Zobna protetika

Nadomeščanje izgubljenih zob, na primer z prevleko, mostički ali protezo. 

Če pogledate polžjo hišico, boste takoj opazili, kako skrbno in natančno jo polž popravlja in kako se trudi imitirati celo črtice na njej. A ko polža ni več, hišice nihče več ne more obnavljati, popravljati … Ko se zobu pulpo odstrani, ostane samo ‘hišica’. S tem zobu vzamemo vitalnost, njegove obrambne celice. Zob je živ sistem, ves čas gradi in obnavlja – ima sposobnost samoobnavljanja (remineralizacije), dokler je to močnejše od škodljivih vplivov. Zob (in polž) neprestano gradita, obnavljata zob (oz. hišico). Mrtev zob je kot polžja hišica brez polža.

Simonka Rus dr. dent. med.

Začetek polžje zgodbe se skriva pri zdravljenju zoba.

In po koreninskem zdravljenju zob? Polžek dobi prevleko oz. krono

Zavzemamo se, da imajo naše prevleke naraven videz in se v celoti zlijejo z Vašim nasmehom. Zakaj bi ljudje morali vedeti, da jih imate?

- Sowelo

Če je zdravljen zob nezmožen prenašati grizne sile, se vanj vstavi koreninski zatiček, da mu nudi dodatno podporo oz. ga ojača, saj sam ni več sposoben kljubovati silam grizenja. Uporabljamo kovinske in/ali z vlakni ojačane kompozitne zatičke. 

V večini primerov je naslednji korak prevleka za zob, poznamo več vrst prevlek od polno kovinskih, do fasetiranih, kovinsko porcelanskih in polno keramičnih. Vse imajo svoje prednosti in slabosti. Najpogosteje uporabljene so kovinsko porcelanske in polno keramične prevleke, slednje so prijaznejše za naš organizem, saj so bio-kompatibilnejše v primerjavi s kovinsko-porcelanskimi – uporabljeni materiali so zelo prijazen do dlesni. 

  • Kovinsko-porcelanske prevleke imajo ogrodje iz kovine, na katerega se napeče porcelan. Kovina je lahko nežlahtna (npr. medicinsko jeklo) ali žlahtna (npr. zlato). Pri nas temen rob kovinsko-porcelanskih prevlek rešujemo s tanko plastjo porcelana pod ravnijo dlesni, na takšen način se do določene mere približamo estetiki polno porcelanskih prevlek s cenovno ugodnostjo kovinsko-porcelanskih prevlek. 

 

  • Pri polnokeramičnih prevlekah za zob pa je to ogrodje iz belega prosojnega materiala, kot sta aluminijev ali cirkonijev oksid. Žlahtna kovina – zlato, je odlična za prevleko, saj s svojimi lastnostmi uničuje bakterije in zaradi mehkosti, v primerjavi z medicinskim jeklom, s pomočjo griznih sil sama zapolni mikrorazpoke, v katerih se lahko zaredjo bakterije. Z razlogom so naši predniki imeli zlate zobe. 

Pravilno nameščen nadomestek npr. prevleka za zob ali most, mora sedeti trdo in se ne majati. Kolikor se maje se nemudoma oglasite pri zobozdravniku, da se odkrije vzrok – popuščanje lepila, poslabšanje stanja pod protetičnim nadomestkom ali drugo. Če se majavost ne popravi, tvegate izgubo zoba pod npr. prevleko. 

- Sowelo

Zobni mostiček

Zobni mostički povezujejo krone v celoto in tako v celoti izgradijo zobni lok ter dodatno učvrstijo okoliške zobe. Kot nosilci mostička so lahko zobje ali vsadki. Gre za zanesljivo rešitev, ki omogoča popolnoma naraven občutek pri grizenju.

Keramični mostiček

Včasih prevleke za zob ali mostički niso optimalna rešitev?

V primerih ko manjka več zob in ni možnosti, da obesimo prevleko ali mostiček na zdrave zobe, rešitev predstavljajo delne ali totalne proteze.

Izvrstna lastnost protez je v tem, da, ob pravilnem vzdrževanju, ne povzročajo dodatnih težav z dlesnimi, zobnimi koreninami ali čeljustjo. Proteze so funkcionalne in estetske. 

Kako dolgo bom brez zob?

Zobne proteze vam naredimo v sodelovanju z zobotehničnim laboratorijem. 

Tip proteze določa koliko obiskov ordinacije bo potrebnih. Za delno protezo so navadno zadosti trije obiski, za totalno protezo pa je potrebno ordinacijo obiskati petkrat.

Po izgotovitvi proteze Vas pokličemo še na kontrolo, kjer se prepričamo, da se vam proteza lepo prilega in da ste z njo zadovoljni.

Ste vedeli, da je čiščenje totalne proteze priporočljivo z milnico in ščetko? Zobna pasta z grobimi delci odstrani sijoči sloj na protezi.

- Sowelo
Delna proteza - žabica

Delna proteza

Delne proteze nadomeščajo manjkajoče zobe in so nameščene na zdrave zobe. 

Totalna proteza

Totalna proteza nadomesti vse zobe v čeljusti, priporočamo jo ob popolni izgubi zob v čeljusti.

Totalna proteza

Totalna proteza na zgornji čeljusti je napravljena tako, da se s pomočjo vakuma prisesa na nebo, tako ne izpade, ko odprete usta. Zaradi močnih vakuumskih sil je totalna proteza na zgornji čeljusti zelo dobro sprejeta; ne ovira govorjenja in prehranjevanja.

V določenih primerih težavo predstavlja totalna proteza na spodnji čeljusti, saj lahko pride do močne resorpcije čeljustnih grebenov in posledično nestabilnosti; ni vakuma, ki bi fiksiral protezo. 

Dejstvo je, da proteze nikoli ne boste čutili kot Vaših zob, vendar je velika razlika ali se boste z njo počutili kot v udobnih čevljih ali pa v takšnih, ki Vas žulijo. Lahko nam zaupate.

- Sowelo

Hollywoodski nasmeh?

Ni problema, pokličite nas na +386 70 541 945 in se dogovorimo za brezplačen pregled

Zobozdravstvene storitve na enem mestu

Nudimo celovite, brezbolečinske zobozdravstvene storitve. 

Konzervativa

Neboleče ohranjanje obstoječih zob, na primer z belimi plombami.

Več informacij

Paradontologija

Skrb za zdravje Vaših dlesni in s tem ohranjanje splošnega zdravja.

Več informacij

Zdravljenje zob

Ozdravitev prizadetih zob nato priprava le teh na sanacijo.

Več informacij

Protetika

Nadomeščanje izgubljenih zob, na primer z prevlekami in protezami.

Več informacij

Kirurgija

Odstranitev popolnoma uničenih oz. zdravje-ogrožajočih zob.

Več informacij

Implantologija

Kmalu bomo v naši ordinaciji izvajali tudi implantološke posege.

Več informacij

Vse pravice pridržane, ZZ Dolenc 2020