Endodontsko zdravljenje zob

Ozdravitev prizadetih zob nato priprava le teh na protetično oskrbo.

Če pogledate polžjo hišico, boste takoj opazili, kako skrbno in natančno jo polž popravlja in kako se trudi imitirati celo črtice na njej. A ko polža ni več, hišice nihče več ne more obnavljati, popravljati … Ko se zobu pulpo odstrani, ostane samo ‘hišica’. S tem zobu vzamemo vitalnost, njegove obrambne celice. Zob je živ sistem, ves čas gradi in obnavlja – ima sposobnost samoobnavljanja (remineralizacije), dokler je to močnejše od škodljivih vplivov. Zob (in polž) neprestano gradita, obnavljata zob (oz. hišico). Mrtev zob je kot polžja hišica brez polža.

Simonka Rus dr. dent. med.

Konec polžje zgodbe se skriva pri protetiki

Kaj je koreninsko zdravljenje zoba?

O endodontskem zdravljenju zob, poznano tudi kot zdravljenje koreninskih kanalov govorimo kadar pride do vnetja ali odmrtja zobnega živca in ta postane okužen z bakterijami, ki lahko povzročijo bolečino, oteklino in negativno vplivajo na splošno zdravje posameznika. Specialist, ki se ukvarja z endodontskim zdravljenjem zob, je endodont.

Kdaj je potrebno koreninsko zdravljenje zoba?

Zdravljenje je potrebno, ko pride do odmrtja zobnega živca. Najpogostejši vzrok za odmrtje je karies, vendar je lahko vzrok tudi udarec v zob ali pok zoba, ki sega do živca.

V primeru, da mrtvega zoba ne zdravimo, lahko nastane boleča gnojna oteklina. Sami lahko prepoznamo, da bo potrebno zdravljenje, kadar imamo hudo bolečino ob uživanju vročih ali hladnih pijač in hrane, močno bolečino ob ugrizu, zob občutljiv na pritisk s prstom ali trkanje, zobobol, ki onemogoči spanje, bolečino, ki se širi ali bulo, iz katere priteče gnoj ali kri. 

Koreninsko zdravljenje zoba je, pri nas, popolnoma brez bolečin, prvi korak zdravljenja je anestezija, da med posegom ne čutite ničesar.

- Sowelo

Kako poteka koreninsko zdravljenje zoba?

Začetek zdravljenja

Prvi korak zdravljenja je anestezija, da med posegom ne čutite bolečine. Nato se skozi zgornji del zoba napravi luknjica, ki omogoča dostop do koreninskih kanalov.

Pred nadaljevanjem z delom se s koferdamom zob izolira od preostalih v ustni votlini. Koferdam služi izolaciji zoba, da slina ne ogrozi zdravljenja (zagotavlja sterilno delovno okolje), zaščiti pacienta pred tekočinami in tudi služi kot zaščita za zobozdravstveno osebje. Bonus je, da koferdam ne izsuši ustne votline med posegom. 

Preoblikovanje kanalov

Nato je vsak koreninski kanal skrbno očiščen in preoblikovanendodontskimi iglami in posebnimi tekočinami ter posušen s poeni

Vstavitev zdravila

Tako pripravljeni kanali se zapolnijo z zdravilom in začasno zalivko. Zdravilo se pusti v zobu vsaj teden dni in po potrebi zamenja.

Polnitev kanalov

Ko nastopi čas polnitve koreninskih kanalov so le ti najprej ponovno očiščeni in posušeni, da se odstranijo ostanki zdravila in potem razkuženi ter napolnjeni s primernim materialom. 

Končna oskrba

Zdravljeni zobje so šibkejši od zdravih, zato velikokrat zahtevajo vstavitev koreninskega zatička in nato prevleko, vendar lahko manj poškodovane brez težav oskrbimo z zalivko. Poseg je neboleč. Več o zalivkah si lahko preberete na naši podstrani o konzervativi. 

Nepravilno zdravljen zob je idealno gojišče bakterij – zaprte in zavarovane pred zunanjimi vplivi, se aneorobne bakterije razmnožujejo in negativno vplivajo na vaše zdravje. Raziskave so pokazale, da omenjene bakterije, lahko, povzročijo infarkt. Pri nas si ne dovolimo nepravilnega zdravljenja.

- Sowelo

Je zob občutljiv na pritisk?

Ni problema, pokličite nas na +386 70 541 945 in se dogovorimo za brezplačen pregled

Zobozdravstvene storitve na enem mestu

Nudimo celovite, brezbolečinske zobozdravstvene storitve. 

Konzervativa

Neboleče ohranjanje obstoječih zob, na primer z belimi plombami.

Več informacij

Paradontologija

Skrb za zdravje Vaših dlesni in s tem ohranjanje splošnega zdravja.

Več informacij

Zdravljenje zob

Ozdravitev prizadetih zob nato priprava le teh na sanacijo.

Več informacij

Protetika

Nadomeščanje izgubljenih zob, na primer z prevlekami in protezami.

Več informacij

Kirurgija

Odstranitev popolnoma uničenih oz. zdravje-ogrožajočih zob.

Več informacij

Implantologija

Kmalu bomo v naši ordinaciji izvajali tudi implantološke posege.

Več informacij
Scroll to Top