Zobna protetika

Sowelo, zobozdravnik, ki je Kul.

Z uporabo nadomestkov iz različnih biokompatibilnih materialov, estetsko in funkcionalno nadomestimo manjkajoče zobe. 

Z zobno protetiko lahko učinkovito nadomestimo manjkajoče ali poškodovane zobe v tvoji ustni votlini. 

Dan danes nam različne tehnologije in trpežni materiali omogočajo, da manjkajoče ali zelo poškodovane zobe, pri katerih navadna plomba ne zadostuje, oskrbimo s protetiko. Tako ohrnaimo funkcionalnost in estetskost naravnih zob. 

Pogosta vprašanja

Seveda. Zobne proteze (totalne ali delne) so le ena izmed rešitev, ki jih zobna protetika ponuja. Zobozdravniki se velikokrat odločamo tudi za zobne prevleke ali mostičke. 

Tako kot vsak drug material (med drugim tudi zobna sklenina) se tudi protetika lahko poškoduje. Vendar je dejstvo, da je z razvojem materialov ta možnost vse manjša in manjša, protetični izdelki pa se lahko tako pohvalijo z zavidljivo dolgo življenjsko dobo. 

Pravilno nameščen nadomestek npr. prevleka za zob ali most, mora sedeti trdo in se ne majati oz. “pumpati”. Kolikor se maje se nemudoma oglasite pri zobozdravniku, da se odkrije vzrok – popuščanje lepila, poslabšanje stanja pod protetičnim nadomestkom ali drugo. Če se majavost ne popravi, tvegate izgubo zoba.

Z razvojem tehnologije so se razvijali tudi materiali, iz katerih dan danes sestoji zobna protetika.

Velika prednost sodobnih materialov je v tem, da so biokompatibilni, kar pomeni, da jih človeško telo načeloma ne zavrača.

Tudi, če se soočaš z različnimi alergijami, so takšni izdelki zate popolnoma varni. Materiali so tudi odporni tudi proti obrabi in kljub vsakodnevni uporabi ohranjajo svojo obliko in barvo.

Zobna protetika

Kot smo opisali že zgoraj, lahko dan danes s pomočjo zobne protetike relativno enostavno, predvsem pa z veliko mero natančnosti in izjemno estetiko, nadomestimo manjkajoče ali zelo poškodovane zobe.

Na področju protetike se srečujemo z najrazličnejšimi težavami, kot so na primer manjkajoči zobje, izpuljeni ali zlomljeni zobje, nemalokrat pa naletimo tudi na drugače poškodovane zobe.

Fiksna zobna protetika

Cirkon zobna prevleka

Če je protetični del trdno spojen in ga ni mogoče odstraniti, govorimo o fiksni protetiki.

Med fiksno protetiko najpogosteje zasledimo zobne mostičke, s katerimi nadomeščamo del niza zob, posamezne zobne krone pa tudi keramične zobne luske.

Fiksna zobna protetika je v največ primerih izdelana iz kovine in keramike. Oboje skupaj delom namreč daje visoko trdnost, keramika pa nam dan danes ponuja skoraj neomejene možnosti oblikovanja, poleg tega pa je zelo trpežna.

Snemna zobna protetika

Totalna proteza je edina ne-implantološka možnost, kadar v ustih ni več nobenega zoba. Totalna proteza na zgornji čeljusti je napravljena tako, da se s pomočjo vakuma prisesa na nebo, tako ne izpade, ko odprete usta. Zaradi močnih vakuumskih sil je totalna proteza na zgornji čeljusti zelo dobro sprejeta; ne ovira govorjenja in prehranjevanja. V določenih primerih težavo predstavlja totalna proteza na spodnji čeljusti, saj lahko pride do močne resorpcije čeljustnih grebenov in posledično nestabilnosti; ni vakuma, ki bi fiksiral protezo - pada dol.

