Protetika

Home / Protetika

Kdo smo?

Smo podjetje z družinsko tradicijo, stranke nam zaupajo že 20 let in več.

Nudimo zobozdravstvene storitve brez dolgih čakalnih vrst in v sproščenem ambientu. S strokovnim in usposobljenim timom, sodobnimi pristopi ter opremo in kakovostnimi materiali.

PROTETIKA

Nadomeščanje izgubljenih zob, na primer z prevleko za zob in protezami.

Zob je kot polz

Zob je kot polž

 

“Če pogledate polžjo hišico, boste takoj opazili, kako skrbno in natančno jo polž popravlja in kako se trudi imitirati celo črtice na njej. A ko polža ni več, hišice nihče več ne more obnavljati, popravljati … Ko se zobu pulpo odstrani, ostane samo ‘hišica’. S tem zobu vzamemo vitalnost, njegove obrambne celice. Zob je živ sistem, ves čas gradi in obnavlja – ima sposobnost samoobnavljanja (remineralizacije), dokler je to močnejše od škodljivih vplivov. Zob (in polž) neprestano gradita, obnavljata zob (oz. hišico). Mrtev zob je kot polžja hišica brez polža.«

Simonka Rus dr. dent. med.

Začetek polžje zgodbe se skriva na podstrani o zdravljenju zoba

In po zdravljenju? Polžek dobi hišico.

Če je zdravljen zob nezmožen prenašati grizne sile, se vanj vstavi koreninski zatiček, da mu nudi dodatno podporo oz. ga ojača, saj sam ni več sposoben kljubovati silam grizenja. Uporabljamo kovinske in/ali z vlakni ojačane kompozitne zatičke.

V večini primerov je naslednji korak prevleka za zob, poznamo več vrst prevlek od polno kovinskih, do fasetiranih, kovinsko porcelanskih in polno keramičnih. Vse imajo svoje prednosti in slabosti. Najpogosteje uporabljene so kovinsko porcelanske in polno keramične prevleke, slednje so prijaznejše za naš organizem, saj so bio-kompatibilnejše v primerjavi s kovinsko-porcelanskimi – uporabljeni materiali so zelo prijazen do dlesni.

Kovinsko-porcelanske prevleke imajo ogrodje iz kovine, na katerega se napeče porcelan. Kovina je lahko nežlahtna (npr. medicinsko jeklo) ali žlahtna (npr. zlato). Pri polnokeramičnih prevlekah za zob pa je to ogrodje iz belega prosojnega materiala, kot sta aluminijev ali cirkonijev oksid. Žlahtna kovina – zlato, je odlična za prevleko, saj s svojimi lastnostmi uničuje bakterije in zaradi mehkosti, v primerjavi z medicinskim jeklom, s pomočjo griznih sil sama zapolni mikrorazpoke, v katerih se lahko zaredjo bakterije. Z razlogom so naši predniki imeli zlate zobe.

Pri nas temen rob kovinsko-porcelanskih prevlek rešujemo s tanko plastjo porcelana pod ravnijo dlesni, na takšen način se do določene mere približamo estetiki polno porcelanskih prevlek s cenovno ugodnostjo kovinsko-porcelanskih prevlek.

Podroben opis prevlek najdete v našem članku “Niste dobili dovolj informacij o možnih prevlekah?

Pravilno nameščen nadomestek npr. prevleka za zob ali most, mora sedeti trdo in se ne majati. Kolikor se maje se nemudoma oglasite pri zobozdravniku, da se odkrije vzrok – popuščanje lepila, poslabšanje stanja pod protetičnim nadomestkom ali drugo. Če se majavost ne popravi, tvegate izgubo zoba pod npr. prevleko.

Uporaba Arcus Digme za griz pri protetiki

Uporaba Arcus Digme za griz pri protetiki

Včasih prevleka za zob ali mostički niso optimalna rešitev.

V primerih ko manjka več zob in ni možnosti, da obesimo prevleko ali mostiček na zdrave zobe, rešitev predstavljajo delne ali totalne proteze. Izvrstna lastnost protez je v tem, da, ob pravilnem vzdrževanju, ne povzročajo dodatnih težav z dlesnimi, zobnimi koreninami ali čeljustjo. Proteze so funkcionalne in estetske.

Ste vedeli, da je čiščenje totalne proteze priporočljivo z milnico in ščetko? Zobna pasta z grobimi delci odstrani sijoči sloj na protezi.

  • Delne proteze nadomeščajo manjkajoče zobe in so nameščene na zdrave zobe.
  • Totalna proteza o totalni protezi govorimo kadar je prišlo do popolne izgube zob v čeljusti. Totalna proteza nadomesti vse zobe v čeljusti.

Totalna proteza na zgornji čeljusti je napravljena tako, da se s pomočjo vakuma prisesa na nebo, tako ne izpade, ko odprete usta. Zaradi močnih vakuumskih sil je totalna proteza na zgornji čeljusti zelo dobro sprejeta; ne ovira govorjenja in prehranjevanja. V določenih primerih težavo predstavlja totalna proteza na spodnji čeljusti, saj lahko pride do močne resorpcije čeljustnih grebenov in posledično nestabilnosti; ni vakuma, ki bi fiksiral protezo.

Dejstvo je, da proteze nikoli ne boste čutili kot Vaših zob, vendar je velika razlika ali se boste z njo počutili kot v udobnih čevljih ali pa v takšnih, ki Vas žulijo. Lahko nam zaupate.

Kadar se lotimo obsežnih protetičnih del npr. protez (na zgornji ali spodnji čeljusti), večjega števila prevlek ali daljšega mostu, smo skoraj edini v Sloveniji, ki uporabljamo napravo, ki z meritvami Vaših sklepov in griza, omogoča popolnoma naraven griz, brez dodatne obremenitve za Vaše sklepe – videna na sliki zgoraj.

Ste kdaj dobili protezo ali daljši mostiček in griz ni bil “Vaš” ali so Vas boleli sklepi? Pri nas tega ne bo.

Primeri naših protetičnih del

Vabimo Vas k ogledu ostalih področij dela.

Nudimo celovite, brezbolečinske zobozdravstvene storitve.

Želite več informacij? Pokličite nas na 070 541 945 ali 041 985 046, z veseljem odgovorimo na Vsa vaša vprašanja.

%d bloggers like this: