Konzervativa

Home / Konzervativa

Kdo smo?

Smo podjetje z družinsko tradicijo, stranke nam zaupajo že 20 let in več.

Nudimo zobozdravstvene storitve brez dolgih čakalnih vrst in v sproščenem ambientu. S strokovnim in usposobljenim timom, sodobnimi pristopi ter opremo in kakovostnimi materiali.

KONZERVATIVA

Neboleče ohranjanje obstoječih zob, na primer z belimi plombami.

Hollywoodski bling bling ali naravni nasmeh?

Kako pride do poškodb zobne sklenine?

Preden potrebujem zalivko (plombo), pride do poškodbe – kariesa, zaradi nepravilne ustne higiene, uživanja sladke hrane in pitja sladkih pijač. Bakterije se hranijo s sladkorjem in izločajo kislino, ki počasi najeda sklenino – nastane karies. Več o negi zob si lahko preberete v našem članku.

Kakšne so moje možnosti?

Pri začetnih ali površinskih kariesih izdelava plombe (zalivke) v določenih primer ni potrebna, saj napredovanje kariesa prepreči ustrezna ustna higiena in sprememba prehranjevalnih navad – zmanjšanje vnosa sladkorja. Nove raziskave so ugotovile, da sladkor ne le predstavlja hrano za škodljive bakterije, ampak tudi oslabi naravno obrambno sposobnost zoba. Pri sanaciji začetnih kariesov si pomagamo z brez-bolečinsko ozonsko terapijo, več o terapiji v članku.

Generator ozona. Zdravljenje kariesa brez vrtanja in uporabne injekcij. Zmanjsuje moznost pojava okuzb in bolecin. Izjemni rezultati pri zdravljenju herpesa in aft.

Ozonska terapija ustvari oksidativni izbruh, učinkovito razkuži območje, posledično izboljša pretok krvi, imunski sistem in pospeši celjenje.

Napredni karies, ko doseže dentin – napreduje v zobno sklenino, je za uspešno sanacijo potrebna mehanska odstranitev prizadetih delov zoba in nadomestitev odstranjene mase z zalivko oziroma »plombo«. Napredni karies je lahko neopažen dokler ni prepozno, saj sama sklenina ni sposobna prenašati živčne dražljaje. Bolečino čutimo komaj ko je načet zobni živec, v katerem so krvne žilice in živec. Karies povzroči vnetje in odmrtje zobnega živca – nekrozo v teh primerih je potrebno zdravljenje zoba. Več o zdravljenju si lahko preberete na podstrani o zdravljenju zob.

Na Vašo želji izvedemo odstranjevanje kariesa in izdelavo zalivke z anestezijo.

V večini primerov je naslednji korak, po odstranitvi kariesa, izdelava kompozitne zalivke. Kompozitne zalivke so napravljene iz umetnih mas; izjemnega estetskega videza, stabilnosti in večletno življensko dobo. Ste vedeli, da pri belih plombah lahko jeste takoj po odhodu od ordinacije?

Pri izdelavi kompozitnih zalivk (belih plomb) je potrebno absolutno suho delovno okolje, pri nas ga dosežemo z uporabo koferdama – modrega opna, ki izolira zob od ustne votline.

V primeru, da popolnoma suho delovno okolje ni mogoče (npr. pri izdelavi zalivke na modrostnem zobu), se napravi zalivka iz glasionomernega cementa.

Kako vem, da mi je zobozdravnik napravil belo plombo (zalivko)? Preprosto, če je plombo posvetil z modro lučko, je najverjetneje napravil belo.

Amalgamskih oz. črnih/temnih zalivk ne izdelujem o njihovi škodljivosti si lahko preberete v našem članku.

Pravilo vzdrževana s strani pacienta in napravljena strokovno ter natančno v ordinaciji lahko kompozitna zalivka obstane tudi več kot 10 let.

Ne želim bele plombe (kompozitne zalivke), kakšne so moje druge možnosti?

V primeru, da ne želite bele plombe (kompozitne zalivke), so Vam na voljo inlayi in onlayi – v laboratoriju napravljene zalivke. Materiala, ki se uporabljata v teh primerih sta zlato ali keramika, oba s svojimi prednostnimi in slabostmi.

Zlato – ime zelo dobre mehanske lastnostni, s pomočjo griznih sil sam zapira nastale mikro-razpoke. Lastnost, ki mu prinese dolgo življenjsko dobo. Vendar s strani zobozdravnika zahteva odlično pripravo, dodatno je v primerjavi z alternativami dražji, nazadnje je lahko estetsko nevšečen zaradi zlate teksture.

Keramika – keramika je v barvi zob, torej estetsko najprivlačnejša, vendar lahko zaradi trdote in posledične krhkosti poči.

Več o protetičnih nadomestkih, si lahko preberete na podstrani o protetiki.

Primeri plomb (zalivk) in njihove izdelave

Vabimo Vas k ogledu ostalih področij dela.

Nudimo celovite, brezbolečinske zobozdravstvene storitve.

Želite več informacij? Pokličite nas na 070 541 945 ali 041 985 046, z veseljem odgovorimo na Vsa vaša vprašanja.

%d bloggers like this: