Plomba, ki lahko povzroči demenco?

Terminologija: zalivka je strokovnejši izraz za plombo, medtem amalgamsko zalivko poznamo tudi pod drugimi imeni kot npr. črna plomba, temna plomba, siva plomba ipd. Namesto bela plomba, pogosto uporabljamo izraz kompozitna zalivka.

Amalgamske plombe in njihove posledice

Ste vedeli, da je posledica amalgamskih (črne/temne/sive) zalivk (plombe) lahko demenca in da prispevajo k razvoju avtizma pri nerojenih otrocih?

Prva slaba lastnost amalgamskih zalivk je, da moramo pri izdelavi obrusiti večji del zoba kot pri kompozitni (beli) zalivki, dodatno amalgamska zalivka vsebuje živo srebro, ki dokazano povzroča demenco.

Živo srebro iz amalgamskih zalivk potuje po telesu nosečnice in se nabira v posteljici, več kot ima nosečnica amalgamskih zalivk, več živega srebra se nabere in negativno vpliva na zdravje nerojenega otroka. Raziskave dokazujejo, da je imelo kar 94 % mater avtističnih otrok amalgamske zalivke.

Vas zanima več? Berite naprej

Kaj so amalgamske zalivke (plombe)?

Amalgamske zalivke so redna praksa že desetletja, vendar se zadnje čase izvaja akcija odstranjevanja amalgamskih zalivk oziroma zamenjava le teh z belimi – kompozitnimi zalivkami.

Amalgam je zmes približno 50 odstotkov živega srebra in 50 odstotkov finega prahu, ki ga sestavljajo različne kovine: srebro, kositer, baker in cink. Amalgam se izredno dobro oblikuje in se strdi sam po 30-ih minutah. Dobra obdelava in nizki stroški so glavni razlog, da se je amalgam redno uporabljal.

Kako pride živo srebro iz zalivk v telo?

Živo srebro lahko na več načinov vstopi v organizem:

  • Prvič: majhni delčki amalgamske zalivke se raztapljajo v slini in jih pogoltnemo, nato se preko črevesja absorbirajo v kri in živce.
  • Drugič: določen delež živega srebra izpari iz plombe in se z dihanjem absorbira v pljuča.
  • Tretjič: živo srebro lahko prodre v zob in se preko zobnega živca prenese do ostalih živcev in tako prenese v možgane, tam se uskladišči.

 

Škodljivost amalgama je znanstveno in jasno dokazana. Znanstveniki so raziskovali poškodbe ledvic in možganov umrlih in njihovo povezanost z vsebnostjo živega srebra v tkivu. Rezultat je jasno pokazal večjo poškodovanost organov pri višjih koncentracijah živega srebra.

Vsebnost živega srebra v organizmu je bila pri posameznikih z amalgamskimi zalivkami tri do devetkrat višja, v primerjavi s tistimi, ki jih niso imeli.

Posledice vsebnosti živega srebra v telesu – avtoimunske bolezni?

Živo srebro vpliva celo na transportne procese celičnih membran, kar lahko povzroči odmiranje celic.

Živo srebro lahko vodi do nastanka avtoimunskih bolezni. Imunski sistem se redko loti samega živega srebra. Če pa se živo srebro poveže s sestavnimi deli celice, ga telo prepozna kot strup in začne napadati celico – to je začetek avtoimunskih bolezni.

Domneva se, da telo pomotoma napada zdrave celice, v resnici pa imunski sistem ciljno uničuje celice zastrupljene z živim srebrom. Gre pravzaprav za smiselno reakcijo telesa, ki pa žal vodi do hudih zdravstvenih posledic.

Največ škode povzroča kopičenje živega srebra v živčnih celicah. Živo srebro preprečuje, da bi živec lahko absorbiral nujno potrebne hranilne snovi. Posledica tega je, da dražljaji postajajo počasnejši ali se celo zaustavijo, in živec odmre.

Poskusi so pokazali, da lahko živo srebro uniči živčno ovojnico (multipla skleroza). Novejše študije so pokazale, da zadostujejo že zelo majhne količine živega srebra (veliko manjše, kot so določene mejne vrednosti), da se človekovo obnašanje (psiha) spremeni.

Dodatno živo srebro poveča tvorbo prostih radikalov, poveča potrebo po vitaminih, mineralih in mikroelementih, tudi vpliva na našo dedno zasnovo (DNK). Pripelje do celičnih sprememb, kot na primer pri raku.

Raziskave so potrdile, da bakterije ob prisotnosti živega srebra postanejo odporne na antibiotike.

“Moški, star 65 let, zastrupljen z amalgamom, z velikimi težavami s spominom in ohromelostjo (na invalidskem vozičku), se je odločil, da si bo dal izruvati vse zobe z amalgamskimi zalivkami. Hkrati pa je izvedel tristopenjsko razstrupljanje …. Po šestih mesecih je lahko zopet hodil in govoril cele stavke. Tudi spomin se je začel počasi izboljševati.”

Kako je z odstranjevanjem amalgamskih zalivk?

Menjava amalgamskih zalivk zahteva dodatno previdnost s strani zobozdravstvenega osebja. Amalgamsko zalivko je treba najprej izolirati od preostalih zob in ustne votline z uporabo koferdama, šele nato se z uporabo posebnih karbidnih svedrov odstrani.

Po odstranjevanju amalgamskih zalivk se le te navadno zamenjajo z belimi zalivkami ali z v laboratoriju narejeno zalivko – porcelanski ali kompzitni oz. zlati inley ali onlay.

Pri nas še stranki dovajamo svež zrak s posebno napravo Airnergy, da ne vdihuje hlapov, ki nastajajo med odstranjevanjem zalivke.

Priporočljivo je, da amalgamskih zalivk ne odstranjujemo med nosečnostjo.

Preventivni ukrepi pred in po odstranjevanju

Svetujemo, da se na odstranjevanje amalgamske zalivke pripravite s »kuro« uživanja sladkovodne alge – Chlorella vulgaris, saj imajo odlično lastnost, da nase vežejo težke kovine.

Alge pridejo skupaj s hrano v črevo in nase vežejo živo srebro iz žolča, nato pa ga izločijo z blatom. Del alg se absorbira tudi v kri, kjer vežejo prosto živo srebro in razstrupljajo organizem.

Po odstranitvi svetujemo, da vsaj še teden dni redno uživate sladkovodno algo – Chlorella vulgaris.

Med nosečnostjo odstranjevanje amalgamskih zalivk ni priporočljivo, saj se lahko težke kovine prenesejo neposredno na zarodek in povzročajo motnje in okvare.

“Pacient, star 54 let, je imel epileptične napade od 15. leta starosti, ki so se ponavljali vsakih pet dni. V ustih je imel amalgamske zalivke. Vse so odstranili. Takoj po odstranitvi zalivk so se intervali med napadi povečevali. Po intenzivnem razstrupljanju, ki je trajalo tri mesece, ni dobil več nobenega epileptičnega napada.”