O snemni zobni protetiki je govora takrat, kadar lahko zobni nadomestek vzameš iz ust in ga tudi vrneš nazaj, takrat ko ti to ustreza.

Mobilna zobna protetika se navadno uporablja takrat, kadar zobozdravnik ne more poskrbeti za fiksno protetiko.

Snemna protetika pozna delne proteze (žabice), s katerimi lahko nadomestimo več manjkajočih zob in totalne proteze, s katerimi nadomestimo vse manjkajoče zobe.

Spodaj predstavljamo različne, možne protetične nadomestke

Prevleke

Zobna prevleka je estetski model zobne krone, narejen iz porcelana ali cirkonija, ki prekriva obrušen zob in je cementirana nanj. 

Mostički

Z mostičkom nadomestimo manjkajoče zobe tako, da na dva nosilca naredimo zobne prevleke in vmesno vrzel zapolnimo z novimi zobmi. Vračamo samostojen nasmeh.

Totalne proteze

Totalna proteza nadomesti vse tvoje zobe, hkrati pa ustnicam in ličnicam zagotovi ustrezno podporo in omogoča gurmanske avanture.

Wizil proteze

Gre za delno protezo s kovinsko konstrukcijo, ki nadomešča zobe ko preostali zobje ne dopuščajo izdelave mostičkov.

Cenik

FRC zatiček + dograditev

120 €

FRC zatiček se uporablja pri zdravljenih zobeh, saj so šibkejši od zdravih. V kanale zoba se vstavi FRC zatička in nato prevleko, vendar lahko manj poškodovane brez težav oskrbimo z zalivko. Poseg je popolnoma neboleč. Če dograditev zoba ni potrebna se računa samo FRC zatiček po ceni 90,00 €. V primeru, da strokovno ocenimo, da zob potrebuje več kot eden FRC zatiček, Vam tega vstavimo brezplačno.

C-Ka Sidro, Vario krogla, Konus, Richmond kapica, Gred - kos

250 €

Začasna prevleka, provizorij - zob

30 €

Ste se kdaj spraševali ali med čakanjem na izdelavo prevlek dobite začasne - provizorij zobe ali čakate s pobrušenimi "špički"? Provizorije Vam v ordinaciji izdelamo, preden začnemo z brušenjem. Izdelamo jih iz iz semi-permanetnega materiala, ki obljublja življenjsko dobo tudi do 5 let. Provizorij ima odlične mehanske lastnosti in se do določene mere barvno prilagodi ostalim zobem. Po poliranju in končni obdelavi je primerljiv naravnim zobem. Zobe pod provizorijem Vam premažemo s posebno tekočino, da niso občutljivi na toplo, hladno in sladko.

Zobna luska ali veneer Gaja

300 €

Z luskami lahko spremenimo obliko, položaj in barvo zob ter tudi zapremo oz. zmanjšamo razmake med zobmi. V primerjavi s prevlekami je za izdelavo luske potrebno zob le minimalno pobrusit. Pri brušenju si pomagamo s povečevalnimi lupami, da zares obrusimo samo kar je potrebno. Zobne luske so videti popolnoma naravno, izdelane so iz keramike, ki preseva svetlobo in daje zobem popolnoma naraven videz. Videz lusk prilagodimo Vašim obraznim značilnostim. P.S. brez skrbi, luske se ne bodo obarvale s pitjem kave, čaja, kajenja ali zaradi hrane.

Akrilna prevleka

90 €

Estetska prevleka v celoti izdelana iz poliakrilata. V ob cementiranju izrednega estetskega videza, vendar z leti spremeni barvo. Življenjska doba je v določenih pogojih primerljiva s kovinsko-porcelanskimi prevlekami, vendar je vprašljiva zaradi krhkosti materiala, saj nima kovinske podlage. Ne svetujemo uporabe pri več kot enem zobu iz na zadnjih zobeh, zaradi višjih griznih sil - večja možnost poka. V primeru mostičkov se cene prevlek seštevajo, pri večjih mostičkih Vam pripada % popust.

