Zdravljenje zob

Home / Zdravljenje zob

Kdo smo?

Smo podjetje z družinsko tradicijo, stranke nam zaupajo že 20 let in več.

Nudimo zobozdravstvene storitve brez dolgih čakalnih vrst in v sproščenem ambientu. S strokovnim in usposobljenim timom, sodobnimi pristopi ter opremo in kakovostnimi materiali.

ZDRAVLJENJE ZOBA

Ozdravitev prizadetih zob nato priprava le teh na protetiko oz. konzervativo.

Zob je kot polz

 

“Če pogledate polžjo hišico, boste takoj opazili, kako skrbno in natančno jo polž popravlja in kako se trudi imitirati celo črtice na njej. A ko polža ni več, hišice nihče več ne more obnavljati, popravljati … Ko se zobu pulpo odstrani, ostane samo ‘hišica’. S tem zobu vzamemo vitalnost, njegove obrambne celice. Zob je živ sistem, ves čas gradi in obnavlja – ima sposobnost samoobnavljanja (remineralizacije), dokler je to močnejše od škodljivih vplivov. Zob (in polž) neprestano gradita, obnavljata zob (oz. hišico). Mrtev zob je kot polžja hišica brez polža.«

Simonka Rus dr. dent. med.

Kdaj je potrebno zdravljenje zoba?

Zdravljenje je potrebno, ko pride do odmrtja zobnega živca. Najpogostejši vzrok za odmrtje je karies, vendar je lahko vzrok tudi udarec v zob ali pok zoba, ki sega do živca. V primeru, da mrtvega zoba ne zdravimo, lahko nastane boleča gnojna oteklina. Sami lahko prepoznamo, da bo potrebno zdravljenje, kadar imamo hudo bolečino ob uživanju vročih ali hladnih pijač in hrane, močno bolečino ob ugrizu, zob občutljiv na pritisk s prstom ali trkanje, zobobol, ki onemogoči spanje, bolečino, ki se širi ali bulo, iz katere priteče gnoj ali kri.

Koreninsko zdravljenje zoba je, pri nas, popolnoma brez bolečin, prvi korak zdravljenja je anestezija, da med posegom ne čutite ničesar.

Koreninsko zdravljenje zoba

Koreninsko zdravljenje zoba

Primerjava pravilnega in nepravilnega koreninskega zdravljenja zoba

Slika prikazuje nepravilno zdravljenje koreninske kanale. Po pregledu lokalne slike RTG smo nemudoma začeli postopek ponovnega zdravljenja; staro polnilo je bilo v celoti odstranjeno, zobni kanali razširjeni in temeljito očiščeni ter nato napolnjeni s kakovostnim polnilom.

Kako poteka zdravljenje zoba?

Prvi korak zdravljenja je anestezija, da med posegom ne čutite bolečine. Nato se skozi zgornji del zoba napravi luknjica, ki omogoča dostop do koreninskih kanalov. Pred nadaljevanjem z delom se s koferdamom zob izolira od preostalih v ustni votlini. Koferdam služi izolaciji zoba, da slina ne ogrozi zdravljenja (zagotavlja sterilno delovno okolje), zaščiti pacienta pred tekočinami in tudi služi kot zaščita za zobozdravstveno osebje. Bonus je, da koferdam ne izsuši ustne votline med posegom.

Nato je vsak koreninski kanal skrbno očiščen in preoblikovan z endodontskimi iglami in posebnimi tekočinami ter posušen s poeni. Slika na levi prikazuje strojno zdravljenje. Tako pripravljeni kanali se zapolnijo z zdravilom in začasno zalivko. Zdravilo se pusti v zobu vsaj dva tedna in po potrebi zamenja. Ko nastopi čas polnitve koreninskih kanalov so le ti najprej ponovno očiščeni in posušeni, da se odstranijo ostanki zdravila in potem razkuženi ter napolnjeni s primernim materialom.

Zdravljeni zobje so šibkejši od zdravih, zato velikokrat zahtevajo vstavitev koreninskega zatička in nato prevleko, vendar lahko manj poškodovane brez težav oskrbimo z zalivko. Poseg je neboleč. Več o zalivkah si lahko preberete na naši podstrani o konzervativi.

Nepravilno zdravljen zob je idealno gojišče bakterij – zaprte in zavarovane pred zunanjimi vplivi, se aneorobne bakterije razmnožujejo in negativno vplivajo na vaše zdravje. Raziskave so pokazale, da omenjene bakterije, lahko, povzročijo infarkt. Pri nas si ne dovolimo nepravilnega zdravljenja

Po zdravljenju polžek dobi hišico.

Nadaljevanje polžje zgodbe Vas čaka na podstrani o protetiki.

Vabimo Vas k ogledu ostalih področij dela.

Nudimo celovite, brezbolečinske zobozdravstvene storitve.

Želite več informacij? Pokličite nas na 070 541 945 ali 041 985 046, z veseljem odgovorimo na Vsa vaša vprašanja.

%d bloggers like this: