Kako pravilno vzdrževati zobne prevleke in mostičke? 

Vzdrževanje zobnih prevlek in mostičkov je zelo pomembno za zdravje ustne votline. Z nasveti o vzdrževanju zobnih prevlek v tokratnem blogu.

Zobne prevleke in mostički za lepši nasmeh – vzdrževanje je ključnega pomena

En sam manjkajoči zob, kaj šele cela vrsta manjkajočih zob, lahko precej poslabša videz tvojega nasmeha. Še pomembneje kot sam izgled pa je dejstvo, da lahko vrzeli med zobmi negativno vplivajo na tvoje splošno delovanje in zdravje ust.

Nekaj malega o zobnih prevlekah

Če si tudi ti ponosen lastnik/ca zobne prevleke ali celo zobnega mostička, si se verjetno že velikokrat vprašal/a ali zobne prevleke oz. mostiček vzdržuješ na pravilen način. Vsekakor moraš vedeti, da je vzdrževanje zobnih prevlek in zobnega mostička ključno za njuno dolgo življenjsko dobo, zato se velja pred namestitvijo o tem dobro podučiti.

Zobna prevleka je v zobotehničnem laboratoriju izdelana kapica v obliki naravnega zoba. Namestimo jo v primeru, ko:

  • Je zob zelo poškodovan in izdelava bele plombe ni mogoča oz. smiselna (če večino zoba prekriva bela plomba je zelo velika verjetnost, da bo zob počil in je primeren le še za puljenje).
  • S prevleko nadgradimo implantat.
  • Oskrbimo zob s koreninskim zdravljenjem in FRC zatičkom.
  • Je zob zabarvan (potemnel) in druge metode (npr. notranje beljenje) niso uspešne.
  • Želimo izboljšati obliko zoba ali urediti zagriz.

Kako pravilno vzdrževati zobne prevleke?

Včasih se šalimo, da moramo za pravilno vzdrževanje zobnih prevlek hoditi z zobno ščetko po ulici. V šali je nekaj resnice – za prevleke in mostičke, protetične nadomestke nasploh, moramo skrbeti bolj kot za naše zobe.

Seveda se pravilno vzdrževanje zobnih prevlek začne že pri sami higieni ustne votline. Redna in temeljita nega ustne votline namreč preprečuje, da bi se ob zobni kroni zadržali ostanki hrane in mineralizirali v zobni kamen. Zobni kamen je idealno gojišče bakterij in počasi odmika dlesen. Z odmikom dlesni bakterijam damo prosto pot do našega zoba, bakterije ga počasi »pojedo« in zobna prevleka nam odpade. Seveda se to ne zgodi čez noč, je večletni postopek.

Da do nevšečnosti ne prihaja, je nujno čiščenje z zobno ščetko, prav tako pa je nujna uporaba medzobnih ščetk oz. zobne nitke. Na trgu so na voljo mehke, srednje trde in trde zobne ščetke. Veljalo je pravilo, da je najboljša trda, osebam z občutljivimi dlesnimi so priporočali mehko zobno ščetko. Mi svetujemo uporabo srednje trde zobne ščetke. Je dovolj trda, da utrdi dlesni in učinkovito odstrani obloge, vendar ne dovolj, da z močnim ščetkanjem resneje poškoduje dlesen (seveda, če ščetkamo zelo močno, dlesen poškodujemo s katerokoli ščetko. Poškodba se kaže z izpostavljenim zobnim vratom, ki je zelo občutljiv na toplo, hladno in sladko).

Električna zobna ščetka ni boljša od naših rok, je pa hitrejša. Zobna prha je odlična za čiščenje medzobnih prostorov in žepkov (namesto nitke in medzobnih ščetk). V praktični uporabi je mnogo hitrejša kot uporaba nitke ali medzobne ščetke in doseže »dovolj dobre« rezultate, da mnogim predstavlja odlično alternativo – najboljše orodje je tisto, ki ga uporabljamo (raje 600 sekund nitkate, ali v 60 preletite zobe z zobno prho?)

Kdaj se uporablja zobni mostiček?

Zobni mostiček je zobno-protetični produkt, ki služi nadomestitvi enega, dveh ali več manjkajočih zob v nizu. Sestavljen je iz zobnih kron, ki so fiksno povezane v celoto.

Kaj lahko pričakujem po namestitvi zobnega mostička?

Takoj po namestitvi mostička so lahko tvoje dlesni nekoliko občutljive, prav tako je možna občutljivost zob na toplo in hladno. Vendar ne skrbi, ti neželeni učinki so tipični in običajno izzvenijo po nekaj dneh. Za lajšanje nelagodja lahko vzameš tableto proti bolečinam brez recepta (nalgesin, lekadol ali aspirin). Čeprav je območje lahko občutljivo, je pomembno, da ga ohraniš čistega. Ščetkaj in nitkaj v skladu s svojim udobjem.

Po cementiranju mostička svetujemo redne preglede na 6 mesecev oz. vsaj enkrat letno. S pravilno nego ima mostiček izredno dolgo življensko dobo, ob nepravilni ustni higieni pa ga lahko izgubiš že po nekaj letih.

Tudi obstojnost zobnega mostička je odvisna od tega, kako zdravi in močni so preostali zobje. Prav zato je tukaj preprečevanje kariesa in bolezni dlesni še toliko bolj pomembno, saj nikakor ne sme priti do izgube preostalih zob. Le-ti namreč skrbijo za enakomerno razporeditev griznih sil v ustni votlini. Ker noben zob ni močneje obremenjen, se mu ne skrajša življenska doba.

Še nasvet. Če želiš le najboljše za svoje mostičke, priporočamo posebne nitke, sestavljene iz zadebeljenega dela, ki očisti prostor pod mostički in čvrstega dela, ki omogoči, da nitko potisnemo pod mostiček. Namenska nitka odstrani umazanijo in naplavljene delce v prostoru med mostičkom in dlesnimi.

Splošna ustna higiena pripomore k boljši obstojnosti zobnega mostička in zobnih prevlek

Da bi zobje ostali zdravi in trdni, je zobe priporočljivo umivati dvakrat na dan. Zob takoj po jedi ne umivamo, saj je zobna sklenina načeta in jo lahko poškodujemo. Počakamo vsaj 30 minut po jedi. Seveda pri tem ne uporabljamo zgolj navadne zobne ščetke, pač pa tudi medzobne ščetke ter zobno nitko. Poleg samega pravilnega umivanja zob in ustne votline je izjemno pomembno, da se redno odpravimo na kontrolne preglede k zobozdravniku, ki bo morebitne težave opazil in jih pravočasno tudi odpravil. Svetujemo obisk zobozdravnika vsaj enkrat na leto oz. pogosteje v kolikor se srečuješ s paradontalnimi težavami.

Nenazadnje pa velja omeniti tudi dejstvo, da ima pri vzdrževanju zobnega mostička veliko vlogo tudi prehrana. V dieto je potrebno vključiti veliko sadja in zelenjave, pozabiti pa ne smemo niti na vlaknine.

3 koraki do popolnega nasmeha

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.