BASIC - kovinsko-porcelanska prevleka

210 €

Kovinsko-porcelanske prevleke imajo ogrodje iz kovine, na katerega se napeče porcelan. Kovina je lahko nežlahtna (npr. medicinsko jeklo) ali žlahtna (npr. zlato). Žlahtna kovina – zlato, je odlična za prevleko, saj s svojimi lastnostmi uničuje bakterije in zaradi mehkosti, v primerjavi z medicinskim jeklom, s pomočjo griznih sil sama zapolni mikro-razpoke, v katerih se lahko zaredijo bakterije. V primeru mostičkov se cene prevlek seštevajo, pri večjih mostičkih Vam pripada % popust.

STANDARD - kovinsko-porcelanska prevleka

240 €

Nadgradnja BASIC kovinsko-porcelanske prevleke. Da skrijemo temen rob kovinsko-porcelanskih prevlek ima dodano tanko plast porcelana pod ravnijo dlesni, na takšen način se do določene mere približamo estetiki polno porcelanskih prevlek s cenovno ugodnostjo kovinsko-porcelanskih prevlek. V primeru mostičkov se cene prevlek seštevajo, pri večjih mostičkih Vam pripada % popust.

Polnoporcelanska prevleka

450 €

Biokompatibilna možnost – polno-porcelanske prevleke so izdelane iz keramike. Strah pred pokom keramike je z napredkom tehnologije in novih keramik odveč. Polno-porcelanske prevleke so na samem vrhu estetike, ker prosevajo svetlobo. Ta efekt je zelo pomemben pri posnemanju naravnih zob. Druga prednost je rob prevleke v barvi zoba. Tako ni bojazni, da bi se pri nasmehu videli sivi robovi prevlek, kot se to vidi pri kovinsko-keramičnih prevlekah. Dodatno prednost predstavlja biokompatibilnost, dlesen in ostala ustna tkiva jih zelo dobro sprejmejo. Pri alergikih je to izrednega pomena. V primeru mostičkov se cene prevlek seštevajo, pri večjih mostičkih Vam pripada % popust.

Cirkon prevleka

350 €

Biokompatibilna možnost – cirkon prevleke prosevajo svetlobo, ta efekt je zelo pomemben pri posnemanju naravnih zob to nam omogoča pripravo vrhunskih estetskih zobnih nadomestkov, ki v celoti posnemajo naravni zob. Razlika ne opazite. Cirkon je v celoti biokompatibilen, ne povzroča alergijskih ali toksičnih reakcij - dlesni in ostala ustna tkiva zelo dobro sprejemajo cirkon. V primeru mostičkov se cene prevlek seštevajo, pri večjih mostičkih Vam pripada % popust.

Začasna delna zobna proteza ("žabica")

120 €

Se uporabi po puljenju (ekstrakciji) zoba in služi kot začasni estetski pripomoček - da na mestu puljenja (ekstrakcije) ni luknje. Uporablja se do popolne celitve rane, potem jo zamenja trajna rešitev - zobni mostiček ali zobna proteza.

Totalna zobna proteza

550 €

Totalna proteza je edina ne-implantološka možnost, kadar v ustih ni več nobenega zoba. Totalna proteza na zgornji čeljusti je napravljena tako, da se s pomočjo vakuma prisesa na nebo, tako ne izpade, ko odprete usta. Zaradi močnih vakuumskih sil je totalna proteza na zgornji čeljusti zelo dobro sprejeta; ne ovira govorjenja in prehranjevanja. V določenih primerih težavo predstavlja totalna proteza na spodnji čeljusti, saj lahko pride do močne resorpcije čeljustnih grebenov in posledično nestabilnosti; ni vakuma, ki bi fiksiral protezo - pada dol.

