe in pregledi, boš tudi med nosečnostjo obdržala svoje zobe zdrave.

Prav zato je še toliko bolj pomembno, da redno obiskuješ zobozdravnika/zobozdravnico in da se o zdravju svojih zob in dodatnih informacijah glede skrbi za zobe v času nosečnosti, pozanimaš že pred zanositvijo.

Zakaj pride do težav z dlesnimi?

Med nosečnostjo pride do hormonskih sprememb, ki povzročijo, da se dlesni dodatno prekrvavijo in tako postanejo bolj občutljive. Posledično lahko dlesni pogosteje krvavijo med umivanjem zob, občasno pa pride tudi do otekline v prostorih med zobmi. Te težave s skupnim imenom imenujemo nosečniški gingivitis.

Zaradi sprememb zobnih oblog lahko tudi pogosteje pride do vnetij dlesni (parodontitis). Dlje časa prisotna vnetja lahko povzročijo nastanek žepkov na dlesnih, ki v skrajnem primeru privedejo do izpada zoba. V primeru nezdravljenega kroničnega vnetja lahko to prizadene tudi obzobna tkiva. Iz tega razloga je še toliko bolj pomembno, da pravočasno opazimo težave in se o tem po potrebi posvetujemo z zobozdravnikom oz. zobozdravnico.

Običajno lahko pri nosečnosti opazimo vnetje dlesni v drugem mesecu nosečnosti, ki se lahko v teku nosečnosti dodatno stopnjuje in doseže vrh nekje do osmega meseca. Razlog je kot rečeno v hormonskih spremembah, t. j. v povečanju nivoja hormonov estrogena in progesterona v krvi, katerih nivo po osmem mesecu nosečnosti običajno nazaj upade.

Zakaj lahko pride do zobne gnilobe?

Med nosečnostjo se pH sline zniža, kar pomeni, da ta postane bolj kisla. Kislina poškoduje zobno sklenino, kar lahko povzroči karies ali pa poslabša že obstoječo zobno gnilobo.

Preventiva - skrbna ustna higiena

Skrb za primerno ustno higieno ima še toliko večji pomen med nosečnostjo. Z umivanjem zob najmanj dvakrat dnevno odstranimo zobne obloge in bakterije v ustih. Pri občutljivih dlesnih svetujemo zobno ščetko z več mehkimi ščetinami in manjšo glavo. Priporočljiva je tudi uporaba zobnih krem (past) za vnete dlesni.

Seveda pa svetujemo tudi uporabo zobne nitke ali medzobne ščetke vsaj enkrat dnevno. Ustna vodica je lahko odličen pripomoček za tiste dni, ko ti je zjutraj slabo in zobna ščetka to slabost samo še poslabša. V vsakem primeru je to bolje kot pa da se izognete zobni negi v celoti, morda poskusite z zobno prho. Ob tem lahko preizkusite tudi trik z nanosom zobne paste na zobe. Ko se slabost umiri, lahko nadaljujete z nego in ščetkanjem zob.

Ob tem se svetuje tudi redne kontrole ustne higiene in oblog pri zobozdravniku, ki lahko s čiščenjem zobnega kamna olajša vzdrževanje primerne ustne higiene.

Kaj pomaga proti kislini, ki lahko načne sklenino zob?

Po uživanju kisle ali sladke hrane ter pijače ali po morebitnem bruhanju svetujemo, da si usta spereš z vodo ali ustno vodico in tako zaščitiš sklenino. Če je v ustih veliko kisline, je prav tako dobro počakati pol ure preden se lotimo umivanja zob po uživanju kisle hrane, saj lahko ščetkanje v takem primeru poškoduje sklenino.

Kdaj obiskati zobozdravstveno ordinacijo?

Kot rečeno je najbolje zobozdravnika obiskati že na samem začetku nosečnosti ali pa celo že prej, saj s pregledom lahko ugotovimo tudi, ali obstajajo morebitne zobne bolezni, ki bi jih bilo potrebno zdraviti.

Običajno lahko zobozdravstveno zdravljenje in posege opravimo tudi med nosečnostjo. Ob tem zobozdravnik skrbno izbere anestetik, ki je primeren za uporabo med nosečnostjo. Količine in koncentracije lokalnih anestetikov, ki se jih uporablja med zobozdravniškimi posegi so sorazmerno nizke in naj ne bi direktno vplivale na plod. Večje posege je običajno bolje preložiti na čas po končani nosečnosti.

Ob tem je priporočljivo, da nosečnica med nosečnostjo obišče zdravnika na vsakih nekaj mesecev (na pribl. 2-3 mesece), saj je pomembno, da se morebitne infekcije v ustni votlini odkrije pravočasno in se le-te ne morejo razširiti po krvnem obtoku, kar bi lahko škodovalo plodu. To je pomembno zlasti v prvem tromesečju. Prav tako pa je dobro izpostaviti, da se zobozdravstvene posege naj izvaja v drugem trimesečju, v kolikor to situacija omogoča. V prvem trimesečju in drugi polovici tretjega trimesečja se je temu bolje izogniti in je smotrno opravljati le nujne posege.

3 koraki do popolnega nasmeha

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.