Kakšen je postopek endodontskega zdravljenja zob oz. zobnih kanalov?

Kaj moramo vedeti o postopku endodontskega zdravljenja zob in na kaj moramo biti pozorni po tem, ko je zdravljenje zobnih kanalov končano?
Strojno endodontsko zdravljenje zoba

Verjetno si tudi ti že slišal/a za zdravljenje zob. Predvidevam, da to povezuješ z nečim precej neprijetnim, kjer ti zobozdravnik vrta po zobu, tvoj živec “napade” z različnimi iglami in … no večina se ustavi že tukaj in srčno upa, da zdravljenja zoba ne bo nikoli potrebovala.

Seveda drži kot pribito, da zdravljenje zoba ni najprijetnejši postopek, gre pa tudi za precej zahteven zobozdravstveni postopek, ki terja ogromno znanja, sodobno opremo, pa tudi veliko mero potrpežljivosti.

Vendar ti zagotavljamo, da s sodobno tehnologijo in obilico znanja tudi zdravljenje zoba ni več tako neprijeten postopek, kot je bil v preteklosti.

Ko govorimo o zdravljenju zob, imamo navadno v mislih endodontsko zdravljenje zoba, pri katerem gre pravzaprav za postopek zdravljenja zobnih kanalov.

Naloga zobozdravnika pri tem postopku je odstranitev vnete ali odmrle zobne pulpe ter odstranitev bakterij, ki se zaradi vnetja nahajajo v pulpni komori in koreninskih kanalih. Temu sledi mehansko-kemična priprava koreninskih kanalov.

Zakaj do potrebe po endodontskem zdravljenju zob sploh prihaja?

endodontsko zdravljenje zob

Skoraj vsak izmed nas se je že, kdaj soočil s kariesom na zobu – verjetno tudi ti.

Zadeva je relativno neprijetna, vendar, dokler je luknjica majhna tudi precej dobro obvladljiva. Zobozdravnik lahko karies na zobu hitro odpravi in na mestu, kjer je bil karies, naredi belo plombo.

Večja težava se pojavi, ko karies napreduje preko zobne sklenine do dentina. Takrat pride do vnetja, ki ga lahko pozdravimo le z enodontskim zdravljenjem zoba.

Kakšna je sestava zoba?

Da boš lažje razumel/a, zakaj do vnetja pride, moraš najprej dobro razumeti, kako je zob sestavljen.

Viden del zoba je imenovan krona in poleg zobne korenine, predstavlja glavni del zoba. Površina zobne krone je sestavljena iz sklenine. Gre za zelo čvrsto in trdo snov, ki je odporna na obrabo, kisline, pa tudi na karies in tako služi kot zaščita notranjosti zoba.

Pod sklenino se nahaja dentin. Gre za mehkejšo snov, ki je tudi precej manj odporna na kisline in na obrabo. Ker dentin vsebuje več organskih snovi, karies po njem napreduje veliko hitreje kot po sklenini.

Znotraj zobne votline najdemo tudi pulpno komoro, vsaka korenina pa ima tudi vsaj en glavni kanal, ki poteka od pulpne komore proti vršičku korenine (apeks). Od glavnega se lahko odcepijo tudi manjši kanali. V pulpni komori in kanalih se nahajajo žile, živci in tkivo. Zobozdravniki jih imenujemo jih zobna pulpa, tebi pa je verjetno bolj domač izraz „zobni živec“.

Ko karies enkrat pregloda sklenino zoba, se zobna pulpa okuži in tako pride do vnetja. Včasih za vnetje zadostuje že, da se karies samo približa zobni pulpi in vanjo še ne poseže.

Bakterije namreč po kanalčkih potujejo vanjo in tam povzročijo vnetje, ki se nato širi po kanalih proti vršičkom korenin. Če stanje ostaja nezdravljeno, lahko to vodi tudi v kronično periapikalno vnetje oz. granulom. Gre za stanje, ko se vnetje razširi preko odprtin na vršičku korenine ali na izhodih stranskih kanalov v kost.

Kakšen je postopek endodontskega zdravljenja?

koreninsko zdravljenje zob

Zdravljenje koreninskih kanalov poteka enako, ne glede na to v kateri fazi se vnetje nahaja.

Zobozdravnik bo zob široko odprl, očistil karies, dogradil zob, v nekaterih primerih pa celo podaljšal klinično krono zoba.

Podaljšanje klinične krone zoba je postopek pri katerem zobozdravnik odstrani del dlesni, ki prekriva karies, da ga lahko očisti in zagotovi tesno zaporo zoba, ki onemogoča uhajanje zdravila iz zoba, hkrati pa preprečuje vdor novih bakterij v zob.

Zob bo moral zobozdravnik nato očistiti. To naredi skozi odprtino, ki jo oblikuje tako, da lahko skozi njo dostopa do kanalskega sistema. Ta kanalski sistem bo zobozdravnik razširil, ga očistil in razkužil.

Da je delo za pacienta čim manj stresno in neboleče, le-to zahteva veliko znanja, pa tudi kar nekaj sodobne opreme, poleg tega pa tudi veliko mero potrpežljivosti – ne skrbi, v našem zobozdravstvu se lahko pohvalimo prav z vsem tem in si torej v varnih rokah. Seveda celoten postopek poteka v lokalni anesteziji in se ti tako bolečine ni potrebno bati.

Ko so kanali enkrat dobro očiščeni, jih je potrebno zapreti. To storimo s posebnimi plastičnimi materiali, ki so mehkejši od plombiranih materialov. Ker lahko v nekaterih primerih pride tudi do re-infekcije kanalov, je nujno, da lahko tak material še kdaj odstranimo.

Pazljivo pri trši hrani

FRC Zaticči v zobnih koreninah
FRC zatički v zobnih koreninah

Po zdravljenju zoba moraš imeti v mislih, da je zob precej bolj krhek in se lahko zlomi že ob čisto običajnih grižljajih, zato bodi še posebej pozoren/na, pri žvečenju trše hrane.

Zdravljeni zobje so šibkejši od zdravih, zato velikokrat zahtevajo vstavitev koreninskega zatička (FRC zatiček) in nato prevleko, vendar lahko manj poškodovane oskrbimo z belo plombo. Poseg je neboleč. Več o belih plombah si lahko preberete na naši podstrani o konzervativi. 

3 koraki do popolnega nasmeha

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.