Wizil proteza

800 €

V primerih ko manjka več zob in ni možnosti, da obesimo prevleko ali mostiček na zdrave zobe, rešitev predstavljajo proteze. Izvrstna lastnost protez je v tem, da, ob pravilnem vzdrževanju, ne povzročajo dodatnih težav z dlesnimi, zobnimi koreninami ali čeljustjo. Proteze so funkcionalne in estetske. Proteze s kovinskim ogrodjem (wizil proteze), so odporne na deformacije in pokanje. So zelo dobro nosljive (pri uporabi npr. ce-ka sider, vario krogel) nič ne plešejo in ne pokajo.

Podložitev in/ali reparatura proteze

100 €

Tudi Ferari med protezami mora občasno na “servis”. Vsako protezo je treba podložiti na približno 2 do 4 leta, saj prihaja do stalne spremembe podporne kosti in mehkih tkiv pod protezo. Podložitev je potrebna, da vas proteza ne “zažuli” oz. povzroči druge neprijetnosti - s stalnim premikanjem Vam oteži govorjenje in smejanje, pod protezo se lahko začnejo nabirati ostanki hrane ipd. V skrajnem primeru lahko tudi poči. Za podložitev proteze Vam v ordinaciji vzamemo odtis nato tehnik v laboratoriju dodela protezo. V večini primerov dobite protezo že naslednji dan.

Meritev sklepov

200 €

Kadar se lotimo obsežnih protetičnih del npr. protez (na zgornji ali spodnji čeljusti), večjega števila prevlek ali daljšega mostu, smo skoraj edini v Sloveniji, ki uporabljamo napravo, ki z meritvami Vaših sklepov in griza, omogoča popolnoma naraven griz, brez dodatne obremenitve za Vaše sklepe. Dejstvo je, da proteze nikoli ne boste čutili kot Vaših zob, vendar je velika razlika ali se boste z njo počutili kot v udobnih čevljih ali pa v takšnih, ki Vas žulijo. Lahko nam zaupate. Ste kdaj dobili protezo ali daljši mostiček in griz ni bil “Vaš” ali so Vas boleli sklepi? Pri nas tega ne bo.

Nudimo celovite, brezbolečinske zobozdravstvene storitve. 

Tukaj smo, da Vam uredimo sanjski nasmeh.

Pri zobozdravstvu Sowelo niste samo številka, z Vami smo na vsakem koraku – od začetka do konca in tudi po opravljeni storitvi.

Pri svojem delu stremimo k najvišji kakovosti in dolgoročnosti, storitve opravljamo z miselnostjo “napravi enkrat, in izvrstno”. Pri delu uporabljamo anestezijo, da ne čutite bolečin.

Na račun odlične organizacije pri nas ni dolgih čakalnih vrst. 

01.

Konzervativa

Konzervativa je temeljna veja zobozdravstva. Z njeno pomočjo zobozdravniki skrbimo za odlično zdravje tvoje ustne votline in zob.

02.

Paradontologija

Parodontologija se ukvarja z parodontalnimi bolezni ali nekoliko enostavneje – z vnetnimi bolezni obzobnih tkiv. 

03.

Zdravljenje zob

Koreninsko zdravljenje pomeni zdravljenje koreninskih kanalov zoba in odstranitev vsega odmrlega tkiva in bakterij.

04.

Protetika

Z uporabo nadomestkov iz različnih biokompatibilnih materialov, estetsko in funkcionalno nadomestimo manjkajoče zobe. 

05.

Kirurgija

Oralna kirurgija je veja v zobozdravstvu, kjer se največkrat ukvarjamo z puljenjem zoba, poleg tega pa zdravimo tudi druga zapletena stanja.

06.

Implantologija

Implantati nam omogočajo, da na preprost, hiter in finančno ugoden način nadomestimo manjkajoče zobe. Vstavljamo titanske in keramične implantate.