Keramične zobne luske ali takšne, izdelane iz kompozita?

Kakšna je razlika med keramičnimi zobnimi luskami in zobnimi luskami, ki so izdelane iz kompozita in katere je bolj priporočljivo namestiti?
zobne luske cena

Kaj so zobne luske in kdaj jih je priporočljivo namestiti?

Ti ni všeč barva tvoja zob? Te morda moti razmak med zobmi ali pa odkrušen del sklenine? Bi rad dosegel/dosegla Hollywoodsko bel nasmeh? Obstaja rešitev za katero si verjetno tudi ti že slišal/a. Ta rešitev se imenuje zobne luske. Dandanes luske dosegajo sam vrh na področju zobne estetike. Kakšne prednosti prinašajo zobne luske, kako so narejene in še in še pa si lahko prebereš v nadaljevanju. Seveda nismo pozabili niti na zobne luske in cene, ki jih navadno spremljajo. Te so ponavadi odvisne od materiala, iz katerega je luska izdelana.

Ločimo med keramičnimi in kompozitnimi zobnimi luskami

Zobna luska

Zobna luska je tanek košček oziroma tanka prevleka narejena iz keramike ali kompozitnega materiala, ki je namenjene pokrivanju sprednjega dela zoba. Naj ti najprej predstavimo postopek nameščanja keramične luske. Vedeti moraš, da je vsaka zobna luska izdelana posamično. Da lahko lusko na zob namestimo, moramo najprej zbrusiti tanko plast zoba. Vendar ne skrbi, s tem imamo v mislih neboleče brušenje sprednjega dela in pa del stranske površine zoba, zato se postopka ni potrebno ustrašiti. Temu sledi jemanje odtisa, na podlagi katerega se po meri naredijo zobne luske prav zate.

Zobne luske izdelajo v tehničnem laboratoriju, kamor po odvzemu pošljemo tvoj odtis. Izdelava keramičnih zobnih lusk traja nekaj dni. Ko zobne luske prispejo jih zobozdravnik namesti na tvoje zobe in s tem preveri ali so le te ustrezne oblike in velikosti. Po potrebi se zobne luske prilagodijo. Ko enkrat dosežemo popolno obliko zobnih lusk, jih pritrdimo na zobe.

Keramična zobna luska se lahko pohvali s številnimi prednostmi.  Luske iz keramike so namreč močne in trpežne ter gladke, njihova prosojna površina pa daje občutek naravnega videza, poleg vsega tega pa so odporne tudi na madeže.

Kako se kompozitne zobne luske razlikujejo od keramičnih?

Poleg keramičnih lusk pa poznamo tudi takšne, ki so izdelane iz kompozitnega materiala (a la bela plomba). Postopek nameščanja teh zobnih lusk je drugačen kot pri zobnih luskah iz keramike, ampak mogoče bo prav tebe ta drugačen način pritegnil. Ne skrbi, tudi tak način daje naraven in sijajen izgled tvojemu zobovju. Najprej zobozdravnik pripravi zobno lusko in jo skrbno prilepi na tvoj zob, potreben je samo eden obisk. Za to, da se bo zobna luska strdila, bo zobozdravnik uporabil posebno modro lučko. Po tem, ko bo sušenje končano, bo zobozdravnik kompozitno zobno lusko tudi spoliral, da izgleda kot gladek naravni zob.

Prednosti kompozitnih zobnih lusk so številne. Zahtevajo manj brušenja zobne sklenine kot je to potrebno pri keramičnih zobnih luskah. Odločitev za kompozitne zobne luske lahko pomeni tudi manj obiskov pri zobozdravniku, saj je za njihovo namestitev največkrat potreben le en obisk, na zobne luske pa ti tako ne bo potrebno čakati. Če boš kompozitno zobno lusko poškodval/a, jo bo enostavno popraviti ali zamenjati.

Kaj moraš vedeti, preden se odločiš za namestitev zobnih lusk?

Preden se odločiš za izdelavo zobnih lusk moraš vedeti še nekaj podrobnosti.

  • Da lahko zobozdravnik na tvoje zobe pritrdi zobno lusko, morajo biti tvoji zobje in dlesni zdrave.
  • Zobne luske niso vedno dobra izbira. Še posebej, če sodiš med tiste posameznike, ki škrtajo in stiskajo svoje zobe, je o namestitvi zobnih lusk vredno razmisliti. S tem lahko namreč zdrobiš ali zlomiš zobno lusko, saj so luske precej tanke.
  • Cena zobnih lusk je odvisna od materiala, ki ga izbereš. O tem se je najbolje posvetovati z zobozdravnikom. 

Na kaj moraš biti pripravljen/a, po tem, ko so luske že nameščene?

keramična zobna luska

Če so te zobne luske pritegnile in če se boš odločil/a za njih, pa moraš vedeti tudi nekaj zadev, ki se pomembne po pritrditvi zobnih lusk.

  • Vedeti moraš, da so zobne luske precej bolj krhke od tvojih naravnih zob, zato se lahko pod pritiskom odkrušijo ali zlomijo. To imej v mislih prav pri vsakem grižljaju.
  • Po pritrditvi zobnih lusk bo morda trajalo nekaj dni, da se navadiš na nov občutek, ki ti ga dajejo zobne luske med ugrizom. Kljub vsemu pa bodi pozoren/pozorna in če se ti nekaj res ne zdi v redu oz. je tvoj ugriz dalj časa nenavaden, o tem obvesti svojega zobozdravnika, ki bo težavo odpravil.
  • Svoje zobe in dlesni moraš vsakodnevno ohranjati čiste. Zato vsaj dvakrat na dan poskrbi za temeljito ščetkanje in ne pozabi na uporabo zobne nitke ter medzobnih ščetk. Kljub temu, da je na tvoj zob pričvrščena zobna luska, lahko na njem namreč dobiš karies.

3 koraki do popolnega nasmeha

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.