Kaj moram vedeti o negi zobne proteze?

Nega zobne proteze mora biti temeljita. Delno in totalno zobno protezo čisti dvakrat na dan. Za to lahko uporabiš za to pripravljeno raztopino za zobne proteze.

Nega zobne proteze: kako naj očistim zobno protezo?

Vsak izmed nas si želi čudovitega nasmeha, kar zajema zobe brez madežev z zdravimi dlesnimi. Nič drugače ni v primeru zobne proteze, ki lahko pri posamezniku reši marsikatero težavo.

Proteze lahko sicer razdelimo na delne zobne proteze in na totalne zobne proteze. Delna zobna proteza se uporablja za nadomestitev dela manjkajočih zob. Totalna zobna proteza se uporabi, kadar posameznik v ustni votlini nima več nobenega zoba in z njo nadomestimo vse zobe. Obe lahko snameš, čiščenje pa tako postane precej enostavnejše.

Kako ustrezno skrbeti za zobno protezo?

Delne zobne proteze ali totalne snemljive zobne proteze zahtevajo ustrezno nego, da ostanejo čiste, brez madežev in izgledajo v kar najboljšem stanju. Zato je potrebno upoštevati nekaj nasvetov za dobro nego zobne proteze.

Po jedi svojo protezo snami in jo speri z vodo. Zobno protezo lahko preliješ tudi z vodo, da odstraniš ostanke hrane. Priporočamo ti tudi, da svoj pult zavaruješ z brisačo še preden odstraniš protezo. Velikokrat se namreč lahko zgodi, da ti proteza enostavno uide iz rok in ob padcu na trd pult poči. V primeru, da proteza pade po tleh in poči, je prosim ne lepi z domačimi sredstvi (npr. sekundno lepilo), pač pa jo raje odnesi k svojemu zobozdravniku. V večini primerov je popravilo možno. Popravilo proteze v najboljšem primeru traja nekaj ur in v najslabšem dan ali dva.

Nasploh velja izpostaviti, da s protezo ravnaj previdno. Pri čiščenju pazi, da proteze ne upogibaš in tako poškoduješ plastike.  

Po tem, ko protezo odstraniš iz ust, poskrbi tudi za kvalitetno ustno higieno. Za čiščenje svojih zob uporabi zobno ščetko s srednje trdimi ščetinami. Pri vsem skupaj ne pozabi na čiščenje jezika, dlesni in neba. Bodi pozoren/na, da odstraniš morebitno lepilo zobne proteze s svojih dlesni.  

Kako pogosto čistiti protezo?

Zobozdravniki priporočajo čiščenje zobne proteze vsaj enkrat dnevno. Še bolje je, če zobno protezo čistiš dvakrat na dan oziroma jo splahni pod vodo po vsakem obroku.

Zobno protezo umij zjutraj, ko se zbudiš in zvečer pred spanjem. To lahko storiš v blagi raztopini za čiščenje zob ali z uporabo detergenta za ročno pomivanje posode (»ceta«). S protezo raje ne spi, pogojno le, če je brezhibno očiščena, drugače namreč tvegaš glivično okužbo. Med ne-uporabo naj bo zobna proteza v vodi oz. ustrezni tekočini za protezo.

Čeprav se pri vzdrževanju zobne proteze odsvetuje uporaba zobne paste, nikakor ne pozabi, da moraš dvakrat na dan z njo očistiti preostale zobe, dlesni, nebo in jezik. Zobna pasta vsebuje grobe oz. abrazivne delce, ki poškodujejo lak na protezi. Odstranjen lak izpostavi grobo površino proteze, na kateri se hrana in bakterije z lahkoto primejo ter jih je zelo težko odstraniti.

K ustnemu zdravju prispeva tudi izpiranje ust z ustno vodico. Zobno protezo lahko odstraniš pred uporabo ustne vodice ali pa se odločiš za uporabo ustne vodice, namenjeno uporabnikom protez.

Ne pozabi, da mora proteza ves čas ostati vlažna, da ohrani svojo obliko. Protezo zato čez noč postavi v vodo ali blago raztopino za namakanje protez. Seveda ti lahko o shranjevanju proteze svetuje tudi zobozdravnik.

Kljub temu, da si morda lastnik totalne proteze, ne pozabi skrbno načrtovati obiskov pri zobozdravniku. V zobni ordinaciji ti bodo namreč ustrezno svetovali in ti pomagali zagotoviti pravilno uporabo zobne proteze, zobozdravnik pa bo preveril tudi notranjost tvoje ustne votline in se prepričal, da je le-ta zdrava.

Usta so živa stvar in v njih prihaja do stalnih sprememb. Žuljenje proteze je popolnoma normalno in se kaže v obliki otiščancev.  Takoj ko začutiš žuljenje, pokliči zobozdravnika in se naroči na pregled. Protezo bodo v ordinaciji prilagodili in odpravili težavo. Preden obiščeš zobozdravnika, nosi zobno protezo vsaj nekaj ur, da so težavna mesta lepo vidna. Poseg je popolnoma neboleč in ne traja več kot 15 minut, protezo pa odneseš s seboj domov.

Proteza čez čas lahko začne tudi »skakati«. To pomeni, da ni več fiksno pritrjena. Takrat ti svetujemo obisk zobozdravnika, da vzame odtis in napravi podložitev. Greben v ustih se stalno poseda in to v celotnem procesu nošenja proteze ni nič neobičajnega. Z odtisom in dodajanjem mase nadomestimo vrzel in proteza ponovno lepo sede.

Čemu se izogibati?

  • Abrazivnim in agresivnim čistilnim sredstvom, saj lahko poškoduješ tako zobno protezo kot tudi svoje dlesni. Če o uporabi določenih čistilnih sredstev nisi prepričan/a, se najprej raje posvetuj z zobozdravnikom. Izogibaj se tudi ščetkam s trdimi ščetinami, močnim čistilom in vsem zobnim pastam, ki niso namenjene čiščenju zobnih protez.
  • Izdelkom, ki vsebujejo belilo. Takšni izdelki lahko namreč oslabijo tvojo zobno protezo in spremenijo njeno barvo (ne nujno na belo =) ). Zobnih protez s kovinskimi nastavki ne namakaj v raztopine, ki vsebujejo klor, ker lahko zatemnijo in poškodujejo kovino.
  • Vroči vodi. Svoje proteze nikakor ne spiraj s prevročo vodo, saj lahko le ta močno vpliva na barvo tvoje proteze in pri uporabi določenih materialov obliko proteze.

3 koraki do popolnega nasmeha

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.

1.

Rezervacija termina

Naročite se na brezplačen prvi posvet na dan, ki Vam najbolj ustreza. Razumemo terensko delo in smo izredno prilagodljivi – termini so možni tudi za vikend in v poznih večernih urah.

2.

Brezplačen prvi pregled

Ne maramo hitrih obravnav. Vzeli si bomo čas za celovit pregled in izdelali dodelan načrt za popoln nasmeh. Ob predhodnem dogovoru lahko z delom začnemo že isti dan.

3.

Pričetek del

Z zaupanjem in brez strahu se prepustite našim specialistom.